33. ROĐENDAN GROFOVA "Pokazali su kako se čuva, živi i umire za domovinu. Od njih smo učili u ratu, a danas, u miru, učimo djecu o podnesenoj žrtvi"

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović/DD
Na današnji dan prije 33 godine osnovana je Specijalna jedinica policije Grof. U njihovoj prvoj bazi, u Platu, danas je tradicionalno upriličena svečanost, odana je počast i trajna zahvala poginulim pripadnicima Grofova.

„Osnovana je 5. svibnja 1991. godine, a prva baza jedinice bila je u Platu. Ova jedinica, sastavljena od istinskih heroja i domoljuba sudjelovala je na svim ratištima i u svim operacijama od Konavala do Vukovara za koje je Ministarstvo unutarnjih poslova RH izdalo zapovijed. Svoj obol su dali u herojskim akcijama oslobađanja hrvatskog juga, ali i povijesnim akcijama Poskok, Medački džep i Oluja. Na tom trnovitom putu poginulo je deset pripadnika jedinice, a više od 30 ih je ranjeno i ozlijeđeno ili su ostali invalidi. I kada se neki pitaju zašto nakon 33 godine spominjati se Domovinskog rata? Odgovor mora biti jasan i nedvosmislen. Zato što su upravo ti ljudi, naši branitelji, zaslužni za slobodu, neovisnost i ljepotu Hrvatske na koju smo danas tako ponosni. To ne smijemo nikada zaboraviti, a našu djecu moramo naučiti koliki je značaj Domovinskog rata imao u ostvarenju, ne samo našeg sna, već i stoljetnog sna naših predaka o stvaranju samostalne Hrvatske. Oni su nam to izborili, hvala vam na tome“, kazala je glasnogovornica Policijske uprave dubrovačko-neretvanske, Andrijana Biskup.

Nikica Lazarević, predsjednik udruge Specijalne jedinice policije Grof obratio se povodom obilježavanja 33. godine osnutka jedinice.

„Ovo je dan kad evociramo sjećanja na i nastojimo otrgnuti zaboravu žrtvu naših poginulih pripadnika, a i svih ljudi koji su podnijeli teret obrane i stvaranja Republike Hrvatske. U samom početku to su bili vrlo teški dani za sve pripadnike Specijalne jedinice policije Grof, ali i vrlo značajni za obranu Republike Hrvatske. Trenutno smo u izradi monografije koja će iznijeti svu istinu o ratnom putu Grofova i Domovinskom ratu na ovom području“, izjavio je Lazarević.

„Ponosan sam što se svake godine okupimo u znaku zahvalnosti, prije svega svim poginulim pripadnicima specijalne jedinice policije Grof, ali i svim braniteljima koji su položili živote na oltar naše domovine. Grofovi su nam tada pokazali, prije 33 godine, kako se čuva i živi i umire za našu domovinu. Od njih smo učili u ratu, a mi smo danas tu u miru i učimo našu djecu, jednu veliku stvar da se nikad ne zaboravi sva žrtva koja je podnesena u ratu. Mi kao jedinica smo uvijek nalazili uzore među najboljima, a imali smo sreće jer su naši Grofovi upravo to. Danas smo ponosni na sve poginule pripadnike jedinice, na sve branitelje, ali i na naše živuće Grofove“, rekao je Rođer Đođo, zapovjednik Interventne jedinice Policijske uprave dubrovačkoneretvanske i dodao kako su važna djela, a ne riječi, pa je jedinica u proteklih godinu dana s Udrugom, odradila niz raznih akcija i tako promovirala jedinicu, udrugu i Domovinski rat.

Načelnik Policijske uprave dubrovačko-neretvanske, Ivan Pavličević, kazao je kako je ponosan na generacije policajaca koji su iznikli iz ove jedinice i koji su učili od najboljih, generacije koju odlikuje čast, hrabrost i ljudskost. 

"Niti jedna moja riječ, tuga niti suze ne mogu izreći duboko poštovanje i zahvalnost koju osjećamo prema pripadnicima Specijalne jedinice policije Grof. Oni su u ime domovine dali svoj posljednji dah. Jednako poštovanje i zahvalnost osjećamo i prema članovima njihove obitelji, koji vjerujem i danas proživljavaju sav užas gubitka svojih najmilijih. Ove obljetnice su važne svima nama, da nas podsjete na ljudske vrednote koje su se najbolje vidjele u vrijeme rata. Potrudimo se da te vrednote prenesemo budućim naraštajima", rekao je Pavličević. 

