JOŠ JEDAN VELIKI PROJEKT "Ugradnjom dizalice topline s morskom vodom uštedjet ćemo i ta sredstva uložiti dalje u sport"

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović / DD
Danas je u Lazaretima održana početna konferencija projekta 'Ugradnja sustava dizalica topline s morskom vodom za potrebe Gradskog bazena u Dubrovniku'. Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.457.557,37 eura, od čega bespovratna sredstva iznose 1.238.923,76 eura.

Konferenciji su prisustvovali gradonačelnik Mato Franković, predstavnici Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU i Veleposlanstva Kraljevine Norveške.

Projekt je financiran iz Programa Energija i klimatske promjene  u postupku dodjele bespovratnih sredstava temeljem otvorenog poziva na dostavu projektnih prijedloga 'Proizvodnja energije iz mora'. Glavni je cilj programa povećanje korištenja tehnologija s manjom emisijom ugljika i povećanje sigurnosti opskrbe energijom u Hrvatskoj - pojašnjeno je na početku konferencije.

Predmet obuhvata ugradnje sustava dizalica topline s morskom vodom za Gradski bazen je kotlovnica u sklopu postojećeg Gradskog bazena u Gružu. U funkciji je od 1961. godine, a 2003. godine natkriven je pomičnim krovom. Kompletna rekonstrukcija bazenske školjke s tribinama i ostalim sportskim sadržajima  napravljena je 2005. godine, a 2021. godine je uređeno pročelje, unutarnji javni prostori, prostori muzeja i zajednički prostor svih klubova, kao i javna površina ispred bazena. 

Cilj ovoga projekta je zamijeniti staru fosilnu tehnologiju lož ulja s modernim sustavom obnovljivih izvora energije koji pruža neprekidan izvor grijanja s morskom vodom koja djeluje kao stabilan i pouzdan toplinski izvor i ponor. Korištenje mora, kao neiscrpnog toplinskog izvora, je osigurano indirektnim načinom, hidrauličkim odvajanjem cirkulacije kroz dizalicu topline u odnosu na cirkulaciju morske vode. 

Okupljenima se obratio gradonačelnik Franković i naglasio koliko je ovaj projekt bitan za grad Dubrovnik i koliko će dubrovački sport dobiti ovom investicijom. 

"Svjesni smo vremena u kojem živimo i činjenice da cijena energenata snažno raste. Zahvaljujem Vladi RH što je, posebno za javne ustanove, ograničila cijenu energenata. Međutim, unatoč tome, snažan je utjecaj troškova energenata na sve zgrade, a konkretno ovdje govorimo o sportskom objektu gdje godišnje trošimo otprilike milijun kuna. To su sredstva koja ćemo implementacijom ovog sustava uštedjeti. A što to znači u preraspodjeli sredstava unutar proračuna? Dubrovački sport i djeca koja se bave sportom imat će milijun kuna više, ta će se sredstva preusmjeriti u neku drugu stavku. Tako ćemo postići značajne uštede i na ovaj način smo uspjeli unaprijediti sportsku infrastrukturu", rekao je ovom prilikom Franković i naglasio kako je 'posvećenost gradske uprave velika po pitanju poboljšanja uvjeta sportske infrastrukture'.

"Rezultati su vidljivi svakodnevno. Svako ulaganje u sportsku infrastrukturu se vraća u roku od par mjeseci izvrsnim sportskim uspjesima brojnih naših mladih sugrađana", zaključio je gradonačelnik. 

Realizacijom projekta na temelju dostupnih podataka, tržišnih ispitivanja, koncepcije i lokacije može se računati na sljedeće: 

- istražne radnje potvrdile su tehničku mogućnosti realizacije projekta s obzirom na hidrogeološke preduvjete

- eliminacija ukupne godišnje potrošnje lož ulja za grijanje bazena i objekta, odnosno ukupno smanjenja potrošnje lož ulja od gotovo 100 posto  (osim u ekstremnim uvjetima)

- ušteda lož ulja od prosječno 264.067 litara godišnje

- smanjenje ukupnih izdataka za grijanje za prosječno 838.085 kuna ili za 76 posto

- smanjena emisija CO2 za prosječno 656 tona godišnje ili za 89 posto

Opisana tehnologija bi mogla biti vrlo važna komponenta borbe za smanjenje ispuštanja plinova sa stakleničkim efektom u atmosferu. Grijanje vode uglavnom predstavlja veliki postotak potrošnje energije, kako u domovima tako i u sportskim te poslovnim objektima. Kada sustav dizalica topline zamjenjuje ili nadopunjuje klasične načine zagrijavanja vode značajno se smanjuju emisije štetnih plinova, te se pomaže u sferi klimatskih promjena na globalnoj razini, ali se također značajno podiže kvaliteta zraka na lokalnoj razini. Sustav dizalica topline s morskom vodom ukida potrebu za konvencionalnim načinima grijanja u priobalnim područjima. 

Nositelj projekta je Grad Dubrovnik, dok projektne partnere čine Dubrovačka razvojna agencija DURA, Norveška uprava za vodne resurse i energiju te Energetski Institut Hrvoje Požar. 

Popularni Članci