Premijerno prikazan film koji svjedoči o patnji ratnog Dubrovnika i herojima grada (FOTO)

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: DD
U sklopu programa obilježavanja 30. obljetnice herojske obrane Grada i ususret Danu dubrovačkih branitelja, u kinu Sloboda u subotu uvečer je premijernoprikazan dokumentarni film "Bitka za Dubrovnik" autora Stipa Majića Pipe, branitelja s Trpinjske ceste.

Prvi je to cjeloviti dokumentarni film snimljen o ratnoj agresiji na Dubrovnik i hrabrim dubrovačkim braniteljima koji su, iako malobrojni, pružili herojski otpor i nikad nisu dopustili da Grad padne.

Autor filma je kazao kako je započeo raditi na filmu 2019. godine koji obrađuje period stradanja Dubrovnika do 6. prosinca 1991. godine. Zahvalio se gradonačelniku Frankoviću i braniteljima te svima koji su došli na premijeru.

- Kada pitate Židove zašto oni toliko progovaraju o holokaustu, reći sljedeće: Ako ne progovaramo zaboravit će se, ako se zaboravi ponovit će se. Upravo iz tog razloga svi ovi moji filmovi - Bitka za Vukovar, Glavu dolje, ruke na leđa, Ispod radara, Otkrhnuti, su rađeni upravo iz tog razloga da se jednostavno ne zaboravi i da se ne daj bože ne ponovi - kazao je Stipe Majić.

Gradonačelnik Franković prisjetio se riječi pokojnog generala Nojka Marinkovića.

- Pamćenje je alat, a mržnja teret. Ovaj film je važan upravo zbog toga da bi pamtili, ne samo oni koji su svjedoci stradanja grada, nego da bi pamtili mladi. Hvala Stipi koji je napravio jedan sjajan dokumentarni film. Sigurno da nije mogao obuhvatiti svaki detalj koji se događao u najtežim momentima za grad, ali cijeli taj pogled i prezentacija onoga što se događalo u našem gradu je ono o čemu progovara ovaj film. Uvjeren sam da će ovaj materijal moći vjerno svjedočiti našim mladima i budućim naraštajima o patnji kroz koju je prošao naš grad, ali i herojima koji su bili u gradu. Neki su bili na prvim crtama, a neki su bili njegovi svjedoci kada je najviše trpio. Ovako odajemo duboko poštovanje prema svima, a posebno prema onima koji su dali svoje živote za obranu. Dubrovnik je grad heroj, a nekako je stalno bio u sjeni u Domovinskom ratu i nije dovoljno pričana ta priča. Zahvaljujući Stipi bit će ispričana priča onako kako su branitelji zaslužili - zaključio je gradonačelnik Mato Franković.

Popularni Članci