Bilježimo sve veći broj zaraženih među mlađom populacijom, ali za sada nema planova o stožim mjerama

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
Epidemiologinja HZJZ-a Tatjana Nemeth Blažić gostovala je u emisiji RTL Danas gdje je komentirala aktualno stanje s koronavirusom u Hrvatskoj.

"Sada se sve mjere i potrebne dodatne preventivne aktivnosti, uključujući i covid potvrde, razmatraju u odnosu na epidemiološku situaciju. Budno se to sve prati, ali za sada nema planova da bi se nešto mijenjalo“, rekla je.

Covid potvrde su uvedene i koriste se u sustavu zdravstva i sustavu socijalne skrbi one smanjuju rizik za nastanak zaraze, ali nisu apsolutni alat koji može garantirati 100-postotnu sigurnost i potrebno ih je koristiti u sustavima u kojima je povećana osjetljivost i rizik od zaraze, dodala je.

Sve je veći broj zaraženih osoba u dobi od 10 do 19 godina, što je potvrdila i epidemiologinja, a od ljeta bilježi veći broj zaraženih među mlađom populacijom.

Nije dala konkretan odgovor na pitanje jesu li škole žarišta.

Osim korone, stigla nam je i sezona gripe.

"Naručeno je nešto malo više od 600 tisuća doza za građane, nešto malo više od prošle godine. U dva dijela će se distribucija provoditi. U tijeku je prvi dio distribucije, oko 200 tisuća doza. Krajem sljedećeg tjedna će započeti cijepljenje, vjerojatno u četvrtak", kazala je za RTL.

Građani se mogu cijepiti neovisno o cjepivu protiv covida.

"Može se cijepiti i istovremeno s cjepivom covid-19, ali je preporučeno ako se može napraviti razmak od 14 dana kako bi se lakše mogle pratiti nuspojave", kazala je Nemeth Blažić.

Popularni Članci