PRONAĐENI ANTIBIOTICI U HRVATSKOM MEDU Njihova uporaba u pčelarstvu je zabranjena, pazite ako ste ga kupili

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Danas je Državni inspektorat s tržišta opozvao med 'MEDUN JAVOR' kojega proizvodi OPG Medea, Livade iz Hrvatske, a zato što su u sadržaju meda pronađeni atibiotici streptomicin i eritromicin. 

Riječ je o proizvodu u pakiranju od 260g, s naznakom VET..BR. R-0672, najbolje upotrijebiti do 20.08.2024.

Proizvod nije u skladu s uredbom Europskog parlamenta i vijeća o utvrđivanju općih načela i uvjeta zakona o hrani, osnivanju Europske agencije za sigurnost hrane te utvrđivanju postupaka u područjima sigurnosti hrane.

KAKO ANTIBIOTICI UOPĆE ZAVRŠE U MEDU?

Kako se pojašnjava u radu Kontrola antimikrobnih lijekova u medu a koji je objavljen u 'Hrvatskom časopisu za znanost i tehnologiju hrane', danas se pčelarstvo i proizvodnja meda suočava s brojnim izazovima među kojima je i sve češća uporaba antibiotika u svrhu spriječavanja infekcija pčela uzrokovanih patogenim mikroorganizmima.

Najčešći antibiotici koji se koriste u kontroli bolesti pčela su tetraciklini, aminoglikozidi, sulfonamidi i makrolidi. Stoga se ostaci ovih antibiotika mogu naći u medu. Na razini Europske Unije (EU) nisu određene najviše dopuštene koncentracije antibiotika u medu što znači da njihova primjena u pčelarstvu nije dopuštena. Zbog toga su za njihovu kontrolu potrebne učinkovite metode visoke osjetljivosti kako bi se osiguralo da se med kontrolira na što nižim granicama detekcije. 

Pronađeni antibiotik eritromicin pripada skupini antibiotika makrolida, dok streptomicin pripada aminoglikozidima.

Popularni Članci