'TOKOVI OPAŽANJA' U nedjelju izložba radova slikarskog odjela UŠLS

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: DLJI
Međunarodno priznata umjetnica Ivana Franke u ljetnikovcu Bunić-Kaboga od 20. do 23. siječnja, održat će likovnu radionicu „Tokovi opažanja“ namijenjenu učenicima slikarskog odjela Umjetničke škole Luke Sorkočevića pod mentorstvom prof. Ivane Selmani. Prezentacija finalnog produkta radionice bit će otvorena za javnost i moći će se razgledati u nedjelju od 18 sati u prostoru ljetnikovca.

U središtu umjetnosti Ivane Franke istraživanje je percepcije i granica opažajnih procesa. Spoznajama iz optike, geometrije i neuroznanosti te primjenom suvremenih strategija u svojim radovima dokida znano poimanje predmeta provocirajući naše opažajne mogućnosti. Polaznici četverodnevne radionice na temu odnosa svijesti i svijeta bavit će se tako istraživanjem vizualne percepcije kroz odnos prostornih struktura, pokreta, pogleda i svjetla, a finalni produkt bit će realiziran u obliku prostorne instalacije - performancea smještenog u prostor ljetnikovca.

Ivana Franke rođena je u Zagrebu, a trenutno živi i radi u Berlinu. Diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu te je nakon toga boravila na više studijskih
programa uključujući Institut za istraživanje prostora u Berlinu, Centar za suvremenu umjetnost Kitakyushu (CCA) u Kitakyushu te Centar za suvremenu umjetnost PS1 u New Yorku. Njezinu umjetničku praksu karakterizira korištenje znanja iz disciplina kao što su neuroznanost, matematika i arhitektura u svrhu istraživanja i eksperimentiranja.

Predstavljala je Hrvatsku na 52. bijenalu u Veneciji 2007. samostalnom izložbom “Latency”, kao i na 9. bijenalu arhitekture u Veneciji 2004. godine zajedničkim radom
“Frameworks” s arhitektima Petrom Miškovićem, Leom Pelivan i Tomom Plejićem, a svoje je radove izlagala i diljem svijeta.

Radionica se održava u organizaciji Dubrovačkih ljetnih igara te pod pokroviteljstvom zaklade Caboga Stiftung, a ulaz na završnu izložbu je slobodan uz obvezno posjedovanje valjane EU digitalne COVID potvrde za odrasle i djecu stariju od 12 godina.

Popularni Članci