Otvorena izložba Ive Laterza Obuljen u Palači Sponza (FOTO)

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: A.Č.
Samostalna izložba slikarice Ive Laterze Obuljen otvorena je u subotu u Sponzi.

Kustosica izložbe Jelena Tamindžija Donnart pojasnila je kako se izložba sastoji od  dvije serije radova podijeljenih na periode iz 2019. i 2020. godine te 2021. i 2022. godine. okupljenih pod zajedničkim nazivom izložbe "Putanje". Izložba inače obuhvaća sveukupno 16 apstraktnih djela u tehnici akrila na platnu te sedam fotografija snimljenih u napuštenim hotelima kompleksa u Kuparima. 

- Vidljive su jasne posljedice događaja iz vanjskog svijeta, bilo da se radilo o objektivnim svjetskim pandemijskim uvjetima ili pak događajima iz osobnog života umjetnice poput odlaska u inozemstvo na studij slikarstva - kazala je kustosica te dodala kako umjetnica Iva Laterza Obuljen apstrakciju opisuje kao odlazak u kompleksnije svjetove.

- Platna Laterza Obuljen koristi kao prozor za odlaske čiji krajnji ciljevi nikad nisu unaprijed zadani. No njih ne promatra kao početnu praznu točku, već podlogu koja u sebi već krije rastere njenih radova. Proces stvaranja autorica promatra kao građenje slike koje nalikuje građenju jednog mišića. Ovaj organ neprestano treba poticati, stiskati, koristiti do krajnjih granica, ali i davati mu potrebne periode opuštanja i smirenosti stvarajući mu ritam u kojem se on oblikuje, u kojemu se same ideje oblikuju u umjetničkoj formi. Stoga je stvaranje svake sljedeće slike uvijek intenzivnije uz izražajniju bržu protočnost ideja i pretakanja tih misli na samo platno - pojasnila je Jelena Tamindžija Donnart.

Kustosica izložbe i autorica predgovora kataloga ističe kako je način slikanja Laterze Obuljen „proces koji uključuje rad na slici, ali i rad sa slikom, simbiozu koja u sebi neminovno sadrži promatranje i osluškivanje slike.

- U tom slijedu prevođenja emocija u sliku tehnike akrila na platnu, umjetnica dopušta i inicira stvaranje slojevitosti prostora. Prvotni raster nadograđuje se tehnikom airbrusha koji stvara određenu maglicu unutar slike kao protutežu oštrim kutovima koji diktiraju smjer pogleda promatrača dodatno naglašen odabirom snažnog kolorita. Paleta boja Laterze Obuljen nije široka i unaprijed je zadana prije početka slikanja rada. Ova prethodna ograničenost kolorita na tek nekoliko boja otvara mogućnost davanja jednake vidljivosti oblicima koje kolorit ne negira, već ga nadopunjuje i dodatno osnažuje naglašavajući putanju kretanja. U zadanim plohama slike jasno se razlikuje točno definirani geometrijski oblici koji nose težinu slike kao piloni hrama u kojem autorica otkriva svoj intimni svijet - dodala je ona.

Tamindžija Donnart pojašnjava kako se sam naziv izložbe „Putanje“ odnosi se na ekspresivne slikarske geste uhvaćene u mreži obuzdanog naboja silnica koje sliku mentalno produžuju izvan samih granica slike.

Umjetnica Iva Laterza Obuljen rekla je kako je ova izložba za nju posebna jer je prva izložba u Dubrovniku.

- Razmišljala sam kako bih ova dva ciklusa sažela u jedan paragraf. Ove slike su sve jednako bitne za moj umjetnički razvoj; jedan dio karakterizira stroga disciplina, dok je drugi suprotnost koju karakterizira gubitak kontrole kao svojevrsna katarza. Oba procesa su fundamentalna za moju umjetničku praksu i prožimaju se - poručila je Laterza Obuljen.

Za nju je životna, to jeste umjetnička putanja jedna, ali dodala je kako je potrebno više polaznih točaka, prohodanih i proživljenih putovanja da bi ostvarili sveobuhvatnu koja je kozmička.

Arhitektica Lea Đurović Ruso službeno je otvorila izložbu te je tim povodom govorila kako osjeća snažnu poveznicu između arhitekture i umjetnosti.

- Slikarska djela sama po sebi snažno se očituju kroz autoričin slikarski opus i arhitektura je za nju polazna točka koja se snažno nadograđuje u slikarskom smjeru. Djela pokazuju snažnu vezu između slike i prostora - poručila je arhitektica Lea Đurović Ruso.

Popularni Članci