Hoće li mladi podstanari još uvijek biti mladi kad bude natječaj za stanove u Mokošici?

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
Nacrt odluke o stanovima u Mokošici namijenjenim mladima naći će se uskoro pred gradskim vijećnicima, a projekt stanova u Solitudu je pri kraju.

Opekli su se Dubrovčani već jednom na 'posove stanove', pa ova tema i danas, kada su aktualni u nešto drugačijoj verziji s naglaskom na mlade i rješavanje njihovog stambenog pitanja, izaziva burne reakcije u gradskoj javnosti. Mnoge od bivših POS stanova smo gledali na Njuškalu, Booking-u, Airbnb-u, a i danas svjedočimo kako se ti stanovi daju u najam, jer su ih dobili oni koji imaju, a ne koji trebaju, upravo zbog manjkavosti tadašnjih kriterija. Posljednjih tjedana ponovno su u javnosti izašle informacije čak i o korisnicima gradskih stanova koji su izmanipulirali sustav te i njih iznajmljuju. 

Grad Dubrovnik je prva jedinica lokalne samouprave koja je razvila vlastiti model stambenog zbrinjavanja za građane, pod zajedničkim nazivom ''Dubrovačka stanogradnja''. Dio modela namijenjen je mladima koji nisu kreditno sposobni kupovati skupe stanove koji se nude na dubrovačkom tržištu nekretnina. Prema ovom modelu stanovi se daju u najam 10 godina s mogućnošću kupnje nakon isteka najma u čiju će se cijenu uračunati uplaćena najamnina.

Gradnja stanova u Mokošici počela je još 2018. godine i stanovi su u potpunosti završeni. No, problem su kriteriji, odnosno uvjeti koje trebaju ispuniti oni koji bi te stanove trebali dobiti u najam.  Nacrtom Odluke o davanju u najam stanova u vlasništvu Grada Dubrovnika s mogućnošću kupnje, u svrhu rješavanja stambenog pitanja mladih i mladih obitelji, na području Grada Dubrovnika je predviđen sustav bodovanja prema  različitim kriterijima. To su bodovanja prema broju članova obitelji, broju djece predškolske dobi ili djece koja se redovito školuju, potom na temelju prosječnih mjesečnih primanja svih članova obitelji u posljednjih godinu dana prije objave Javnog poziva, prema ukupnoj dužini prebivališta u Dubrovniku, prema invaliditetu podnositelja zahtjeva ili člana obitelji te prema ukupnoj dužini dokazanog statusa podstanara.

DOGOVORILI SE KAKO DOGOVORA NEMA

Subvenciju Grada za najam stana trenutno prima 229 obitelji slabijeg imovinskog statusa i 56 mladih obitelji. Veliki dio njih čeka svoju priliku za posjedovanje nekretnine u Dubrovniku, gdje rate stambenog kredita stana za četveročlanu obitelj premašuju iznose prosječnih mjesečnih plaća. Svi se oni nadaju  kako će upravo svoj potpis staviti na Ugovor o najmu jednoga od 43 stana u Mokošici. Dok oni čekaju, o ovoj temi nije se govorilo od 37. sjednice gradskog vijeća koja se održala 25. veljače ove godine, kada je zadnji put bila aktualna rasprava. Tada se vijećnici nisu mogli dogovoriti treba li dopustiti prijavu na natječaj onima koji žive s roditeljima, kao i treba li se bodovati prebivalište u Dubrovniku jer u tom slučaju manje bodova imaju mlađi ljudi od onih starijih. Nisu se mogli dogovoriti niti o duljini najma, treba li to biti 10 ili 20 godina. Problemi su iznjedrili i oko bodovanja osoba s invaliditetom, pa se čak nisu svi složili niti o mogućnosti kupnje stana nakon isteka najma jer je dio vijećnika predložio model trajnog najma, umjesto povlaštene kupnje. Zapravo, lakše bi bilo reći kako su se jedino uspjeli dogovoriti da se dogovorili nisu i kako će ova Odluka ipak pričekati neke druge sjednice. Istini za volju, progovorili su vijećnici nekoliko riječi o stanovima na 38. sjednici, 29. ožujka, no točka je vrlo brzo povučena s dnevnog reda radi daljnje dorade. Prethodno je Odluka prošla javno savjetovanje, a od posljednje sjednice na kojoj je točka povučena s dnevnog reda prošlo je još pet mjeseci. Obavljen je tehnički pregled zgrada te je ishođena uporabna dozvola, a sjednicu građani još uvijek čekaju. 

