Todorić plaća najam kioska Tiska u centru grada samo tisuću kuna

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Robert Anić/PIXSELL
Poslovanje najbogatijeg Hrvata

Vlasnici zagrebačkih kioska smještenih u prvoj zoni mjesečno Gradu Zagrebu za najam plaćaju 70 kuna po kvadratnom metru. Odnosi se to podjednako na kioske koji prodaju mješovitu robu, kao i novine i duhanske proizvode, piše Index.

Ukoliko osim zemljišta od Grada Zagreba iznajmljuju i sam kiosk, onda je najam nešto veći pa za trgovinu mješovitom robom iznosi 130 kuna po metru kvadratnom, a za novine i duhanske proizvode 150 kuna po metru kvadratnom.

Cijene u drugoj, trećoj i četvrtoj zoni, utvrđene Pravilnikom o o kriterijima za određivanje zakupnina i naknada za zauzimanje javnih površina i dijelova neizgrađenoga građevinskog zemljišta za postavljanje kioska, manjih montažnih objekata, pokretnih naprava, komunalnih objekata i za organizaciju gradilišta, još su niže.

Todorića kiosk na Trgu bana Jelačića košta oko tisuću kuna mjesečno

To znači da Tisak u vlasništvu Ivice Todorića za najam zemljišta na Trgu bana Jelačića na kojem se nalazi kiosk mjesečno plaća oko tisuću kuna. "Zvuči li to vama kao dobra poslovna politika?", pita se u razgovoru za Index Zvane Brumnić, zastupnik SDP-a u zagrebačkoj Skupštini.

"Sve da taj kiosk Tiska na glavnom trgu ništa ne prodaje, da se na njega postavi samo reklama, opet će više zaraditi. Sve četiri strane su veličine billboarda, koji se prema mojim saznanjima iznajmljuju za oko 10.000 kuna tjedno", kaže Brumnić, koji se ovakvom za Grad Zagreb očigledno štetnom poslovanju usprotivio i na sjednici skupštinskog Odbora za kontrolu povodom Izvještaja o stanju gradske imovine.

"Na sjednici odbora računao sam pred svima koliko košta zakup Tiskovog kioska na trgu ako kiosk ima 12 kvadrata. Ispalo je da se radi o 840 kuna mjesečno. Onda su oni rekli da ima 17 kvadrata, a ne 12. U redu, onda je to 1190 kuna mjesečno", ističe Brumnić.

Od svih kioska u 2013. Zagreb zaradio samo 2,5 milijuna kuna

Prema Izvješću o stanju gradske imovine, u 2012. se u Zagrebu koristilo 475 lokacija za postavu kioska. Ukupno je Grad Zagreb od svih tih kioska na ime najma zaradio tek 2.903.170,78 kuna. U 2013. godini u Zagrebu se koristilo 386 lokacija za kioske, a Grad Zagreb je od najma ukupno uprihodovao tek 2.564.421,09 kuna.

Ni samom Brumniću nije jasno zbog čega su cijene najma tako jeftine, ali jasno je da se takvom odredbom najviše pogoduje velikim igračima: većinu kioska u Zagrebu posjeduju Todorićev Tisak, te iNovine u vlasništvu rovinjske Adris grupe, koja je vlasnik Tvornice duhana Rovinj.

Kako kaže Brumnić u razgovoru za Index, upravo je u procesu usvajanje pravilnika koji će možda i donijeti nešto više novca u gradsku blagajnu, ali će dodatno otežati položaj malih trgovaca i obrtnika.

"Oni sad namjeravaju provoditi javne natječaje za zakup prostora. Ali pitanje je koliko će se ljudi na takve natječaje uopće moći javljati kontra velikih ponuđača. Tamo gdje netko od 'malih' ima dobru lokaciju, sigurno je da velika firma može dati bolju ponudu. Grad Zagreb s jedne strane subvencionira tradicionalne obrte, a s druge strane ih tjerate da se natječu s velikim korporacijama. Uzmimo za primjer cvjećare. Kako će se nekome tko prodaje cvijeće isplatiti licitirati za dobre lokacije na kojima posluju već godinama? Grad Zagreb treba razmišljati u smjeru da štiti slabije, a veliki će se već sami zaštititi. Odlukom koja je sada u proceduri to nije postignuto", kaže Brumnić, te dodaje da će se, ukoliko novi pravilnik bude izglasan, javni natječaji raspisivati po isteku postojećeg najma.

Neće moći imati više od 25 posto?

Brumnić ističe kako je navedenoj odluci, koju Skupština tek treba izglasati, pridodan i amandman koji propisuje da niti jedna firma, ili više povezanih firmi, ne mogu imati udio u zakupu veći od 25 posto. No, čak i ako zastupnici u skupštini ovu odredbu izglasaju, Brumnić nije uvjeren da će se ona provoditi.

"Stvarno ne znam kako oni to planiraju kontrolirati, niti kako će se to provesti s obzirom na postojeću strukturu gdje većinu kioska drže Tisak i iNovine. A politika grada ne bi trebala biti da posluje se tri-četiri velike firme, nego da ima što više zakupaca", zaključuje Brumnić.

Popularni Članci