INTERVJU S KATIJOM GULJELMOVIĆ Na ekranu puno toga ispadne drugačije nego što jest

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: Goran Mratinović/DD
Katija Guljelmović pobjednica je 'Večere za 5', no to nije prvi put kako ovu dubrovačku poduzetnicu i frizerku gledamo s kuhačom. Već je prije Katija nastupala u kulinarskim emisijama, a s čitateljima različitih medija, pa i s onima koji čitaju Dubrovački dnevnik, bezbroj puta je podijelila ričete i svoje kulinarsko znanje. O svemu tome, ali naravno i o 'Večeri za 5', porazgovarali smo s Katijom.

Oni koji prate vaš rad znaju kako tradiciji uvijek dajete prednost. Često prezentirate recepte kakve su radile naše none. U 'Večeri za 5' ste ih osvježili novotarijama.

Pa u principu moram reći kako je meni bio jednostavan i kako nisam željela ići u neko veliko eksperimentiranje u vezi njega. Željela sam prvenstveno da to bude mojim gostima ukusno i lijepo servirano.

Za sebe uvijek kažete kako ste velika gurmanka i kako volite kuhati. Kolika je razlika kuhati u privatnosti i toplini svog doma i pred kamerama, primjerice za Večeru za 5?

Ogromna je razlika. Kada kuhate za vašu obitelj, vas i prijatelje svakako tu prednost ima opuštenost i ležernost. A pred kamerama je to sasvim neka druga priča. Tu je svaki momenat podređen gledatelju i režiji i nimalo nije jednostavno ugoditi nekome.

U emisiji se uistinu okupila šarolika ekipa, a mogao se primijetiti i vaš nešto drugačiji, oštriji stav u posljednjoj epizodi. Je li bilo nekih trzavica?

Pa evo, žao mi je što je nekim gledateljima izgledala takva nategnuta atmosfera. Odlučila sam neke stvari ostaviti za sebe i za nas same koji smo sudjelovali u showu. Mislim kako je svatko od nas dao realno ocjenu i onako kako je i procijenio večeru. Režija je svakako uzela one momente koji su njima bilo zanimljivi. Ali stojim iza svega što sam rekla, a vjerujem i ostali kandidati. Nastojala sam u svom ocjenjivanju biti realna i kad su nas na samom početku emisije pitali što ćemo ocjenjivati, odmah sam rekla kako ću ocjenjivati ukupan dojam.

Koje vam je jelo u emisiji bilo najbolje, a koje vam nikako nije pasalo?

Ketini makaruli su mi bili najbolji iz cijelog serijala, a ovaj drugi dio zaista ne bih komentirala.

Kakav je vaš ukupni dojam i vaše iskustvo sa snimanja?

Sveukupni dojam!? Uh, to je pitanje koje traži kompleksan odgovor, ali reći ću samo kako ovo nije show za ljude koji su osjetljivi i koji nisu spremni na kritike. Definitivno, ljudi koji uživaju kuhati i u samoj hrani u ovom showu nemaju što tražiti jer je u njemu sve podređeno gledateljima i režiji. Ono što je vama važno da se emitira, ne znači da je režiji pa tako puno toga može ispasti potpuno drugačije nego što jest.

Zanimljivo je i to kako se na vašoj večeri održala konavoska zdravica pa ste tako uspješno promovirali i običaje konavoskog kraja. Zašto ste baš Konavlima dali prednost?

Iz Konavala su moji korijeni i jako mi je stalo do tradicije i običaja. Svojoj sam djeci usadila ljubav prema tradiciji i domoljublje tako da mi se činilo zanimljivim ubaciti konavosku zdravicu na samom početku. Meni je to bilo lijepo, a za ostale kandidate ne znam.

Koje su uopće te 'male tajne' uspješnih kuhara?

Mislim kako je najvažnije kuhati s ljubavlju i ako to nemate, teško će vam išta biti dobro skuhano i ukusno.

Kad je uopće krenula ta ljubav? Tko vas je naučio tako kuhati i imate li neke uzore? Čije recepte volite isprobavati?

Ta se ljubav jednostavno dogodi. Nemam neke posebne uzore iako mogu reći kako su sve žene iz naše kuće bile kreativne u stvaranju jela. Kako starim, došlo je vrijeme da se više mogu tome posvetiti. Nemam neki posebni uzor, a s obzirom na to kako se u mojoj kredenci nalazi preko 100 kuharica, uvijek nađem neku zanimljivu ričetu koju volim testirati.

Svako doba sa sobom nosi i neke kulinarske i prehrambene trendove. U Dubrovniku se otvaraju veganski i bezglutenski restorani, rafinirani cukar se često mijenja zdravijim verzijama, iz kolača se izbacuju brašno, jaja, maslo… Što mislite o tim trendovima?

 Mislim kako je to odlično i kako ljudima treba pružiti jednu široku gastronomsku priču i izbor. Sve više ljudi se javlja s raznim alergijama tako da se i restorani sukladno tome pomalo razvijaju.

 Postoji li neko jelo koje vam se baš posebno sviđa i bez kojeg bi vam teško bilo zamisliti vašu trpezu?

Smatram kako sam gurman i sve volim probati, ali nemam baš neko određeno omiljeno jelo. Trudim se iz svakog godišnjeg doba ili stađona izvući najbolje.

Je li točno kako ljubav ide kroz želudac?

O da, itekako je to točno!

Popularni Članci