INTERVJU S KATIJOM GULJELMOVIĆ Na ekranu puno toga ispadne drugačije nego što jest
Oni koji prate vaš rad znaju kako tradiciji uvijek dajete prednost. Često prezentirate recepte kakve su radile naše none. U 'Večeri za 5' ste ih osvježili novotarijama.
Pa u principu moram reći kako je meni bio jednostavan i kako nisam željela ići u neko veliko eksperimentiranje u vezi njega. Željela sam prvenstveno da to bude mojim gostima ukusno i lijepo servirano.
Za sebe uvijek kažete kako ste velika gurmanka i kako volite kuhati. Kolika je razlika kuhati u privatnosti i toplini svog doma i pred kamerama, primjerice za Večeru za 5?
Ogromna je razlika. Kada kuhate za vašu obitelj, vas i prijatelje svakako tu prednost ima opuštenost i ležernost. A pred kamerama je to sasvim neka druga priča. Tu je svaki momenat podređen gledatelju i režiji i nimalo nije jednostavno ugoditi nekome.
U emisiji se uistinu okupila šarolika ekipa, a mogao se primijetiti i vaš nešto drugačiji, oštriji stav u posljednjoj epizodi. Je li bilo nekih trzavica?
Pa evo, žao mi je što je nekim gledateljima izgledala takva nategnuta atmosfera. Odlučila sam neke stvari ostaviti za sebe i za nas same koji smo sudjelovali u showu. Mislim kako je svatko od nas dao realno ocjenu i onako kako je i procijenio večeru. Režija je svakako uzela one momente koji su njima bilo zanimljivi. Ali stojim iza svega što sam rekla, a vjerujem i ostali kandidati. Nastojala sam u svom ocjenjivanju biti realna i kad su nas na samom početku emisije pitali što ćemo ocjenjivati, odmah sam rekla kako ću ocjenjivati ukupan dojam.
Koje vam je jelo u emisiji bilo najbolje, a koje vam nikako nije pasalo?
Ketini makaruli su mi bili najbolji iz cijelog serijala, a ovaj drugi dio zaista ne bih komentirala.
Kakav je vaš ukupni dojam i vaše iskustvo sa snimanja?
Sveukupni dojam!? Uh, to je pitanje koje traži kompleksan odgovor, ali reći ću samo kako ovo nije show za ljude koji su osjetljivi i koji nisu spremni na kritike. Definitivno, ljudi koji uživaju kuhati i u samoj hrani u ovom showu nemaju što tražiti jer je u njemu sve podređeno gledateljima i režiji. Ono što je vama važno da se emitira, ne znači da je režiji pa tako puno toga može ispasti potpuno drugačije nego što jest.
Zanimljivo je i to kako se na vašoj večeri održala konavoska zdravica pa ste tako uspješno promovirali i običaje konavoskog kraja. Zašto ste baš Konavlima dali prednost?
Iz Konavala su moji korijeni i jako mi je stalo do tradicije i običaja. Svojoj sam djeci usadila ljubav prema tradiciji i domoljublje tako da mi se činilo zanimljivim ubaciti konavosku zdravicu na samom početku. Meni je to bilo lijepo, a za ostale kandidate ne znam.
Koje su uopće te 'male tajne' uspješnih kuhara?
Mislim kako je najvažnije kuhati s ljubavlju i ako to nemate, teško će vam išta biti dobro skuhano i ukusno.
Kad je uopće krenula ta ljubav? Tko vas je naučio tako kuhati i imate li neke uzore? Čije recepte volite isprobavati?
Ta se ljubav jednostavno dogodi. Nemam neke posebne uzore iako mogu reći kako su sve žene iz naše kuće bile kreativne u stvaranju jela. Kako starim, došlo je vrijeme da se više mogu tome posvetiti. Nemam neki posebni uzor, a s obzirom na to kako se u mojoj kredenci nalazi preko 100 kuharica, uvijek nađem neku zanimljivu ričetu koju volim testirati.
Svako doba sa sobom nosi i neke kulinarske i prehrambene trendove. U Dubrovniku se otvaraju veganski i bezglutenski restorani, rafinirani cukar se često mijenja zdravijim verzijama, iz kolača se izbacuju brašno, jaja, maslo… Što mislite o tim trendovima?
Mislim kako je to odlično i kako ljudima treba pružiti jednu široku gastronomsku priču i izbor. Sve više ljudi se javlja s raznim alergijama tako da se i restorani sukladno tome pomalo razvijaju.
Postoji li neko jelo koje vam se baš posebno sviđa i bez kojeg bi vam teško bilo zamisliti vašu trpezu?
Smatram kako sam gurman i sve volim probati, ali nemam baš neko određeno omiljeno jelo. Trudim se iz svakog godišnjeg doba ili stađona izvući najbolje.
Je li točno kako ljubav ide kroz želudac?
O da, itekako je to točno!