BEZ NJIH FESTA NIJE FESTA Održana svečana projekcija filma o Dubrovačkim trombunjerima (FOTO)

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Subotnje poslijepodne trećeg dana Feste sv. Vlaha, posjetitelji svih uzrasta proveli su u dubrovačkom samostanu sv. Klare, gdje je prvi puta za dubrovačku javnost održana svečana projekcija filma Dubrovački trombunjeri autora Tonka Jovića. Dokumentarni film o povijesti jednog od najvažnijih simbola Grada, povijesne vojne postrojbe Dubrovačkih trombunjera, prikazan je u dvorani Visia, a posjetitelji su prije same projekcije uživali u izložbi fotografija Trombunjera, te prigodnim stihovima klapske pjesme u izvedbi dubrovačke klape Kaše.

Film Dubrovački trombunjeri otvara vrata u bogatu tradiciju koje društvo njeguje niz godina, oživljavajući povijest vojne postrojbe utemeljene davne 1417. godine. Osim rada, djelovanja i dužnosti za blagdansku procesiju Feste sv. Vlaha, ali i brojnih drugih manifestacija diljem Hrvatske, u filmu su prikazani najvažniji događaji društva u modernom dobu, tradicionalni načini izrade trombuna, oružja po kojem je postrojba dobila ime, te izvorni arhivski materijali.

Svečani program otvorio je predsjednik Dubrovačkih trombunjeraTomislav Macan: „Dubrovački trombunjeri kulturna su baština Grada i jedan od njegovih najvažnijih simbola, a Festa sv. Vlaha, najveći gradski blagdan, započinje i završava upravo s trombunjerima. Zato mi je drago što ovaj zanimljiv i poučan uradak koji na još jedan način oživljava našu tradiciju koja se prenosi s koljena koljeno i ostaje za sve generacije koje dolaze, imamo priliku predstaviti upravo na blagdan našeg Parca“, zaključio je Macan, te zahvalio na doprinosu svim Trombunjerima, ali i ostalima koji podržavaju i potiču rad društva već niz godina.

Autor filma poznati je urednik, voditelj, scenarist i redatelj, rođeni Dubrovčanin Tonko Jović, koji i sam ističe važnost uratka koji kroz priču o Trombunjerima govori o dijelu prošlosti i sadašnjosti Dubrovnika, čiji su oni sastavni dio.

„Monture su se promijenile, vrijeme se promijenilo, mi smo se promijenili, a trombunjeri su ostali. Trombunjeri danas ne djeluju samo za vrijeme Feste sv. Vlaha već, u skladu sa životom grada, i u drugim prigodama“, izjavio je Tonko Jović video pozdravom prije početka projekcije kojoj je bio spriječen prisustvovati, te čestitao Festu sv. Vlaha svim Dubrovčanima.

Dokumentarni film Dubrovački trombunjeri prvotno je trebao biti prikazan na Festi 2021. godine, ali je prikazivanje zbog nepovoljnih epidemioloških uvjeta odgođeno, te je dubrovačka publika premijerno prikazivanje dočekala tek na njenom ovogodišnjem, 1051. izdanju. Film je nastao u produkciji agencije Manjgura vlasnika Krešimira Macana, koji je i sam Trombunjer s dugogodišnjim stažem u društvu, te Digital video studia, a realizaciji su uvelike pridonijeli i Grad Dubrovnik i Društvo prijatelja dubrovačke starine. Više o radu i dijelu Dubrovačkih trombunjera možete saznati na njihovoj web stranici.

Popularni Članci