Reducirala sam malo!

Autor: Vjera Šuman
Tko to kaže, tko to laže da je Plenki zaprijetio DORH-u zbog slatkih poruka koje su sasvim privatnog karaktera. Normalno je da je privatnog karaktera poruka - nitko te neće uhititi. Još je pri tom i lažljiva s očitom namjerom da se Lipu dovuče u svoj stan.

Srećom, nije ni Lipa od jučer pa mu plan nije uspio. Ali to što Turud nije neki frajer koji bi svojim zanosnim šarmom fascinirao Lipu, nema nikakve veze s njegovim neprikosnovenim i neupitnim sudačkim autoritetom. To je jučer potvrdio i najjači pravni autoritet na našim prostorima, stanoviti Skejo. Plenki je s potpunim pravom jasno i glasno poručio DORH-u - ne gurajte prstiće gdje vam nije mjesto. Ruku na srce, ne guraju oni prstiće ni tamo gdje im jest mjesto. Ali to nije tema. 

Dakle, ne radi se ni o kakvoj prijetnji izvršne vlasti DORH-u. Ma dajte, molim vas! Samo je rekao da svi trebaju biti unutar svojih ovlasti, što je potpuno točno i još je nešto objašnjavao o voajerizmu nacije. Zato, ako Možemo! hoće stajati noćima pred ili iza saborske ograde, nitko im to ne brani. Drugima to ne pada na pamet, čemu se tramakat čitavu noć dok svi ostali spavaju i živo ih boli briga hoće li Turudić 'biti ili ne biti'? Hrvati ne vole prosvjedovati, osim u betulama. Dobro, eventualno na ulice izlaze i zbog nogometnih sukoba. Ako mi  jest, a jest, izričaj na ovu temu  malo reduciran, neka odmah bude jasno da je to potpuno opravdan reducirani izričaj. Sam premijer je objasnio kako je reduciran izričaj potpuno legitiman, pa možda ponekad, je li, i neophodan. Sve logično.

Naš Ustavni sud ne koristi reducirane izvještaje jer za to nema nikakve potrebe. Oni su, kao najviši ustavni autoritet, objavili kako je odluka o zabrani rada nedjeljom ustavna, jednako kao i novoskrojene izborne jedinice. Potpuno je u skladu s hrvatskim Ustavom zabrana rada trgovcima, osim onih 16 nedjelja jer je to jedan oblik održavanja socijalne ravnoteže, što je i logično jer u Ustavu piše kako smo mi i socijalna država. Zaštita u tom smislu nije potrebna za ugostiteljske radnice i radnike, za 'pumpađije' kao ni za ostale djelatnosti koji mogu i/ili moraju raditi nedjeljom, koliko god im volja. I opet neki napadaju naše vrle ustavne suce kako pogoduju vladi pred izbore. Niđe veze, sve su to vrsni stručnjaci i znalci kakvih se ne bi postidjela ni Srbija, a kamoli neka druga jednako tako demokratska zemlja. 

Nemam pojma što je profesorici ustavnog prava Ani Horvat Vuković, koja kaže kako bi takvu odluku Ustavnog suda, bez problema, srušio student prve godine prava i dodaje :“ Zašto drugi radnici ne zaslužuju jednaku skrb Države za ravnotežu svog poslovnog i privatnog života? Takva arbitrarna pod - uključivost jasno upućuje da usvojena mjera nije prikladna za ostvarenje navodnog cilja.“ Mislila sam kako Zoki lupeta, kao obično, kad je rekao kako Ustavni sud treba ukinuti jer ne služi ničemu. Sad vidimo da služi! U nekim nedemokratskim državama kompletno pravosuđe, jednako kao i policija i sve druge institucije, su pod kontrolom vladara, kako god se on zvao, jednako kao i svi mediji i to je tako. Srećom, u nas nema o tome govora. U nekima od tih država narod se buni i prosvjeduje, u nekima ne. Šute u nadi kako ih to ne dotiče. I to je tako. 

E sad, cjelogodišnji turizam koji zazivamo, neradnim nedjeljama mogao bi biti u problemu. Ili je možda namjera sasvim suprotna. Nedjeljom nema ni hrane, ni suvenira, ali hoteli sve to imaju. Prema tome, cjelogodišnji turizam odnosi se na hotele, što je indirektno potvrdio i Ustavni sud. Jedino u privatnom smještaju turisti trebaju kruh i neke namirnice, barem za doručak. Imaju peh kad dođu u travnju ili listopadu ako u međuvremenu butige potroše svojih 16 nedjelja. Polako, ali sigurno, smanjit će se udio turističkog kolača malim turističkim poduzetnicima i domaćinstvima. Država dugoročno i pametno planira, samo mi toga nismo svjesni. Nemojte se nervati, nego uživajte u suncu, vrag odnio i pare. Eto vas. 

Popularni Članci