Subvenciju Grada za najam stana trenutno prima 229 obitelji slabijeg imovinskog statusa i 56 mladih obitelji. Veliki dio njih čeka svoju priliku za posjedovanje nekretnine u Dubrovniku, gdje rate stambenog kredita stana za četveročlanu obitelj premašuju iznose prosječnih mjesečnih plaća.

Nacrt Odluke o stanovima namijenjenima mladima naći će se uskoro pred gradskim vijećnicima na raspravi jedne od nadolazećih sjednica Gradskog vijeća - poručili su službeno iz Grada. 

Ako se vijećnici ovoga puta uspiju usuglasiti i usvojiti Odluku, postupak za davanje u najam stanova s mogućnošću kupnje pokrenut će se objavljivanjem Javnog poziva za prikupljanje zahtjeva u tjednom listu i na službenim stranicama Grada Dubrovnika s točno određenim podacima o stanovima. 

PROJEKT SOLITUDA PRI KRAJU, ALI ČEKAJU SE BOLJA VREMENA

Gradska uprava osim stanova za mlade osmislila je širi model stambenog zbrinjavanja mladih i mladih obitelji, te su stanovi u Mokošici tek jedan segment modela. Kako su pojasnili iz Grada Dubrovnika izgradnjom ceste do Pobrežja Grad je pokrenuo urbanizaciju toga područja u svrhu širenja zone stanovanja. Na Pobrežju bi tako Grad Dubrovnik dodjeljivao zemljišta mladim obiteljima, koje prethodno udovoljavaju uvjetima za dobivanje kredita, s namjenom gradnje obiteljske kuće. 

Projektiranje drugog projekta stanogradnje za mlade obitelji, odnosno 50 stanova u naselju Solitudo, je pri kraju, potvrdili su iz gradske uprave. Ipak, čekaju se neka bolja vremena i poboljšanje financijske situacije kako bi taj projekt krenuo u realizaciju. Osim toga spreman je i nacrt Odluke kojom bi Grad sufinancirao  kupnje prvog stana mladima s 30 tisuća eura po modelu 30x30 što znači da bi godišnje 30 mladih obitelji dobilo pomoć Grada u iznosu od 30 tisuća eura za kupnju svoje prve nekretnine bilo gdje na području grada Dubrovnika.

Projektiranje drugog projekta stanogradnje za mlade obitelji, odnosno 50 stanova u naselju Solitudo, je pri kraju, potvrdili su iz gradske uprave. Ipak, čekaju se neka bolja vremena i poboljšanje financijske situacije kako bi taj projekt krenuo u realizaciju. Osim toga spreman je i nacrt Odluke kojom bi Grad sufinancirao  kupnje prvog stana mladima s 30 tisuća eura po modelu 30x30 što znači da bi godišnje 30 mladih obitelji dobilo pomoć Grada u iznosu od 30 tisuća eura za kupnju svoje prve nekretnine bilo gdje na području grada Dubrovnika.

Za sada sve što ostaje mladim podstanarima jest nadati se kako će se gradski vijećnici na jednoj od sljedećih sjednica dogovoriti i konačno omogućiti pokretanje natječaja za stanove u Mokošici, i kako se rasprave o odlukama o zemljištima na Pobrežju i sufinanciranju kupnje prve nekretnine neće odužiti koliko i ova za stanove u Mokošici. 

Petra Srebrović

Popularni Članci