DJECA ĆE BITI ODUŠEVLJENA! Ne propustite predstavljanje slikovnice i likovnu radionicu

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Festival soli i Narodna knjižnica Ston organiziraju predstavljanje slikovnice „The salt flower“ i likovnu radionicu za djecu od 7 do 12 godina koji će se održati sutra, u subotu 11. rujna s početkom u 17:00 sati u Solani Ston.

Autorica slikovnice je Marina Asturić, ilustrirala ju je Dolores Đuračić, a na engleski prevela Dalia Ficović-Franušić. Na likovnoj radionici koju će voditi Marija Manenica djeca će izraditi plakat koji će biti trajni podsjetnik kako se ova slikovnica može pronaći u stonskoj knjižnici.

„The salt flower“, prva je slikovnica na engleskom jeziku u izdanju Narodne knjižnice Ston. Riječ je o prijevodu slikovnice „Cvijet soli“ koja je izdana 2019. godine te predstavljena u sklopu Festivala soli. Ideja za slikovnicu nastala je na prvom Festivalu soli, a cilj je bio potaknuti znatiželju djece za upoznavanjem bogate kulturne baštine Stona, njegovih običaja i njegovati lokalne riječi i izraze. Želja je priču o cvijetu soli i Stonskoj baštini proširiti i na engleskom jeziku, poglavito među najmlađim inozemnim posjetiteljima ovog kraja. 

„U ovoj slikovnici glavni je lik dječak Vlaho; on je slika i prilika svojih vršnjaka, uvijek okupan suncem, vječno morski neopterećen, baš onako kako i treba biti. Međutim, Vlaho je u jednom trenutku poželio znati više tako što će istražiti, naučiti, djelovati, unatoč tome što je tako mlad i što to nije uobičajeno. Cvijet soli, koji je toliko tražio, nije samo iskaz zaljubljenosti ili dječje tlapnje. To je branje mašte, kajanje zbog krivog postupka, želja za kreativnošću i znanjem, nada za potragom svoje prošlosti kako bi oplemenili sadašnjost.“  - bilježi autorica slikovnice Marina Asturić.

Podsjetimo, 5. Festival soli Ston traje sve do 20. rujna gastronomskom ponudom u stonskim i pelješkim restoranima, tavernama i vinarijama koji nude posebne festivalske menije po promotivnim cijenama. Nositelji projekta Festivala soli su Solana Ston i Udruga Amorette uz snažnu potporu lokalne uprave Općine Ston i TZ općine Ston, Dubrovačko - neretvanske županije, Hrvatske gospodarske komore te sponzora. 

Popularni Članci