OMIKRON EKSPLODIRAO, A KADRA FALI Cijeli teret korone podnose tek dva specijalista infektologije, bolnica raspisala natječaj

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: Goran Mratinović / DD
Nedostatak liječničkog i medicinskog kadra u Općoj bolnici Dubrovnik već je stara priča, no ona se posebno aktualizirala otkako je krenula pandemija COVIDA-19. Posebno se to osjeti kad se radi o Odjelu za infektologiju i dermatovenerologiju koji je ključan u borbi protiv virusa zbog kojeg je stao cijeli svijet. 

Tako na Odjelu trenutno radi dvoje specijalista infektologije – šef Odjela dr. Stjepan Đuričić i dr. Ljiljana Betica Radić koja je već ispunila uvjete za mirovinu, no zahvaljujući svojoj požrtvovnosti i dalje ostaje i radi u Bolnici. Uz njih, na Odjelu radi i dvoje specijalizanata. Jedna liječnica s Odjela je na porodiljnom, dok je druga nedavno odselila u Irsku i tamo nastavila svoju karijeru. Zbog svega toga, raspisan je natječaj za dvoje specijalista infektologije.  

VIŠE OD 40 SESTARA ISKLJUČENO IZ RADA

„Opća bolnica Dubrovnik je karakteristična, pored svega ostalog, i zbog zemljopisnog položaja. Ona predstavlja najistureniju bolnicu koja ima puno više sličnosti s KBC-ovima i trauma centrima nego klasičnim bolnicama u drugim dijelovima Hrvatske. Druga karakteristika je kronični manjak osoblja, kako medicinskog, tako i nemedicinskog. Na neki način smo navikli raditi s manjim brojem medicinskog osoblja, liječnika i sestara, a ta je situacija u posljednja dva tjedna dodatno pogoršana,“ izjavio je ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik dr. Marijo Bekić opisujući trenutnu situaciju u Općoj bolnici Dubrovnik. 

Pandemija COVIDA-19 ne zaobilazi ni medicinsko osoblje pa je do ponedjeljka više od 40 medicinskih sestara isključeno iz rada, a kako nam govori dr. Bekić, sestre se redovito premještaju i pregrupiraju po odjelima kako bi pacijenti imali adekvatnu skrb tijekom 24 sata. 

„Zasad se nekako snalazimo, a brojke su takve da je nezahvalno prognozirati daljnji razvoj situacije,“ napominje ravnatelj Bolnice. 

I BEKIĆ SE ANGAŽIRAO NA COVID ODJELU 

Što se tiče COVID odjela, tu radi 50-ak sestara iz Odjela infektologije, ali i drugih odjela, uključujući i jedinicu intenzivnog liječenja koja također spada pod COVID odjel. Kako kaže Bekić, određeni dio posla u vidu smjena odrade i liječnici koji su angažirani s drugih odjela, a dobar dio i specijalizanti koji su povučeni natrag u matičnu ustanovu, Bolnicu. Tu su još i pomoćni radnici, fizioterapeuti i njegovatelji s drugih odjela. Liječnika najviše nedostaje, no Bekić uvjerava kako pacijenti nisu zakinuti za zavidnu razinu zdravstvene zaštite. 

„Navikli smo na takvu situaciju. Mi već pet godina  iznalazimo načine kako nadoknaditi taj manjak ljudstva. U zadnje vrijeme sam se i sam angažirao na COVID odjelu i svaki dan ga obilazim kao ravnatelj, održavamo dnevne sastanke i pratimo generalnu situaciju, kao i onu svakog pojedinog pacijenta. Upoznat sam sa stanjem svakog pojedinog pacijenta na tom Odjelu jer jedino tako možemo donijeti adekvatnu odluku. Nijedan posao nije ponižavajući, a to što je netko ravnatelj znači kako ima veću odgovornost i svojim primjerom mora pokazati kako je dio ekipe, svakog saslušati i prihvatiti korisnu sugestiju, kako liječnika, medicinske sestre i ostalih djelatnika u bolnici, tako i pacijenta,“ izjavio je dr. Bekić. 

MINISTAR BEROŠ POHVALIO RAD BOLNICE

Premda su okolnosti daleko od idealnih, Opća bolnica Dubrovnik funkcionira, a građani koji su oboljeli od COVIDA-19 dobivaju potrebnu zdravstvenu zaštitu. Prepoznao je to i ministar Vili Beroš koji je u ponedjeljak boravio u Dubrovniku te je održao radni sastanak s članovima Uprave Opće bolnice Dubrovnik. Beroš je tom prilikom za vodstvo Bolnice imao samo riječi hvale te je izrazio zadovoljstvo načinom na koji bolnica funkcionira i činjenicom kako je, bez obzira na nedostatak kadrova, zdravstvena zaštita na razini. Također, oni koji su dobro upoznati s radom ravnatelja imaju samo riječi hvale za njegove organizacijske sposobnosti i požrtvovnost onih koji iz dana u dan odlučuju biti tu i pomagati svojim sugrađanima u najgorem vremenu za zdravstvo. 

A izazova je puno. Nedostatak liječničkog kadra problem je koji muči cijelu Hrvatsku, a velik je izazov i na jugu Hrvatske. Raspisuju se natječaji za liječnike na koje se često nitko ni ne javlja. Dobar dio liječnika svoju je sreću pokušao pronaći negdje drugdje, izvan Hrvatske, a s tom se situacijom susreće i Opća bolnica Dubrovnik. Oni koji žele napredovati u karijeri obično se prebacuju u KBC-ove jer imaju veće mogućnosti, a to bi, prema svojim specifičnostima, trebala biti i Opća bolnica Dubrovnik. 

Kako Bolnicu napraviti što atraktivnijom za ostanak razmišlja se na svim razinama, uključujući i onu Grada Dubrovnika, premda Grad nije osnivač Bolnice. To se prije svega odnosi na gradnju stanova za liječnike i medicinsko osoblje. Tako se na dijelu zemljišta Opće bolnice Dubrovnik, na stajalištu za autobuse, razmišljalo o gradnji zgrade sa stanovima namijenjenima gostujućim liječnicima. Izrađen je idejni projekt, no došlo je do pandemije i priča je stala. U svibnju prošle godine, gradonačelnik Mato Franković i ravnatelj Bolnice Bekić potpisali su Sporazum kojim je iskazana namjera Grada oko dodjele zemljišta djelatnicima u zdravstvu na području Pobrežja. Svaka pomoć u tom vidu je dobrodošla jer o velikom problemu nedostatka medicinskog kadra u Dubrovačko-neretvanskoj županiji treba razmišljati dugoročno i sveobuhvatno. Sve ostalo je samo privremeno gašenje požara pri pitanju koje ne može biti važnije. A to je pitanje zdravlja sugrađana, pitanje njihovih života. 

Popularni Članci