Dobroslavić: „Mi smo realni i znamo da nas potresi čekaju, a Jadransko-jonski koridor mora proći kroz DNŽ“

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Župan Nikola Dobroslavić i gradonačelnik Mato Franković nazočili su u petak na otvaranju Međunarodnog stručnog seminara u Dubrovniku u organizaciji Hrvatskog inženjerskog saveza i Društva građevinskih inženjera Zagreb na temu ”Obnova zgrada nakon potresa i Jadransko-jonski koridor”.

Okupljene je uvodno pozdravio predsjednik DGIZ Zdravko Jurčec, a prigodna obraćanja imali su i državni tajnik pri Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Tomislav Mihotić, župan Nikola Dobroslavić te gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković.

”Stav Ministarstva je da se jug Hrvatske mora povezati autocestom nakon izgradnje Pelješkog mosta. Ovaj dio Hrvatske je zaslužio da bude najveće gradilište u cestovnom segmentu. Osim Pelješkog mosta i autoceste do Dubrovnika jedan od najvećih segmenata mora biti povezivanje Zračne luke Dubrovnik sa Gradom Dubrovnikom. Planiramo rekonstrukciju Pelješke ceste sa zaobilaznicom Orebića s novim trajektnim pristaništem u Orebiću”, rekao je Mihotić te dodao kako sudjeluje u radu na obnovi Banovine i Grada Zagreba nakon potresa u čemu će zasigurno dobro doći dubrovačko iskustvo obnove nakon potresa.

Župan Nikola Dobroslavić rekao je kako je osnivanje Zavoda za obnovu Dubrovnika bio odličan potez u to vrijeme, a uspješno ga je vodio nedavno preminuli Božo Letunić. Dodao je kako je bivši gradonačelnik Dubrovnika napravio veliku grešku kada je iz financiranja Zavoda na njegovu inicijativu izdvojen državni udio.
”Kao izravan rezultat toga odstupilo se od protupotresnog osiguranja zgrada i potresne obnove. Mi smo realni i znamo da nas potresi čekaju kao što je bilo u prošlosti. To je naša stvarnost i jedino što možemo napraviti je osigurati zgrade”, rekao je župan.
Osvrčući se na Jadransko-jonski koridor župan je istaknuo kako je stav Dubrovačko-neretvanske županije oduvijek bio da mora doći do snažnog povezivanja krajnjeg juga Hrvatske na mrežu autocesta.
”Ne treba posebno naglašavati koliko je to važno. Imamo sada Vladu koja nas podržava i na putu smo rješavanja tih problema. Moramo to napraviti brzo na korist naših sugrađana i turista, ali to su nemojmo zaboraviti, geostrateška rješenja za Republiku Hrvatsku. Vidimo što se događa oko nas i moramo misliti na sebe i svoju sigurnost. Stoga jedino je moguće povezivanje Hrvatske autocestom koja treba biti po nama Jadransko-jonski koridor koji prolazi Dubrovačko-neretvanskom županijom”, rekao je župan Dobroslavić.

Gradonačelnik Mato Franković istaknuo je ovom prilikom kako je Dubrovnik kroz povijest istrpio brojne razorne potrese, a u ovima u novijoj povijesti je Zavod za obnovu Dubrovnika pokazao svoju snagu i u rekordnom roku proveo obnovu.
Govoreći o izgradnji Jadransko-jonskog koridora gradonačelnik je istaknuo kako je jug Hrvatske zaslužio povezivanje na mrežu autocesta.
”Nakon Pelješkog mosta očekujemo autocestu, ali na vašoj struci je i na urbanistima promišljanja utjecaja koje će promet imati na Dubrovnik”, rekao je Franković.

Popularni Članci