Cijene stanova u ovom dijelu Hrvatske već su otišle u nebo

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Dusko Marusic/PIXSELL
Cijene stanova u Istri već su otišle u nebo, a zbog nove direktice EU uskoro bi mogle dodatno skočiti.

Razlog je uvođenje obveze ugradnje solara za proizvodnju struje u sve nove stambene zgrade, piše Jutarnji list.

Europska komisija je prošlu srijedu objavila plan ′REPowerEU: Plan za brzo smanjenje ovisnosti o fosilnim gorivima iz Rusije i poticanje zelene tranzicije′ u kojem je, među ostalim, odredila obveznu ugradnju solara u postojeće javne i poslovne zgrade te sve nove stambene zgrade počevši od 2026.

“Cijena gradnje će sigurno biti veća za nove zgrade, a razmjerno i veća za postojeće”, ističu u Hrvatskoj komori inženjera građevinarstva (HKIG).

Također, iz te komore upozoravaju da se trošak ulaganja i održavanja svake zgrade treba gledati u njezinu cijelom životnom ciklusu i tako raditi analiza troškova.

“Ako promatramo cijeli životni ciklus zgrade, onda sigurno u konačnici ne dolazi do povećanja troškova zbog ugradnje solara. Troškovi energije će se time smanjiti, a to je značajna stavka troškova u fazi uporabe jedne zgrade”, napominju u Komori.

Kao što je poznato, cijena stanova u Istri posljednjih je godina doživjela veliki rast. Svaka iole bolja pozicija teško se može kupiti za manje od 2.000 eura po kvadratu, najčešće i više. Novogradnja se pak približila cijeni od 3.000.

Trošak ugradnje solara u zgrade kreće se od 40 tisuća do 70 tisuća kuna.

Popularni Članci