NEVJEROJATNA SNIMKA Na jugu Jadrana uočena sredozemna medvjedica (VIDEO)

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: FB
Na samom rubu Jadranskog mora, u Otrantskim vratima uz albansku obalu, snimljena je nevjerojatna snimka.

U tamošnjem Nacionalnom parku Karaburun-Sazan uočena je tijekom hranjenja sredozemna medvjedica. 

– Pozdravljamo vas ovom snimkom sredozemne medvjedice iz Nacionalnog morskog parka Karaburun – Sazan, dijela zaštićenih područja okruga Vlora – napisali su iz Nacionalnog parka. 

Morski čovik ili sredozemna medvjedica poznat pod znanstvenim nazivom Monachus monachus je među rijetkim sisavcima koji su široko rasprostranjeni na albanskoj rivijeri, navodi Morski.hr.

– Smatra se da je od ove vrste preostalo manje od 700 jedinki pa se svrstava među kritično ugrožene vrste i na Crvenoj listi vrsta u Albaniji i na Crvenom popisu IUCN-a – poručuju iz Parka.

Spearfishing Albania Team također je sredozemnu medvjedicu snimio u podmorju.

Prije četiri mjeseca jedna je jedinka primijećena i u Hrvatskoj, točnije u Paškim vratima na spoju Paške uvale i Velebitskog kanala te na području Punte sv. Nikole. Donedavno je smatrana izumrlom vrstom na čitavom području Jadranskog mora. Iako je bila njegov redoviti stanovnik, 1964. ubijen je zadnji primjerak sredozemne medvjedice koji je živio u hrvatskom dijelu Jadrana, podsjeća Morski.hr.

Ovu vrstu su u Jadranu istrijebili pretežito ribari i ribarski alati pa je desetljećima nije ni bilo. Ponovno se pojavila početkom 2000-ih, a 2014. godine uginula je od starosti posljednja viđena u sjevernom Jadranu.

Sredozemna medvjedica je zaštićena Zakonom o zaštiti prirode, a novčana kazna za njezino ubijanje iznosi 100.000 kuna. Sredozemna medvjedica jedan je od najugroženijih morskih sisavaca te vjerojatno najrjeđi tuljan na svijetu.

Popularni Članci