SUDJELOVALI U NEREDIMA U istražni zatvor ide 10 navijača, 42 zaradilo kaznenu prijavu

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Slaven Branislav Babic/PIXSELL, Igor Soban/PIXSELL
Policijska uprava zagrebačka izvijestila je da su protiv 42 navijača koja su sudjelovala u tučnjavi u subotu kasno navečer podnesene kaznene prijave.  Priopćenje policije prenosimo u cijelosti.   

"Nastavno na događaj kod odmorišta „Desinec“ o kojem smo jučer izvijestili javnost, policijski službenici Policijske uprave zagrebačke proveli su kriminalističko istraživanje nad 42 osobe starosti od 19 do 44 godina zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela „Izazivanje nereda“ tijekom organizirane policijske preprate kombi vozilima i osobnim automobilima ukupno 1500 navijača s utakmice u Zagrebu za Split.

Za navedene osobe se sumnja da su 21. svibnja oko 21.30 sati, kao pripadnici skupine za koje je bila organizirana preprata policijskih službenika, sudjelovali u mnoštvu od oko 250 do 300 osoba koje su na autocesti A1 kod benzinske postaje u Donjem Desincu izašle iz kolone vozila, blokirale prometnicu u smjeru Karlovca, tjelesnom snagom i predmetima pogodnim za nanošenje ozljeda napale veći broj policijskih službenika, ugrožavale javni red i mir u većem obimu te prouzročile znatnu materijalnu štetu.

Utvrđena je sumnja da su osumnjičenici, nakon zaustavljanja prometa, trčeći krenuli prema benzinskoj postaji i bacali različita aktivirana pirotehnička sredstva, staklene boce za piće, kamenje, iščupane prometne znakove, protupožarne aparate, kante za otpad i druge predmete na policijske službenike koji su opservirali benzinsku postaju i pratili kolonu vozila s navijačima.

S ciljem uspostavljanja povoljnog stanja sigurnosti, kao i u cilju zaštite života svih osoba koje su se nalazile na tom prostoru, policijski službenici su upotrijebili sredstva prisile nakon čega je uspostavljeno povoljno stanje sigurnosti.

U događaju je ozlijeđeno 20 policijskih službenika i 14 osumnjičenih osoba te su oštećena četiri službena policijska vozila i inventar benzinske postaje.

Nakon provedenog kriminalističkog istraživanja osumnjičeni su predani pritvorskom nadzorniku, a kaznena prijava dostavljena je nadležnom državnom odvjetništvu dok se kriminalističko istraživanje nastavlja", stoji u priopćenju policije. 

Prvoj desetorici uhićenih zbog izazivanja nereda i sukoba s policijom na odmorišu Desinec u ponedjeljak je određen jednomjesečni istražni zatvor, a velikogorički sud tijekom dana bi trebao odlučiti i o pritvaranju ostalih privedenih navijača.

Svoj desetorici istražni zatvor određen je zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela, kazala je novinarima glasnogovornica Županijskog suda u Velikoj Gorici Kornelija Kallay Blažeković.

U prvoj skupini koja je, nakon ispitivanja na tužiteljstvu i sudskog ročišta, pritvorena u Remetincu mladići su rođeni između 1998. do 2002. godine, a tužiteljstvo ih sumnjiči za nerede u kojima su ozbiljno ugroženi životi i imovina.

Jedan od njih i ranije je osuđivan zbog sličnih nedjela s elementima nasilja, dok osmorica nisu kažnjavana, otkrila je glasnogovornica suda.

Odvjetnici nekih osumnjičenika izjavili su da su njihovi branjenici u potpunosti odbacuju optužbe. Najavili su i žalbe na odluku suca istrage, o čemu bi idućih dana trebalo odlučiti izvanraspravno vijeće Županijskog suda, prenosi N1.

Popularni Članci