NEKI SU IM MALI, NEKI DOSADNI Turisti nisu oduševljeni dubrovačkim muzejima

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Grgo Jelavić/PIXSELL
Dubrovnik, suvišno je ponavljati, ima zaista nevjerojatnu povijest. No, koliko se turisti zaista upoznaju s važnošću slavne Republike? Dio kulture, baštine, velikih dostignuća, slavnih ličnosti im u većoj ili manjoj mjeri prenesu vodiči ovisno na kojeg kvalitetnog naiđu, no što je s muzejima? Može li posjetitelj obilaskom dubrovačkih muzeja dokučiti koliko je grad pod Srđem u srednjem vijeku i godinama iza bio ispred svog vremena?

Odgovor na to pitanje, sudeći po recenzijama gostiju s Trip Advisora i Google Mapsa, je nažalost negativno. Na Trip Advisoru, najvažnijem turističkom portalu, u rubrici Things to do in Dubrovnik među prvih 15 dubrovačkih znamenitosti nema nijednog muzeja. Prvi muzej koji se nalazi na listi jest War Photo Limited koji je 17. mjestu, ali i to je porazna činjenica, jer nije riječ o muzeju koji govori o povijesti Dubrovnika nego se bavi isključivo ratnom tematikom, i to ne samo posljednjeg rata u Hrvatskoj, nego brojnih svjetskih sukoba. Naravno, riječ je o sjajnom mjestu koje nikoga neće ostaviti ravnodušnim – na kraju krajeva potvrđuju to i recenzije posjetitelja – no riječ je o privatnom muzeju koji prosječnom turistu neće odgovoriti na nijedno pitanje o važnosti Dubrovačke Republike.

Muzej Domovinskog rata

To nije tema onog muzeja koji je na 18. mjestu najvažnijih dubrovačkih znamenitosti na Trip Advisoru – Muzej Domovinskog rata na Srđu. On sveukupno ima ocjenu četiri što nije najveća moguća ocjena, ali nije ni katastrofa. Zapravo se radi o visokoj ocjeni. Turistima je drago što se mogu upoznati s Domovinskim ratom, posebnom onim starijima koji se sjećaju Jugoslavije i tadašnjih razaranja. Mnogi posjet muzeju – za kojeg ističu da ulaznica od 30 kuna nije skupa – kombiniraju sa žičarom ili penjanjem na Srđ što im je jedna od glavnih dubrovačkih atrakcija (na visokom 5. mjestu Trip Advisora odmah poslije zidina, Grada, Lokruma i Lovrjenca) zbog spektakularnog pogleda posebno kada je zalazak sunca.

Ono što zamjeraju Muzeju Domovinskog rata na Srđu jest to što su informacije poprilično šture, što nedostaje prijevoda na engleski (ipak drago im je da postoji dokumentarac na engleskom), a i ono što je prevedeno vrvi gramatičkim greškama. Ukratko, pozdravljaju što postoji Muzej Domovinskog rata, ali po njihovom mišljenju trebalo bi ga poboljšati i unaprijediti. Plus je, ističu posjetitelji, što se nalazi u fascinantnoj Napoleonovoj tvrđavi.

Dalje na listi, na 19. mjestu Trip Advisora, plasirao se Knežev dvor, također s ocjenom četiri (na Google Mapsu ima 4,3). Posjetitelji su ponajviše oduševljeni arhitekturom, dio ih spominje da se to snimala popularna serija Game of Thrones, sviđa im se i postava muzeja, no od negativnosti naglašavaju kako je muzej mali i da za obilazak treba svega 30 do 45 minuta. Također, poneki ističu kako postava muzeja nije vrijedna plaćanja ulaznice od 100 kuna, te posjet preporučuju jedino ako se ima Dubrovnik Card. Uglavnom zaključak je da je Knežev dvor zbog arhitekture vrijedan posjeta, posebno za ljubitelje GOT-a, ali da bi postava muzeja mogla biti bogatija.

Posjetitelji nisu oduševljeni Pomorskim muzejom

Pomorski muzej, pak, tek je 55. mjestu s ocjenom 3,5 (na Googleu 4,0). Posjetitelji najkraće rečeno nisu oduševljeni. Najviše ih smeta što je malen, neki govore da se cijeli može proći u svega deset minuta. U biti ga se posjećuje samo zbog toga jer je ulaz besplatan u sklopu Dubrovnik Carda. Plus je što ima prijevod na engleski. Zaključak gostiju je da je posjet muzeju vrijedan ako se ima Dubrovnik Card, a ako ne, da ga se slobodno može preskočiti.

Potom dolazimo do Muzeja Rupe koji je tek na 68. mjestu dubrovačkih turističkih atrakcija s ocjenom 3,5 na Trip Advisoru, te 4,1 na Google Mapsu. Pozitivne strane posjeta muzeju, savjetuju recenzenti, su prekrasna zgrada i sjajan pogled. Negativne su (opet) što je muzej mali, te ga se vrlo brzo prođe, a i nema baš engleskih prijevoda, pa i ovdje vrijedi sličan zaključak posjetitelja kao i kod Pomorskog muzeja – u slučaju Dubrovnika Carda isplati se posjeta, inače ne. Jedan britanski posjetitelj žalostan je, jer, kako kaže, etnografski muzej ima potencijala biti sjajan, ali kao da zaposlenike nije pretjerano briga za napredak.

Arheološki muzej u Revelinu ima ocjenu 3,5 na Googleu i posjetitelji nisu oduševljeni. Ulazeći u impozantni Revelin mislili su kako je riječ o velikom muzeju, ali razočaraju se kad shvate da se može proći za svega petnaestak minuta. Naravno i ovdje savjetuju isključivi posjet u sklopu Dubrovnik Carda. Inače zaobilaziti u širokom luku.

Najlošije ocjene turista ima Dom Marina Držića. Na Trip Advisoru ima dvicu, a na Google Mapsu 3,9. Prolazeći muzej posjetitelji uopće ne shvate zašto je Marin Držić hrvatski Shakespeare. Ako je to istina, kažu posjetitelji, onda Držić zaslužuje bolji muzej od ovoga malenog koji se vrlo brzo prođe. Za prosječnog stranca muzej je dosadan i u njemu se ne može ništa pametno naučiti. Neki se pitaju je li uopće riječ o muzeju, a ako nije, što je onda u pitanju? Zbunjeni su. Čak se ne preporučuje posjeta ni u sklopu Dubrovnik Carda, a pogotovo nikako platit ulaznicu. Bolje pare potrošiti na sladoled, zaključuje jedan gost.

U našem tekstu nismo se osvrnuli na sve muzeje, nego smo stavili naglasak na one u sklopu javnih institucija koji govore o dubrovačkoj povijesti. Zaključak gostiju jest da su dubrovački muzeji prosječni. Mogu se posjetiti, ali ništa se neće propustiti ni u slučaju da se ne ode. Znaju da je Dubrovnik bio veliki i važan grad, ali taj dojam ne mogu dobiti iz posjeta muzejima – paradoksalno – upravo zato jer su muzeji maleni dobije se dojam i da je Dubrovnik malen, nebitan grad uspoređujući ga s drugim kneževinama i republikama Europe toga doba. To su ipak ocjene turista od kojih je dobar dio nesposoban dati objektivan sud. Stoga će Dubrovački dnevnik posjetiti nabrojene objekte i dati prvo pojedinačnu, a potom i ukupnu ocjenu dubrovačkih muzeja, odnosno kako ih poboljšati. U uskoro čitajte našu ocjenu Kneževog dvora.

Maro Marušić