"IZMEĐU DIGITALNOG I STVARNOG" Bogat program dubrovačkih kulturnih ustanova za 17. Noć muzeja

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Sedamnaesta po redu NOĆ MUZEJA već tradicionalna nacionalna manifestacija u organizaciji Hrvatskog muzejskog društva održat će se u petak, 28. siječnja 2022. godine. 

Kao i u prethodnoj 2021. godini zbog epidemoloških će se mjera koje su na snazi u Republici Hrvatskoj većina programa odvijati digitalnim putem. Pa upravo slijedom toga, glavna tema ovogodišnje muzejske noći biti će “Muzeji - između digitalnog i stvarnog”. Naime, Dubrovačke muzejske ustanove pod ingerencijom Grada Dubrovnika za građane i posjetitelje priredile su bogat program koji će se provoditi multimedijalnim kanalima komunikacije, dok će drugi dio obuhvatiti sadržaje u stvarnom vremenu i prostoru za one koji žele osjetiti istinski i neposredni doživljaj kulturnih institucija.

Uz Dubrovačke muzeje koji će biti otvoreni od vremenu od 9 do 22 sata, svoja vrata za ljubitelje kulturno - umjetničke scene otvoriti će i Dom Marina Držića, Prirodoslovni muzej, Muzej Domovinskog rata te Umjetnička galerija.  

Program Noći muzeja započinje otvaranjem izložbi ''Cvijet u kamenu” u tvrđavi Revelin, “Biseri južnog mora -Turistička arhitektura i kultura dubrovačke rivijere 20. stoljeća” u Kneževom dvoru i “Moje Konavle -Stare fotografije iz privatnih zbirki - Prikupila Katica Radić'' u žitnici Rupe. Ulaz za sve posjetitelje bit će besplatan, a tom prigodom, Dubrovački muzeji predstavit će i redizajniranu mrežnu stranicu ove ustanove, kao i multimedijalni vodič “Knežev dvor u Dubrovniku”, a za sve posjetitelje omogućit će se prigodan popust do 20% na suvenire. 

Program u Domu Marina Držića započet će već u 12 sati online otvorenjem izložbe crteža ''Za ugodit zlu bremenu'' autorice Jasmine Runje, koja će se moći pogledati na mrežnim stranicama ustanove, putem društvenih mreža i Youtube kanala. Program se nastavlja u 16 sati kad će se korisnike podsjetiti na bogatstvo sadržaja koje se nudi na mrežnim stranicama Doma Marina Držića. U 17 sati započeti će besplatno tematsko vođenje „Zlatno doba Dubrovnika“ pod vodstvom Marine Missoni Barišić. Od 18 sati u prostorima Doma Marina Držića moći će se uživo razgledati izložba crteža „Za ugodit zlu bremenu“, uz poštivanje svih propisanih epidemioloških mjera. Za najmlađe posjetitelje U Domu Marina Držića pripremili su Držićevu online stvaraonicu –  edukativne  likovne materijale za djecu, koji će biti dostupni na njihovim mrežnim stranicama od 19 sati, kao i online kviz o poznavanju lika i djela Marina Držića „Neka te upitam jednu stvar“ na hrvatskom i engleskom jeziku u 20 sati. U 21 sat, također online, predstavit će se bogata izdavačka djelatnost Doma Marina Držića.

Prirodoslovni muzej Dubrovnik u Noći muzeja bit će otvoren za posjetitelje do 22 sata, uz poštivanje svih epidemioloških mjera. Program manifestacije odvijat će se online na službenoj Facebook stranici muzeja. U vremenu od 18 do 19 sati za najmlađu publiku djelatnici Prirodoslovnog muzeja pripremili su edukativno kreativni materijal (bojanka mozgalica, pjesmica i križaljka). Okosnica ovogodišnjeg programa Prirodoslovnog muzeja je novootvorena izložba ''Zadrži dah'', koja predstavlja ljepote Jadranskog mora i morskih organizama. Izložba obrađuje i jedan od globalnih ekoloških problema današnjice – preopterećenost mora otpadom, s fokusom na plastični otpad. U vremenu od 19 do 21 sat moći bit će virtualno ''prošetati'' izložbom, uz prezentaciju kratkih video isječaka s izložbe. 



Muzeju Domovinskog rata Dubrovnik, u tvrđavi Imperijal na Srđu,  od 16 do 23 sata posjetitelji moći će razgledati izložbe ''Dubrovnik u Domovinskom ratu'', ''Dani ponosa – herojska obrana Grada 1991.'', ''Orlandove ratne godine 1991.-1995.'' i ''Stradanje sakralnih objekata na dubrovačkom području u Domovinskom ratu''. Od 16 sati moći će se pogledati virtualna izložba autora Varine Jurica Turk i Miša Đuraš: ''Anno domini 1991.'', a od 18 sati prezentacija digitalnog izdanja knjige Muzeja Domovinskog rata Dubrovnik ''Svjetlom pisana povijest Domovinskog rata – Matko Biljak i Božidar Vukičević''. Ovom foto monografijom i prezentacijom u digitalnom obliku, želi se upoznati stručnu i širu javnost s bogatim ratnim opusom ove dvojice ponajboljih hrvatskih fotoreportera. 

Umjetnička galerija Dubrovnik i ove je godine pripremila bogat program koji će biti prezentiran digitalno, točnije na službenoj Facebook stranici ove ustanove. Posjetitelji će se tako od 17 sati moći virtualno ''prošetati'' izložbom „Dubrovački koloristi 1918. – 1945.“, a od 18 sati izložbom "Šezdesete: suvremeno desetljeće Umjetničke galerije Dubrovnik", u kojoj će se posjetitelje provesti u ''šetnju'' vilom Banac 60-ih godina prošlog stoljeća. U 19 sati slijedi virtualna šetnja izložbom "Negdje" Ivane Pegan, dok će se u 20 sati moći pogledati video prilog ''Život u slikama'' koji  kronološki, preko niza fotografija, prati najvažnije trenutke u biografiji velikog dubrovačkog slikara Đura Pulitike. S početkom u 21 sat, na službenoj Facebook stranici Galerije, bit će objavljen ''Art kviz moderne i suvremene umjetnosti''. Osim virtualnog programa, posjetitelji će moći posjetiti izložbu „Negdje“ Ivane Pegan i izložbu „Pogled u kretanja – djela iz zbirke UGD“ u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik te stalni postav i izložbu „Dubrovački koloristi 1918. – 1945.“ u Galeriji Dulčić Masle Pulitika, u vremenu od 17 do 22 sata. Za vrijeme trajanja Noći muzeja u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik bit će odobren popust u muzejskim suvenirnicama na publikacije u izdanju Umjetničke galerije Dubrovnik, i to za monografije u iznosu od 30 posto, za kataloge u iznosu od 50 posto te za torbe i plakate u iznosu od 50 posto.

Vrijedi spomenuti kako je unatoč globalnoj krizi izazvanoj pandemijom COVID -19 manifestacija Noć muzeja u potpunosti poprimila karakteristike nezaobilaznog kulturnog događanja. Uspjeh se ogleda i u činjenici da je proteklih godina masovnost posjeta muzejima prerasla brojku od 300 tisuća (u jednoj noći) što daje dodatnu satisfakciju kako muzeijma tako i baštinskim, obrazovnim, znanstvenim i vjerskim institucijama koje su od 2005. godine kada je održana prva po redu Noć muzeja svojim programima dokazale originalnost i osebujnost.

Popularni Članci