Dubrovačko-neretvanska županija domaćin sastanka konzorcija dRural projekta

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: DNŽ
Na sastanku konzorcija dRural projekta u Cavtatu su se okupili partneri iz četiriju europskih ruralnih regija. Uz španjolsku Extremaduru, švedsku Jämtland Härjedalen i nizozemsku regiju Gelderland, partner je i Dubrovačko-neretvanska županija koja ovaj pilot projekt iz doline Neretve planira preslikati i na druga područja u našoj županiji.

U okviru dRural-a u Dubrovačko-neretvanskoj županiji se razvijaju dva projekta – digitalna čekaonica u Domu zdravlja Metković i virtualna tržnica za poljoprivrednike u dolini Neretve. Partneri iz 9 zemalja udružili su se kako bi se stvorilo jedno „mrežno“ tržište koje će žiteljima ruralnih sredina ponuditi raznovrsne usluge, od zdravstva, dostupnosti lokalne uprave, do stručne pomoći.

Na sastanku partnera projekta „dRural – tržište usluga za europska digitalna ruralna područja“ bilo je riječi o projektnim aktivnostima u narednom razdoblju. Razvijanje kompleksnih servisa, biznis modela, održivost projekta, operativni plan, tehnički sastanci, radionice i poboljšanje komunikacije među partnerima kako bi se maksimizirala vidljivost dRural aktivnosti, tek su neke od tema dvodnevnog sastanka partnera dRural projekta u Cavtatu.

U suradnji s Gradom Metkovićem, Domom zdravlja Metković, Tehnologijsko-razvojnim centrom u Osijeku te partnerima iz Španjolske, Belgije, Italije, Švedske, Nizozemske, Irske i Srbije, početkom prošle godine Dubrovačko-neretvanska županija krenula je s provedbom dRural projekta financiranog, u sto postotnom iznosu, iz EU programa OBZOR 2020. Vrijednost projekta je 15.296.927,50 eura, traje do 2024. godine i namijenjen je pametnim ruralnim zajednicama, revolucionarnom projektu koji promiče holistički razvoj ruralne zajednice, održivost digitalne inovacije i socijalnu koheziju.

Popularni Članci