test

Priča o Dubrovkinji Graciji Filipović je nevjerojatna, Europa ju je otkrila i žele je vinuti u zvijezde

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Sasa Miljevic / PIXSELL
Mlada Gracija Filipović ima puno razloga za veselje zahvaljujući filmu "Murina". Film je imao premijeru u Cannesu, a Gracija je za ulogu, svoju prvu glavnu, osvojila nominaciju za "Zlatni studio" u kategoriji najbolje filmske glumice i izabrana među deset najvećih europskih nada u sklopu programa "Shooting Stars" Berlinskog festivala.

"Dok smo snimali i pripremali se za “Murinu”, nisam imala pojma da će film imati ovakav odjek, niti sam tada razmišljala o bilo kakvim festivalima i nagradama. Naravno da smo se nadali uspjehu te da će se film svidjeti publici, ali nisam baš znala što očekivati. Jako sam sretna i puno mi znače sva ta priznanja i nagrade jer iza “Murine” stoji puno rada i truda i sada osjećam da se konačno isplatilo. S Antonetom sam se pripremala još od našeg kratkog filma “U plavetnilo” i potrošile smo jako puno vremena i energije pričajući o ulozi i gradeći Jullijin karakter, kao i na fizičke pripreme te pripreme s ostalim glumcima. Zbog svega toga mi je drago što je “Murina” tako dobro prošla jer znam kolika velika želja i predani rad stoje iza cijelog projekta", ispričala je Gracija u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju.

Kakav ti je osjećaj, kao debitantici, naći se među nominiranim glumicama za "Zlatni studio”?

Drago mi je da sam nominirana i za neke domaće nagrade, čast mi je biti u društvu naših priznatih glumica i radujem se proglašenju jer se uz mene također natječu i “Murina” za najbolji igrani film i Leon Lučev za najboljeg filmskog glumca.

Neovisno o rezultatu, veseli me vidjeti da sami čitatelji imaju priliku glasati za “Murinu” i njene glumce.

A "Shooting Stars" i, dakle, titula europske nade, ne samo hrvatske, kojom si naslijedila Zrinku Cvitešić, Mariju Škaričić i Tihanu Lazović?

Kada vidim svoje ime među uspješnim ženama poput ovih, koje cijenim i poštujem, osjećam se jako ponosno zbog svega što sam do sada postigla i jako sam zahvalna na svim prilikama i ljudima koji su me podupirali na tom putu.

Neizmjerno sam sretna i uzbuđena što imam priliku sudjelovati u jednom takvom programu u kojem ću imati priliku upoznati neka vrlo važna lica europske filmske scene kao i druge mlade glumice i glumce koji su izabrani sa mnom. Drago mi je i što su ipak uspjeli organizirati glavni dio festivala uživo tako da ćemo moći biti prisutni i na samom Berlinaleu.

"Impresionirani smo intuitivnom i originalnom glumom koju izvodi s razinom zrelosti iznenađujućom za njezine godine", stoji u odluci žirija. Koliko te intuicija vodila kroz ulogu? I jesi li dobila zrelost upravo glumeći Juliju i proživljavajući ono što i ona?

Intuicija me je dosta vodila kroz ulogu i mislim da je baš ta iskrenost i dobro poznavanje Julijina karaktera zbog intenzivnih priprema te Antonetinih uputa dovelo do toga da uloga bude što realističnija.

Na snimanju sam imala tek 16 godina tako da me Julija sigurno puno toga naučila i općenito mi je tematika filma, za koju mislim da je užasno bitna i treba o njoj otvoreno pričati, otvorila oči prema nekim pogledima.

Ima li sličnosti između tebe i lika Julije? Koliko si se mogla s njom poistovijetiti?

Između mene i Julije ima nekih poveznica i što sam dublje ulazila u ulogu više sam ih nalazila. Općenito mislim da u većini uloga mora biti nešto iskreno i osobno, a ja sam taj dio našla u Julijinoj povezanosti s prirodom, pogotovo morem, i njezinom željom za otporom prema ustaljenim mentalitetima i željom za promjenom.

Kako to da si upisala Prirodoslovno-matematički fakultet, a ne Akademiju dramske umjetnosti?

- Razmišljala sam dugo o tom odabiru i na kraju sam upisala biologiju, isključivo zato što je to nešto što me oduvijek zanimalo, a u tom trenutku se nisam osjećala spremnom potpuno se opredijeliti za glumu, što ne znači da se moj odabir nekada u budućnosti neće promijeniti.

Za sada sam sretna sa svojom odlukom, zanimljivo mi je na faksu.

Što očekuješ od Berlinalea i upoznavanja s casting direktorima, producentima, filmašima...? Ima li treme?

- Ne mogu konkretno reći hoće li Berlinale utjecati na moju karijeru u smislu nekakvih potencijalnih uloga u budućnosti, ali to je jedan perspektivan program čiji je cilj promovirati mlade europske glumice i glumce te ćemo imati priliku upoznati važne ljude od casting directora, producenata, agenta, a također će nas i predstavljati svjetskim novinarima.

Naravno da ima malo treme, pogotovo jer sam najmlađa među izabranima, ali jedva čekam vidjeti kako to sve skupa izgleda.

Cijeli razgovor pročitajte ovdje

Popularni Članci