Marčinko je došao do veleposlanstva i zatražio hrvatske papire. U rodnom kraju spremni su za feštu

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: screenshot
Petar Marčinko, koji je nestao prije čak 30 godina, pojavio se živ u Španjolskoj. Kako doznaje Dnevnik Nove TV, on je u pratnji Crvenoga križa stigao do našeg veleposlanstva u Španjolskoj gdje je zatražio novu putovnicu. U njegovim rodnim Čepikućama spremaju mu feštu.

Petar Marčinko u evidenciji nestalih bio je od 1992. 30 godina nakon pojavio se živ u Španjolskoj. Čuvši to, od sreće je zaplakao njegov poznanik Ivo u rodnim Čepikućama u Dubrovačkom primorju.

"Ja sam s njime dijelio cigar, što se kaže. Ja sam počeo jučer plakati kad me mala zvala: 'Tata, našo se Pero živ'. Ja sam počeo plakati", ispričao je Ivo Delalija.

Petar Marčinko se prije 30 godina iskrcao se s broda Dubrovnik u Španjolskoj. Nakon toga mu se gubi svaki trag. Nitko ga nije vidio ni u Španjolskoj ni njegovim rodnim Čepikućama.

Da je živ, doznalo se u listopadu prošle godine kad je MUP od hrvatskog veleposlanstva u Madridu dobio zahtjev za identifikacijom osobe s putovnicom iz Jugoslavije. Glasila je na ime Petar Marčinko koji je dolaskom u Veleposlanstvo zatražio izdavanje hrvatskih dokumenata, kažu u dubrovačkoj policiji.

"U postupku identifikacije obavljena je komparacija fotografija i otisaka papilarnih linija temeljem kojih je potvrđen identitet nestale osobe i osobe koja je zatražila izdavanje osobnih dokumenata", kazali su.

Dnevnik Nove TV neslužbeno doznaje kako je do našeg veleposlanstva u Španjolskoj došao u pratnji Crvenoga križa. A gdje je bio sve ovo vrijeme - veliki je misterij.

"Kad bih to znao onda bih bio baba Vanga. Ali, opet ponavljam da mi je drago da je živ i da nosi jednu šlapu, a jednu japanku. I svim ljudima koji su ga poznavali", kaže Marko Potrebica.

"Govorili su svašta da ga je ubio taksist, da ovo da ono", rekao je Delalija.

Sada ga žele što prije vidjeti u rodnim Čepikućama gdje bi mu pripremili i feštu.

"Volio bi ga što prije vidjet. Ispekao bi janje odma i zazvo bi vas. Ispeko bi janje iz cuga. Nijesam pri parama, ali bi učinio. Zato što sam s njime proveo i popio dosta", dodao je Delalija.

Rodbine Marčinko nema puno. Njegovi susjedi pred kamere ne žele, kao ni dobar dio sela.

"Rodbine malo ima. Čim se javio, ima neki smjer", kaže Potrebica.

Još nije poznato u kakvom je stanju sada 69-godišnji Marčinko niti hoće li se vraćati u Hrvatsku. No, kažu mještani, najvažnije je da je živ i da više nije u evidenciji nestalih.

Čepikuće su sretne što je njihov Pero živ, ali majka koja je uvijek vjerovala u njegov povratak nije ga dočekala

Adriana Biskup, glasnogovornica PU dubrovačko-neretvanske komentirala je postupke Policijske uprave za Večernji list.

"Veleposlanstvo RH u Madridu je od MUP-a RH, odnosno nadležne policijske uprave zatražilo da se utvrdi identitet te osobe, je li čovjek s jugoslavenskom putovnicom zaista hrvatski državljanin. Prilikom provjere njegova identiteta utvrđeno je da se ta osoba vodi u Nacionalnoj evidenciji nestalih osoba još od 1992. godine. S obzirom na to da smo imali nestalu osobu, to nam je bio temelj za daljnje postupanje pa smo putem međunarodne policijske suradnje išli utvrditi je li ta osoba koja se identificirala tom putovnicom bivše države uistinu naša nestala osoba. Daktiloskopskim vještačenjem identitet je potvrđen i utvrđeno je da je zaista riječ o osobi za koju se i predstavlja", rekla je Biskup. Što je radio cijelo to vrijeme i zašto se nije javljao, policija ne zna. Pitali su je, obzirom na to da je imao dokument izdan još za vrijeme SFRJ, znači li to da Petar Marčinko 30 godina nikakav dokument nije podigao.

"Da, po svemu sudeći, ali informacije kojima Policijska uprava raspolaže nisu preopširne s obzirom na to da nije u pitanju kazneno djelo ili prekršaj. Utvrdili smo da je riječ o osobi koju smo vodili u evidenciji nestalih i tu, što se nas tiče, priča završava. Nismo išli dalje ispitivati o čemu se radi – rekla je Biskup. Šokirana obitelj Nakon otkrića da je Petar Marčinko živ, policija je o svemu obavijestila njegovu obitelj. – O tome zašto se on nikome nije javio 30 godina možemo samo nagađati, a to je nepotrebno. Sve je ovo vrlo osjetljivo, moramo misliti i na članove njegove obitelji s kojima komuniciramo. Oni su, naravno, nakon protoka tolikog vremena, šokirani", kaže Biskup. 

"Ovo je vrlo osjetljivo za obitelj i trebamo voditi računa i o njima u ovoj situaciji", kaže Biskup. Dodaje kako je interes medija velik, što je razumljivo zbog misterija što se s Petrom Marčinkom događalo dugih 30 godina.


Popularni Članci