U Ljubljani sinoć izbio ulični rat zbog korona mjera

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: N1 Slovenija/Screenshot
U Ljubljani su se sinoć okupili građani na, što je ispočetka trebao biti miran prosvjed, ali eskalirao je u žestoke sukobe na ulicama. Glavni grad je cijelu večer nadlijetao policijski helikopter, a ima i ozlijeđenih.

Na Trgu Republike u Ljubljani se u srijedu navečer okupilo se oko 8000 građana koji su prosvjedovali protiv novih izrazito restriktivnih mjera u Sloveniji, javljaju tamošnji mediji, a prenosi Jutarnji list.

Prosvjednike je na ulice izvuklo uvođenje, novog, rigoroznog PCT (preboljeli, cijepljeni, testirani) pravila koje u praksi znači da građani bez važeće covid potvrde nemaju pristup nizu djelatnosti i usluga (poput ulijevanja goriva na benzinskim crpkama). Vlada Janeza Janše tvrdi da je nove 'mjere' uvela zbog pogoršane epidemiološke situacije, a nije isključila ni dodatne restrikcije ako broj zaraženih nastavi rasti, a broj cijepljenih se brzo ne poveća.

Takve 'mjere' i stav vlade očito su razgnjevile dio ljudi koji su došli prosvjedovati pred zgradu slovenskog parlamenta i zahtijevati da novi PCT uvjeti ne budu obavezni, već da budu samo preporuka.

Iako je skup isprva prolazio u mirnom tonu, kasnije je došlo do incidenata. Tako je jedan od prosvjednika bacio teglu prema policajcu koji je čuvao ulaz u zgradu, ali ga je promašio. Nešto kasnije su drugi prosvjednici, prema pisanju RTV Slovenije, prema zgradi parlamenta bacili baklje, od kojih se jedna zaglavila na pročelju zgrade i tamo gorjela. Nakon toga je zapravo počeo pravi kaos.

Policija je na prosvjednike bacila suzavac i počela ih rastjerivati vodenim topom. To se potom pretvorilo u pravi ulični rat u kojem su prosvjednici bacali razne predmete, među njima i granitne ploče prema policiji, a oni su im odgovarali jednakom mjerom. Situacija se primirila tek kasno navečer, a N1 Slovenija javlja da su se prosvjednici u manjim grupama raspršili diljem grada. Navodno su se među prosvjednike uvukli i pripadnici navijačkih skupina, ali ta informacija zasad nije provjerena.

Uži centar grada bio je pun policije, a iznad Ljubljane je letio i policijski helikopter. Policija je i privela nekoliko osoba, ali nisu otkrili koliko. Prema prvim informacijama, nekoliko je policajaca ozlijeđeno, zasad nema podataka o eventualno ozlijeđenim prosvjednicima.

Među prosvjednicima je bio i dio onih koji uopće ne vjeruju u postojanje koronavirusa, već smatraju da je riječ o gripi. Također smatraju da cjepiva protiv koronavirusa zapravo štete ljudima. Ipak, golema većina prisutnih naprosto se protivila novouvedenim mjerama koje su, prema njihovom viđenju, pretjerano rigorozne.

Popularni Članci