Održan partnerski sastanak projekta ADRIACLIM

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Predstavnici Dubrovačko-neretvanske županije sudjelovali su na  6. partnerskom sastanku EU projekta ADRIACLIM koji je održan u organizaciji Agencije za razvoj Zadarske županije Zadra Nove u Zadru. Tijekom sastanka se razgovaralo o dosadašnjem tijeku projektnih aktivnosti na pojedinim pilot područjima i polugodišnjem izvješću.

Projektni partneri su imali priliku vidjeti inovativni sustav navodnjavanja Aquaweb na području Baštice, te im je predstavljen način prikupljanja vode za zelene površine u stilu paukove mreže.

Dubrovačko-neretvanska županija je u sklopu projektnih aktivnosti uredila plaže u uvali Slano. Senzibiliziranje javnosti i podizanje svijesti o klimatskim promjenama vodi ostvarenju cilja projekta – unaprjeđenju postojećih sustava praćenja klimatskih promjena kroz poticanje razvoja strateških dokumenata i planova prilagodbe aktualnim promjenama.

Uz Dubrovačko-neretvansku županiju u projektu sudjeluju još četiri partnera iz Hrvatske; Agencija za razvoj Zadarske županije Zadra Nova, Javna ustanova RERA SD za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije, Institut Ruđer Bošković i Institut za oceanografiju i ribarstvo te Istarska županija kao pridruženi partner. Partnerski konzorcij čini ukupno 19 partnera iz Hrvatske i Italije. Tehničku pomoć u provedbi projekta Dubrovačko-neretvanskoj županiji pruža Regionalna razvojna agencija DNŽ DUNEA. Projekt je financiran iz Programa prekogranične suradnje Italija-Hrvatska.

Provedba projekta započela je 1. siječnja 2020. godine i traje 42 mjeseca.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 8.823.415,00 eura, od čega je 85 posto bespovratnih sredstava financiranih iz ERDF-a u sklopu Interreg programa prekogranične suradnje Italija-Hrvatska. Ukupan proračun Dubrovačko-neretvanske županije u projektu iznosi 283,500.00 eura koje će se iskoristiti za planiranje smjernica prilagodbe klimatskim promjenama u urbanom obalnom i morskom području.

Popularni Članci