'KULTURA SJEĆANJA ZA SIGURNIJE SUTRA' Udruga SJP Grof održala radionice maturantima Gimnazije Dubrovnik

Autor: dubrovackidnevnik.hr
U povodu Dana branitelja, dana kada je Dubrovnik doživio najveću agresiju, članovi Udruge specijalne jedinice policije Grof, koji su 1991. godine sudjelovali u obrani Dubrovnika, maturantima Gimnazije Dubrovnik organizirali su radionicu „Kultura sjećanja za sigurnije sutra“ koja se izvodi u sklopu projekta kojeg su napisali i osmisli predsjednik Udruge Specijalne jedinice policije Grof Hasib Alibegović i profesorica povijesti Tihana Magaš.

Ukupno tri radionice na kojima je sudjelovalo 120 učenika vodile su profesorice povijesti Lovorka Krajnović Tot i Tihana Magaš koje su se u ovaj projekt uključile s ciljem upoznavanja mlađih naraštaja s ratnim putem i djelovanjem Specijalne jedinice policije Grof, ali i ostalih branitelja koji su sudjelovali u Domovinskom ratu.

Na ovim zanimljivim radionicama djeca se kroz predavanja, osobna svjedočanstva i zapise članova Udruge, kao i kroz kratke filmske isječke imala priliku vratiti u prošlost i vidjeti kako je bilo teško biti branitelj, s kojim strahovima i izazovima su se susretali i kroz koje emocije su tada prolazili.

Uz to, sudionici radionica upoznali su se i s edukativnom izložbom „Tragovi vječnosti“ autora Gorana Peraice i Tihane Magaš koja govori o povijesti istoimene jedinice, ali i aktualnim aktivnostima Udruge danas.

Članovi Udruge su učenicima odgovarali na postavljena pitanja o Domovinskom ratu i o tome kako njihov život izgleda danas i na što su fokusirani.  

Važnost projekta prepoznalo je i Ministarstvo branitelja koje je financijski pomoglo provedbu cijelog projekta u sklopu javnog natječaja za Promicanje vrijednosti Domovinskog rata,  psihološko i socijalno osnaživanje te podizanje kvalitete življenja hrvatskih branitelja, hrvatskih branitelja s invaliditetom i HRVI iz Domovinskog rata.

Popularni Članci