test

Četvrtog dana Ponta Lopud festivala održana su tri masterclassa na najljepšim otočkim lokacijama (FOTO)

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: John Pavlish, Katarina Radonić
Četvrtog dana Ponta Lopud festivala održana su tri masterclassa za sudionike svih kategorija – oskarovca JoelaCoena uz moderatora Ognjena Glavonića, oskarovke Frances McDormand uz moderatoricu Lili Horvát, Monike Lenczewske uz moderatoricu Nanu Segal dok je Juho Kuosmanen održao predavanje redateljima.  

Lili Horvát nagrađivana je mađarska redateljica i scenaristica čiji je drugi igrani film „Pripreme za zajednički život na neodređeno vrijeme“ premijerno prikazan na Filmskom festivalu u Veneciji 2020., a zatim na festivalima u Torontu i Busanu te je osvojio mnoge nagrade diljem svijeta.

 

Monika Lenczewska je snimateljica s adresom u Europi i SAD-u, koju je Variety svojevremeno proglasio jednom od „10 najboljih snimateljica“. Nedavno je završila igrani film “City of Lies” u režiji Brada Furmana, s Johnnyjem Deppom i Forestom Whitakerom u glavnim ulogama, kao i FX seriju Dannyja Boylea “Trust”, koja joj je 2019. donijela nominaciju Udruženja poljskih snimatelja za najbolju kameru.

 

Festivalski gosti uživali su u druženju na brodu Karaka koji je nastao prema originalnom, tradicionalnom brodu iz 16. stoljeća. Bila je to izvrsna prilika da dožive ljepotu srednjovjekovnog jedrenjaka, uživaju u pogledu na gradske zidine s mora, snime jedinstvene fotografije i uživaju u bogatim okusima mediteranske kuhinje.

 

Večer je započela koncertom filmske glazbe proslavljene kompozitorice Antonije Pacek u crkvi sv. Nikole, gdje je kratkim programom predstavila novi album „Seasons of Life“, a u kojem su uživali i masteri festivala.

 

Na sinoćnjem filmskom programu na plaži La Baja hotela RMH Lopud Lafodia Resort & Wellness prikazan je film Ozbiljan čovjek, redatelja Ethana i Joela Coena. To je priča ispričana iz perspektive mjesta u kakvom su odrastali Coeni. Izuzetno sugestivna i promišljena režija, naglašavanje pomaknutih karaktera, bizarna okruženja i apsurdne situacije, izvanredni životni dijalozi, sjajni nastupi glumaca te duhovito propitkivanje fatalizma i odnosa prema religiji i Bogu, sve su to karakteristike ove crnohumorne egzistencijalne drame koja je 2010. nominirana za Oscara u kategorijama najbolji film i najuspješniji originalni scenarij, za Zlatni globus u kategoriji najboljeg filma te za nagradu BAFTA za najbolji scenarij.

Popularni Članci