SKANDAL NA DODJELI 'PLAVE VRPCE' Nominirani Makarani nisu htjeli doći u Dubrovnik: 'Ne možemo ovo prihvatiti!'

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović/DD
Ovogodišnja dodjela Plave vrpce Vjesnika u Dubrovniku izazvala je nezadovoljstvo dijela nominiranih. 

Naime, među nominiranima u momčadskoj konkurenciji bila su i trojica Makarana: Goran Vranješ, Marin Puharić i Marijo Prnjak. Oni su 16. travnja ove godine s gliserom spasili dvije djevojčice na dasci u dobi 14 i 15 godina koje je bura otpuhala daleko od kopna. U tom trenutku, trojica Makarana nisu bila na moru nego na obali, no kada su vidjeli što se događa i kakva opasnost prijeti djevojkama, brže-bolje su reagirali i po jakom nevremenu isplovili kako bi spasili dvije tinejdžerice iz Češke, javlja Mega Media.

Sva trojica su bili pozvani u Dubrovnik na dodjelu priznanja, no nisu pokazali oduševljenje pozivnicom. Najviše nezadovoljan među njima je Goran Vranješ.

– Poštujem odluku odbora, ali ne mogu prihvatiti to što je javno objavljeno tko je dobitnik priznanja prije Svečane dodjele. Smatram da zapovjednici i civili ne mogu biti u istom rangu, a pogotovo civili s kopna koji su se u trenutku uočavanja nesretne osobe našli na kopnu, a ne na moru. Trebalo bi se uzeti u obzir po kakvim vremenskim uvjetima, na koji način i sa kojim sredstvom se provodi spašavanje. Moralna obveza čovjeka je spašavanje svakog ugroženog života i suludo je uspoređivati vrijednost istog sa ugrozom karijere, a još manje s gubitkom plaće zapovjednika prekooceanskog broda. Žalosno je da je danas materijalizam osnovno sredstvo vrednovanja, a to se u ovom slučaju itekako pokazalo, poručio je Goran Vranješ. 

Damir Herceg u ime organizatora dao je dijelom za pravo Goranu Vranješu i preuzeo obavezu da o njegovim stavovima obavijesti ostale članove Organizacijskog odbora. 

– Zbog osjećaja poniženja i nanošenje nepravde, nažalost neću prisustvovati na današnjoj dodjeli, jer smatram da se moj čin spašavanja i ugrožavanja vlastitog života ne može uspoređivati s riskiranjem nečije karijere ili plaće, kako ste sami i izjavili prilikom govora na Kanalu RI. Tim načinom, nanijeli ste veliko razočarenje, poniženje i bol nekome tko je hrabro i srčano spasio dva mlada života riskirajući vlastiti. Ništa nije vrijednije od života, stoga vas molim da moj video isječak izuzmete od prikazivanja u javnosti jer u protivnom ću morati poduzeti sve pravne radnje, poručio je Damiru Hercegu Makaranin Goran Vranješ.

Popularni Članci