PELJEŠAC IMA METEOROLOŠKI RADAR! Od danas su podaci dostupni javnosti i krajnji jug sad ima precizna mjerenja

Autor: dubrovackidnevnik.hr
U listopadu je instalirana antena i kupola na posljednjem, trećem po redu, suvremenom meteorološkom radaru na hrvatskom dijelu Jadrana. Podaci radara su od danas dostupni javnosti, nakon što je 15 dana trajao probni rad, pa sada i krajnji jug Hrvatske konačno ima precizna meteorološka mjerenja. 

Snimka radarskog centra Uljenje na Pelješcu od sada je javno dostupna, a pokriva cijeli južni Jadran, uključujući i Crnu Goru, dio Srbije, Kosova i Albanije - zapisali su na stranici Crometeo uz čestitku DHMZ-u uz pošalicu kako u ovom slučaju vrijedi ona 'bolje ikad nego nikad'. 

Radar na vrhu Uljenje na Pelješcu omogućit će bolje poznavanje i razumijevanje stanja atmosfere južne Dalmacije što će zasigurno olakšati planiranje rada poljoprivrednika, doprinijeti sigurnosti nautičara i turista, pomoraca, ribara i stanovništva na tom području.

„Meteorološki radari daju nam podatke o rasprostranjenosti naoblake iz koje se očekuje oborina, o očekivanom intenzitetu oborine, kao i akumuliranoj količini oborine na tlu za određeni period i područje. Osiguravaju nam informacije o brzini i smjeru vjetra te podatke o samoj vrsti oborine u oblaku i vertikalnim strujanjima unutar oblaka. To će doprinijeti boljoj klasifikaciji hidrometeora što će biti od velike pomoći pri lociranju tuče, jakih udara vjetra, oluja i jakog intenziteta oborine. Sve će to osigurati i više različitih radarskih produkata za naše građane, strateške partnere te žurne službe, posebice Ravnateljstvo civilne zaštite“, rekao je voditelj projekta METMONIC, mr. sc. Stjepan Ivatek-Šahdan. 

Podaci s ovog radara dostupni su na POVEZNICI.

Popularni Članci