PRIJATELJSTVO SE NASTAVLJA Vukovarsko-srijemska županija jugu Hrvatske donirala 10 tona jabuka, DNŽ uzvratila s 12 tona mandarina (FOTO)

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović / DD
Već niz godina Dubrovačko-neretvanska i Vukovarsko-srijemska županija uspješno surađuju i gaje prijateljske odnose, a potvrda uspješne i prijateljske suradnje su i tradicionalne akcije u kojima naša županija Vukovarsko-srijemskoj donira mandarine, a Vukovarsko-srijemska našoj jabuke.

U Dubrovačko-neretvansku županiju je tako ponovno stigla donacija od 10 tona jabuka te je podijeljena danas u gruškoj luci, a DNŽ je istoku Hrvatske donirala 12 tona mandarina, o čemu je više rekao župan Nikola Dobroslavić. 

"Naravno kako niti mandarine Vukovaru, niti jabuke Dubrovniku nisu nužne, međutim to je jedna gesta prijateljstva i dobre suradnje dviju županija koje su na dva kraja Hrvatske, ali koje imaju puno toga zajedničkog. Suprostavljali smo se velikosrpskoj agresiji iz koje je Vukovar puno gore prošao, ali smo imali slično iskustvo. Surađujemo na puno polja; kroz naše razvojne agencije, kroz ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode... Pokušavamo, što je malo ometeno u COVID krizi, pojačati tu suradnju i u turizmu. Inzistiramo na tome da se što prije aktivira Zračna luka u Osijeku kako bi turisti koji dolaze u Dubrovnik posjećivali istok Hrvatske. To su sve načini na koje pokušavamo povezati ova dva krajnja dijela Hrvatske," kazao je Dobroslavić koji je podsjetio na pokušaj plasiranja proizvoda iz Vukovarsko-srijemske županije na turističko tržište u Dubrovniku. 

"Krenulo je dosta dobro, međutim to je nažalost malo zamrlo, pokušat ćemo sve to ponovno aktivirati," dodao je Dobroslavić, nakon čega se prisutnima obratio vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić. 

"Vjerojatno se pitati zašto je kod vas danas ovako hladno. Mi smo krivci, donijeli smo iz Slavonije ovakvu temperaturu. Mi smo na -9," izjavio je u šaljivom tonu uvodno. 

"Jako je bitno imati dobre i prijateljske odnose ne samo među županima i dožupanima, nego cijelim timovima. Tada se rađaju ideje i mostovi suradnje koji su nužni da se dogode u vremenu u kojem živimo. Od Vukovarsko-srijemske županije želimo napraviti destinaciju u koju će dolaziti turisti. Ne u mjeri kao što je to u Dubrovniku, ali od vas možemo naučiti kako privući turiste u našu županiju. Ono na čemu smo dosad temeljili naš razvoj i što želimo potencirati su prehrambena i drvna industrija. Tu želimo napraviti iskorake, a mislim i kako u DNŽ ima puno interesa za ove potencijalne proizvode iz naše županije," kazao je Dekanić. 

Dubrovačko-neretvanskoj županiji donirali su jabuke koje je dobilo 80 korisnika. 

"Mislim kako je ta tradicionalna gesta jako dobra kako bi posjetila ljude ovdje da nama gore nije lako, da nam je sve teže u ovim vremenima COVID krize i iseljavanja stanovništva. Vidite da je kod nas situacija najlošija. Činimo sve da se to promijeni, a činjenje se isključivo veže uz gospodarstvo jer tu je jedina mogućnost da ljudi ostanu u svom kraju," izjavio je. 

IBM

Popularni Članci