"Da vi niste hrabri bili, ne bi mi danas trobojnicu vili", tim je stihovima svoj govor započeo dubrovački gradonačelnik Mato Franković. 

"Riječi su to iz pjesme koje je napisao upravo pripadnik Specijalne jedinice policije Grof, pokojni Srećko Kljunak. Razlog zašto sam današnji govor počeo ovim riječima, ponukao me jedan status umirovljenog pripadnika policije koji je danas vodič. Napisao je kako je prije par dana obilazeći Muzej Domovinskog rata čuo jednu vodičku koja kaže - mi više u našoj obitelji ne pričamo o ratu. On zaključuje da je pri tom vjerojatno mislila kako zapravo rat pripada povijesti. Riječi odgovora na to uvijek možemo i trebamo pronaći u riječima zapovjednika obrane Dubrovnika, pokojnog generala Nojka Marinovića. On je istaknuo kako je pamćenje alat i djecu trebamo učiti da pamte, a ne da mrze jer je mržnja golemi teret.

Upravo iz tog razloga danas se ovdje okupljamo. Na dan kada ste vi, hrabri hrvatski branitelji, odlučili ne kalkulirati. Odlučili ste ostati ovdje i suprotstaviti se jačem i mnogobrojnijem neprijatelju, dati ono najbolje i najvrjednije od sebe - svoje živote.

Prisjećati se Domovinskog rata nije nešto staromodno, prisjećati se žrtve hrvatskih branitelja nije nešto što pripada prošlosti ili povijesti, nego sadašnjosti i budućnosti. Čuvajući uspomenu na sve one koji su dali svoje živote, njegujući uspomenu na sve one koji su bili spremni dati svoje živote, na taj način učimo svoju djecu da se hrvatska sloboda nije stekla lako, da je ona mučeničkom krvlju plaćena, a u budućnosti je trebamo čuvati kao kap vode na dlanu", rekao je Franković. 

Župan dubrovačko-neretvanski, Nikola Dobroslavić, rekao je kako je Hrvatska ponosna na slavnu jedinicu specijalne policije. 

"Prije 33 godine bilo je teško, olovno vrijeme u cijeloj Hrvatskoj. Bili smo napadnuti od puno moćnijeg neprijatelja u oružju, broju ljudi, tehnici, a na branik domovine stupili su najhrabriji. Bili smo razoružani, i tada je doista trebalo hrabrosti stati i braniti domovinu, a takvih je bilo na cijelom našem području, a posebno u policiji koja je prva stala na branik domovine. I sam sam bio dragovoljac u jednoj dragovoljačkoj policijskoj postrojbi u Stonu pa znam da je policija doista bila prva koja je stala u obranu domovine", rekao je Dobroslavić i zahvalio 'obiteljima koje su odgojile junake'. 

"U vremenu smo novih turbulencija, pa čak i nekih prijetnji kojih se ne bojimo toliko, ali moramo o njima voditi računa. Najbolje jamstvo je naša vojska, policija, naši Grofovi kako ratni tako i njihovi nasljednici danas", zaključio je Dobroslavić. 

"Dubrovački branitelji su bili naoružani hrabrošću, vjerom i ljubavlju za bližnje, za dom i domovinu. Grofovi su bili na svim ključnim točkama obrane grada, od Komolca do Brgata, Bosanke, Strinčjere, Srđa s dragovoljcima iz grada i onima koji su probijajući blokade došli braniti grad", rekao je izaslanik potpredsjednika Vlade i ministarstva branitelja, Jozo Šerić.

Unatoč godinama bol obitelji preminulih Grofova ne prolazi, a na ovakve dane postaje još i teža. Ipak oni dolaze, zbog čega im je iskazana posebna zahvala dodjelom medalja krovne Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata. Medalje im je dodijelio predsjednik Udruge Nikica Lazarević. 

Za pomoć u obnovi zastave na Golubovom kamenu zahvalnice su uručene Ivanu Bačiću i Marinku Matuloviću. 

Za dugogodišnju službu zahvalnice su uručene Igoru Martinku, Ivanu Karamatiću, Dariu Dragobratoviću, Ivici Petkoviću, Ivici Rašiću, Nenadu Joziću, Mladenu Nikoliću, Toniju Vučkoviću, Robertu Mamiću i Krunu Benčiću. 

Popularni Članci