Evo zašto je dobro staviti malo mlijeka u kikaru kave

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Sanjin Strukic/PIXSELL
Znanost je pokazala da nas već sam miris kave može učiniti budnima, a za ljubitelje tog crnog napitka ima i još dobrih vijesti, jer postoje i zdravstvene prednosti. Kava je izvor antioksidansa koji se bore protiv upale, a ispijanje prije vježbanja ima blagotvorno djelovanje na sagorijevanje masti.

Nova studija sada međutim sugerira da dodavanje malo mlijeka, koje sadrži proteine, može povećati zdravstvene dobrobiti koje donosi konzumiranje kave. Znanstvenici sa Sveučilišta u Kopenhagenu u Danskoj ispitivali su kako antioksidansi zvani polifenoli stupaju u interakciju s aminokiselinama, građevnim blokovima proteina, i otkrili da njihovo kombiniranje ima dvostruko bolji učinak u borbi protiv stanične upale nego sami polifenoli, prenosi zimo.dnevnik.hr.

Polifenoli se mogu pronaći u mnogim namirnicama, uključujući kavu i čaj, voću i povrću, crnom vinu i pivu. Poput drugih antioksidansa, prethodne studije sugeriraju da neki polifenoli mogu spriječiti i usporiti oksidaciju zdravih kemikalija i zaštititi naše tijelo od bolesti. Smatra se da to djelomično čine kontroliranjem upale, složenog imunološkog odgovora koji uključuje stanice zvane makrofagi koji oslobađaju nekoliko upalnih medijatora. Upala pomaže u zaštiti od infekcija, ali ako se ne kontrolira ispravno, može dovesti do bolesti poput dijabetesa tipa II, Alzheimerove i Parkinsonove bolesti.

Kavena kiselina (CA) i klorogenska kiselina (CGA) su polifenoli za koje je dobro poznato da imaju antioksidativno i protuupalno djelovanje, no autori studije su željeli saznati mogu li reakcije koje ti polifenoli imaju s drugim kemikalijama dodatno utjecati na imunološku regulaciju. Njihovo istraživanje objavljeno je u znanstvenom čaasopisu Journal of Agricultural and Food Chemistry.

Adukti su proizvodi koji nastaju kada se dvije ili više molekula spoje. U konkretnom slučaju kave s mlijekom, aminokiselina cistein (Cys), koja se nalazi u mliječnim proizvodima, kombinirana je s polifenolima CA i CGA koji se nalaze u kavi, kako bi se stvorili adukti CA–Cys i CGA–Cys. Kako bi dali potporu ovom istraživanju, danski znanstvenici su u još jednoj novoj studiji uspješno pokazali da se polifenoli vežu za proteine u napitku od kave s mlijekom.

Naš rezultat pokazuje da se reakcija između polifenola i proteina također događa u nekim napitcima od kave s mlijekom koje smo proučavali. Zapravo, reakcija se događa tako brzo da ju je bilo teško izbjeći u bilo kojoj hrani koju smo dosad proučavali, kaže Marianne Nissen Lund, znanstvenica o hrani i koautorica obje nvedene studije.

U primarnoj novoj studiji, istraživači su koristili RNK-sekvenciranje za proučavanje imunoloških regulacijskih učinaka CA-Cys i CGA-Cys u stanicama makrofaga podvrgnutih umjetnoj upali. Također su testirali učinke samih CA i CGA i usporedili ih s kontrolnom skupinom makrofaga koji nisu bili izloženi polifenolima ili Cys aduktima.

Kao što su znanstvenici i očekivali, polifenoli CA i CGA inhibirali su upalne reakcije, posebice proizvodnju reaktivnih kisikovih vrsta (ROS), prostaglandina E2 (PGE2) i citokina interleukina-6 i čimbenika nekroze tumora (TNF). No, kada su polifenoli CA i CGA kombinirani s aminokiselinama cisteinima pronađenim u mliječnim proteinima, njihovi su protuupalni učinci dobili poticaj.

Stanice makrofaga izložene polifenolima same po sebi, na primjer, pokazale su više od 2,5 puta veću aktivnost TNF-a nego kada su bile izložene aduktu polifenoli-cistein. Jedina iznimka bio je ROS, koji se neobjašnjivo povećao u makrofagu kada je kombinacija polifenol-aminokiselina bila prisutna u usporedbi s polifenolima samim sobom.

Popularni Članci