FINANCIRAT ĆE AMERIKA Banožić: Nabavit ćemo još 8 Black Hawk helikoptera!

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Slavko Midzor/PIXSELL
"Želja nam je da do isteka resursa ruskih transportnih helikoptera koje sada koristi Hrvatska vojska nabavimo ukupno 12 novih američkih Black Hawk helikoptera čime bi završili proces zamjene helikoptera sovjetske proizvodnje onim sa zapada", rekao je ministar obrane Mario Banožić u subotu na aerodromu Pleso prilikom dolaska dva nova Black Hawk helikoptera koje je država kupila za potrebe Hrvatske vojske.

Prema neslužbenim informacijama Jutarnjeg lista, ideja je da se ti helikopteri nabave do 2026. godine. Naime, Hrvatska vojska u ovom trenutku ima 14 helikoptera Mi-8 kojima resursi ističu 2023. i 2024 godine, te 10 helikoptera Mi-171Sh kojima resursi ističu 2026. i 2027 godine.

Banožić je u subotu istaknuo kako su velikim problem i rezervni dijelovi za te helikoptere te da je skora zamjena letjelica neophodna.

Ministar se zahvalio Sjedinjenim Američkim Državama i američkoj vojsci na suradnji i pomoći u opremanju Hrvatske vojske te je izrazio nadu da će se to i nastaviti.

Prema njegovim riječima, nabavka dodatnih helikoptera trebala bi se realizirati kroz američku financijsku pomoć. Banožić je odbio komentirati hoće li Hrvatska donirati 12 helikoptera Mi-8 Ukrajini, a zauzvrat dobiti Black Hawkove. Na konstataciju da je predsjednik RH Zoran Milanović rekao kako "12 helikoptera ne da džabe", Banožić je uzvratio kako mu je "žao što predsjednik takve stavove nije imao kad je bio premijer i kad je mogao učiniti više za Hrvatsku vojsku, međutim to nije činio". "Izgleda da je sad doživio neko prosvjetljenje pa zna kako bi se trebalo upravljati bolje nego što to čini načelnik Glavnog stožera i ostali generali. Pomoć naših saveznika uvijek je bila ta na koju se može računati, vjerujemo da će tako biti i u budućnosti", poručio je Banožić.

Transportni avion američke vojske u subotu je nešto prije podneva sletio je na zagrebački aerodrom s dva helikoptera Black Hawk koje je Hrvatska zajedno s opremom platila 85 milijuna dolara.

Nakon što su od strane SAD-a u veljači isporučena dva donirana helikoptera, ovo je bila isporuka druga dva. Riječ je o helikopterima na kojima i danas stoje potpisi ministra Banožića i načelnika Glavnog stožera admirala Roberta Hranja koje su oni stavili prilikom posjete tvornici u kojoj su se isti sklapali. Prema Banožićevim riječima, prva dva donirana helikoptera u svibnju postala su operativna i do sada su piloti u njima napravili već oko 200 sati naleta.

Na pitanje o tijeku izgradnje hangara za ove helikoptere, ministar je rekao kako će onaj parkirni biti završen uskoro, a izgradnja radioničkog hangara započet će početkom sljedeće godine. On će biti završen za devet do deset mjeseci.

Načelnik Glavnog stožera admiral Robert Hranj rekao je kako Ratno zrakoplovstvo ima dovoljno obučenih pilota i mehaničara za sva četiri Black Hawka te da se obuka nastavlja i sljedeće godine.

Popularni Članci