Izdana građevinska dozvola za Dom za starije i nemoćne kod Opće bolnice

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Grad Dubrovnik, putem Upravnog odjela za izgradnju i upravljanje projektima, ishodio je danas građevinsku dozvolu za budući Dom za starije i nemoćne koji će se graditi u neposrednoj blizini Opće bolnice Dubrovnik. Riječ je o drugom projektu nakon 50 godina vezanom za skrb i smještaj starijih sugrađana kojeg pokreće ova gradska uprava, nakon što su u prošloj godini započeli radovi na domu u Gružu.

Novi dom bit će kapaciteta oko 200 osoba na stalnom i oko 75 osoba na dnevnom smještaju. Bit će opremljen restoranom, liječničkom ordinacijom, prostorima za fizikalnu terapiju te društvenim prostorima – dvoranom za više namjena, knjižnicom i kafe barom. Posebna pažnja u idejnom projektu arhitekata Tina Svena Franića posvećena je prostorima dnevnih korisnika, s nizom prostornih niša za razne društvene aktivnosti i dnevni odmor.

Konceptom tri izmaknuta volumena postignut je optimalni smještaj raznih korisničkih grupa - od  potpuno pokretnih i aktivnih korisnika preko polupokretnih i nepokretnih korisnika, kao i dementnih u raznim stupnjevima. Sve sobe korisnika doma su orijentirane na istok ili zapad što omogućuje osunčanje u određenom dobu dana. Sobe su jednokrevetne i dvokrevetne. Posebnu kvalitetu čine krovni vrtovi – terase s južnom orijentacijom.

Izgradnja novog doma prioritet je u segmentu društvene infrastrukture Grada Dubrovnika. Uz dom za starije i nemoćne tipa hotel u Gružu koji će prve korisnike primiti na jesen, izgradnjom novog doma ispod Opće bolnice zadovoljit će se većina potrebe smještaja dubrovačkih umirovljenika što je jedna od najvažnijih odrednica ove gradske uprave prema sugrađanima treće životne dobi.

Popularni Članci