KANADSKI DORUČAK U GRADU: Palačinke s javorovim sirupom (FOTO)
Svi koji su se jutros našli blizu Gundulićeve poljane mogli su kušati palačinke s javorovim sirupom, u organizaciji festivala Treće uho, koji je ove godine posvećen Kanadi.
Javorov sirup je vrlo sladak i ukusan, a već je dugo dijelom kanadske kulturne baštine. Jak je koncentrat pa se tako primjerice od 4 litre sirupa dobije 150 litara javorovog soka.
U Kanadi se proizvodi 85 posto ukupne svjetske proizvodnje javorovog sirupa. Područja u Kanadi u kojima se proizvodi javorov sirup smještena su u provincijama Quebec, New Brunswick, Nova Scotia i Ontario.
Izvorni narodi Kanade naučili su doseljenike kako dobiti sok i prokuhati ga te tako napraviti javorov sirup. No ako želite doznati više o kanadskim izvornim narodima još je na vrijeme da posjetite izložbu ''Kanadski Inuiti: drevni simboli u suvremenoj umjetnosti'', koja je otvorena još sutra u Galeriji Dulčić Masle Pulitika.