Nadbiskup Želimir Puljić predstavio knjigu 'Dubrovnik je odsada i moj grad – pastirski pohod Ivana Pavla II.'

Autor: dubrovackidnevnik.hr
„Dubrovnik je odsada i moj grad – pastirski pohod Ivana Pavla II.“ naslov je knjige predsjednika Hrvatske biskupske konferencije i nadbiskupa zadarskog Želimira Puljića koja je predstavljena jučer u Kazalištu Marina Držića. Ovom događaju ispred Grada Dubrovnika nazočio je i gradonačelnik Mato Franković koji je održao prigodni govor.

"Dubrovnik je odsada i moj grad, sjajan naslov za jedno sjajno djelo Oče nadbiskupe. U Vašim genima je Dubrovnik bio i ostat će, a ono što je važno i lijepo večeras ovdje jest da imamo dvoje zaslužnih ljudi za uspjeh pohoda, održavanja misne ceremonije i samog dolaska Ivana Pavla II. u Dubrovnik, to su tadašnja gradonačelnica gospođa Dubravka Šuica i otac nadpiskup Želimir Puljić. Učinili su tu jednu iznimnu čast ovome gradu i postigli da Ivan Pavao II. dođe u grad i da udari onaj jedan pečat značaja Dubrovnika kako u Hrvatskoj tako i u svijetu, promovirajući istodobno ime grada izrekavši rečenicu  "Dubrovnik je odsada i moj grad". Danas je to svetac, kojem se baš kao i našem parcu svetom Vlahu vjerno obraćamo",  istaknuo je gradonačelnik Franković u ovoj prilici. 

Predstavljanju su prisustvovali i potpredsjednica Europske komisije za demokraciju i demografiju Dubravka Šuica, ministrica kulture i medija Republike Hrvatske Nina Obuljen Koržinek, zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić, predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica, biskup dubrovački Roko Glasnović i brojni drugi visoki uzvanici. 

O vrijednosti i autentičnim zapisima sadržanim u knjizi koja opisuje prije svega neumorno i svesrdno djelovanje počasnog građanina Dubrovnika, čovjeka duboke molitve i hodočasnika mira Pape Ivana Pavla II. promišljanja su u ovoj prigodi iznijeli biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski mons. Petar Palić, predsjednica dubrovačkog ogranka Matice Hrvatske Slavica Stojan te voditeljica Ureda za medije Dubrovačke Biskupije Angelina Tadić. Prisutne su podsjetili na duhovnu prisutnost Pape Ivana Pavla II. posebice u vremenima ratnih razaranja učinjenih u Hrvatskoj i Dubrovniku za vrijeme Domovinskog rata, razdoblja patnje i boli hrvatskog čovjeka i branitelja.

U ovoj knjizi podjeljenoj u tri dijela Papu Ivana Pavla II. nadpiskup Puljić opisuje kao velikog sina poljskog naroda, prepoznatog po svom kontinuiranom zalaganju za kršćanski humanizam, baštinu i promicanje vrijednosti vjere koju je živio i rado pronosio poput empatije, poniznosti i opraštanja. Pozornost usmjerava naročito na opstojnost obitelji kao temeljne zajednice, novu evangelizaciju, mlade generacije te dostojanstvo svakog čovjeka. 

Popularni Članci