RIČETE POBJEDNICE 'VEČERE ZA 5' Katija Guljelmović otkriva kako spravlja šporke makarule i stonsku tortu

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović/DD
Katija Guljelmović zadivila je širu javnost svojim kulinarskim sposobnostima na ovotjednoj 'Večeri za 5'. 

No, Dubrovčani to već odavno znaju. Katija svoju spretnost s kuhačom pokazuje odavno gostujući u kulinarskim emisijama, a njene savjete oko kuhanja Dubrovkinje rado traže. Za čitatelje Dubrovačkog dnevnika otkriva recepte za šporke makarule i stonsku tortu od makarula. Uslast!

Pripremila: Katija Guljelmović

ŠPORKI MAKARULI

Jeli su se tradicionalno na Ultime, a na finamentu bi se zasladilo krafenima. Nijedna Kandelora ni Festa sv. Vlaha ne bi pasala bez njih. Puno je ričeta dostupno, bezbroj njih sam probala, ali u moru netočnih i onih modernih, ova je, iz knjige starih običaja i ričeta 'Dubrovački komini,' po meni najbolja.

SASTOJCI:

Goveđa potkoljenica

Ulje

Luk

Česan

Konserva

Petrusin

Sol

Papar

Klinčići

Mljeveni oraščić

Kanjela

Dvije suhe šljive

Dec crnog vina

PRIPREMA:

Zažutiti luk, dodati meso izrezano na kockice, pa česan i petrusin. Kad meso zašuti, doliti malo vode, pokriti i na tiho tuhinjat. Napola učinjenom mesu dodati ostale začine, preliti vinom i činiti do kraja. Na kraju izvaditi klinčiće, a šljive usitniti kroz pasabrodu. Služiti s makarulima 'al dente', a po želji i s nagratanim ovčjim sirom.

Najbolji makaruli su domaći, danas ih rade vrijedne ženice i lako su dostupni. Meni je osobita čast bila što mi ih iz godine u godinu pokloni moja prijateljica Keti Čovrila. Tek blijeda kopija su kupovni makaruli.

STONSKA TORTA OD MAKARULA

SASTOJCI

Za tijesto:

Glatka muka, 0,30 kg

Jaja, 2 kom

mala ožica cukara

na vrh noža soli

Malo vode, po potrebi

Za nadjev:

Makaruli, 0,50 kg

Orah, jezgra, 0,18 kg

Mjenduli oljušteni, 0,18 kg

Slatke mrvice od Petit Beurre keksa, 0,18 kg

Šećer kristal, 0,50 kg

Vanilija šećer, 0,005 kg

Margarin, 0,10 kg

Nastrugana korica jednog limuna i naranče, malo kanjele i čokolade

Za naljev:

Jaja, 4 kom i 0,10 kg kristal šećera dobro ulupati pjenjačom

PRIPREMA:

U kupućoj vodi skuhati makarule da ostanu 'al dente'. Od brašna i jaja napraviti tijesto te njime obložiti kalup tako da tijesto prelazi i rubove. Staviti red makarula, pa potom nadjev od mljevenih oraha, mjendula, cukara, slatkih mrvica, čokolade, šećera, vanilija šećera, kanjele te korice limuna i naranče. Tako naizmjenice puniti i završiti s makarulima.

Zaliti umućenim jajima i cukarom pa dodati na listiće sječeno maslo i završiti s ostatkom tijesta. Peći u zagrijanoj pećnici na 180 Celzijevih stupnjeva oko uru vremena. Ohladiti i poslužiti.

Popularni Članci