TO SVE GOVORI O NJEGOVOJ VELIČINI! Na dan odmora Modrić je otišao trenirati uz još jednog Vatrenog

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Igor Kralj/PIXSELL
U nešto manje od četiri mjeseca Luka Modrić odigrao je 24 utakmice. Od toga je 18 za Real, a 6 za reprezentaciju, pa će mu dvoboj s Japanom biti već 25. nastup ove sezone.

Vezni igrači su po logici oni koji se najviše troše. Kad još zađete u 38. godinu, jasno je da treba voditi računa koliko je Luka Modrić energetski kapacitiran na četvrtom mu Mundijalu.

Zanimljivo, ove jeseni je kapetan Vatrenih odigrao više utakmica nego njegovi suigrači iz vezne linije, pišu Sportske novosti.

Koliko Modrić može izdržati u ovom ritmu igranja (svaki četvrti dan), novinari su upitali njegovog osobnog kondicijskog trenera, profesora Vlatka Vučetića.

- Prije svega, moram reći da je Luka došao na Mundijal u fizički top spremnosti. To je temelj na kojem on može izdržati sve napore ovog prvenstva, iako moramo imati na umu da je svaka utakmica priča za sebe kako po pitanju potrošnje energije, tako i po emotivnom opterećenju - kazao nam je Vučetić, koji je odnedavno počeo posebno raditi i s Andrejom Kramarićem.

Očito je da je reprezentativni napadač želio doći na Mundijal kvalitetno pripremljen, a uz to nedvojbeno vodi računa o tome kako će i dalje biti na visokoj razini pripreme...

- Reprezentacija mi fizički dobro izgleda, našpanana, reaktivna, iako je to tek subjektivna ocjena ovako sa strane. Puno mi je jasnija slika Modrićeve spremnosti, čije sam parametre imao prije utakmice s Belgijom i oni su bili izvrsni. Moram reći da sam u nekom optimalnom planu imao nadu kako će tijek utakmica biti nešto drugačiji, recimo, protiv Maroka, pa da Modrić unutar natjecanja u grupi odigra nešto manje minuta. No, kad je turnir u pitanju, nikad se ne može puno planirati, sve ovisi kako će se stvari razviti i mora se biti spremnim na sve opcije.

Kakav vam je Modrić nakon vrlo iscrpljujućeg dvoboja s Belgijom, gdje je pretrčao 11,5 kilometara?

- To je sjajno jer je Modrićevo trčanje visoko intenzivno, uz puno promjena pravca i sprinteva. Uz fizički napor, tu je bio prisutan i logičan emotivni napor. Naravno da svaki igrač osjeti umor, ali kod Modrića je nešto posebno. On ima izvrsnu brzinu oporavka između utakmica. To je njegova snaga, uz ono što moram istaknuti, a to je voljni moment. Čisto radi ilustracije, dan nakon Belgije reprezentacija je imala slobodan dan, ali Modrić je, kao i Kramarić, izabrao predloženi program rekuperacijskog treninga i kvalitetno ga je odradio.

Znači, protiv Japana vidite ga spremnim?

- Rekoh, Luka je stigao u formi u Katar, a to je posljedica i njegovog savjesnog pristupa radu. Dopunski trening uvijek je dobro došao, ali nisu svi revni u tome. Modrić jest, zato tako dobro igra na visokoj razini i u ovoj mu dobi. On sigurno može odigrati četiri vrhunske utakmice zaredom u visokom ritmu unutar kratkog vremena, te će protiv Japana biti spreman. Što će potom biti, rezultatski, vidjet će se. Bude li potom sve po našim željama, stvara se nova energija uslijed psihološkog zadovoljstva i s njome se igrač fokusira na sljedeći izazov. Na turniru ne može biti drugačije - zaključio je profesor Vlatko Vučetić.

Popularni Članci