Na festivalu Glazba i riječ u Cavtatu nastupile Glazbene staze

Autor: dubrovackidnevnik.hr
U organizaciji umjetničke udruge Konavle art u Domu kulture u Cavtatu sinoć je na 16. festivalu Glazba i riječ  nastupio ansambl Glazbene staze u sastavu: Eda Rimanić, flauta, Franjo Stojaković, klarinet, Đana Kahriman, violina, Andrija Šimić violončelo i Iva Ljubičić Lukić, klavir. Ansambl Glazbene staze je tzv. Pierrot ansambl te je ujedno jedini takav ansambl u Hrvatskoj. Članovi ansambla su vrsni komorni glazbenici i solisti, kao i glazbeni pedagozi, obrazovani na muzičkim akademijama u Hrvatskoj i inozemstvu (Norveška, Francuska).

Ansambl djeluje od 2012. godine, a proizašao je iz Ciklusa Glazbene staze, koji se već jedanaestu sezonu zaredom održava u Zagrebu u Maloj dvorani Vatroslava Lisinskog u organizaciji Udruge Moj svijet, a pod pokroviteljstvom Grada Zagreba, Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport.  Ansambl je 2020. godine snimio nosač zvuka s djelima domaćih skladatelja nastalih na poticaj ansambla, a koji je potom i praizveo u MD Lisinski u sklopu Ciklusa Glazbene staze.

Na sinoćnjem koncertu pred brojnom publikom koja se nalazila u Domu kulture i izvan njega u vrućoj ljetnoj noći, članovi ansambla Glazbene staze su sa velikim zanosom izveli djela Dmitrija Šostakoviča, Franza Schuberta, Miguela del Aguile kao i hrvatske kompozitore Bruna Vlaheka, Biance Ban i dubrovačkog skladatelja Ivana Končića. Cavtatska publika ih je nagradili dugim pljeskom te izmamila i glazbeni dodatak: Schubertovu Serenadu. 

Koncert se održao uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

Na festivalu Glazba i riječ preostala su još dva događanja. 

Večeras u susret rođendanu najpoznatijeg cavtatskog  slikara Vlaha Bukovca, u kući Bukovac, koncert će održati mladi glazbenici konavoskih korijena Barbara Ćorak, flauta i Ivo Baule, gitara s početkom u 21 sat. Na programu su djela J. S. Bacha, J. Turine, E. Bozza, A. Piazzolla, E. Varese, M. Castelnuovo - Tedesco. 

Zatvaranje ovogodišnjeg festivala Glazba i riječ održat će se u franjevačkom samostanu sv. Vlaha u Pridvorju u 21 sat. Koncert pod nazivom Jazz & Wine spoj je klasičnog jazza i suradnje sa Dubrovačkim podrumima. Nastupit će Đive Kušelj, flauta, Ivan Kušelj, trublja, Stefani Grbić, klavir, Ante Džamarija, bas gitara i Alan Polzer, bubnjevi. Izvest će se djela Clauda Bollinga, Astora Piazzolle, i Jacquesa Lousiera.

Predstavljanje i degustacije vina će predvoditi enologinja Eva Krištof, dipl. ing. agr.  

Ulaz na sva događanja je slobodan.

Popularni Članci