Kiseli kukumari nisu svi isti: jedni pomažu crijevima, drugi ne vrijede ništa
Neke namirnice poznate su po tome da pomažu zdravlju crijeva - poput voća, povrća bogatog vlaknima i integralnih žitarica. Često se spominju i probiotičke namirnice, koje doprinose jačanju imuniteta i smanjenju rizika od bolesti probavnog sustava, a čak mogu pozitivno utjecati i na zdravlje srca. No, postavlja se pitanje - spadaju li kiseli kukumari u tu kategoriju?
Prema gastroenterologinji dr. Robynne Chutkan, sve ovisi o načinu pripreme. "Kiseli kukumari napravljeni u octu ne sadrže korisne bakterije jer ih ocat uništava. Fermentirani kukumari, napravljeni u salamuri, prolaze prirodan proces fermentacije i time postaju izvor probiotika", objašnjava za Parade.
Slično ističe i stručnjakinja za zdravlje crijeva dr. Megan Rossi koja dodaje da fermentacija stvara žive mikrobe i bioaktivne peptide koji mogu sniziti krvni tlak te čak potaknuti proizvodnju vitamina.
Mogu pomoći kod probavnih tegoba
Redovita konzumacija fermentiranih kukumara može pomoći kod probavnih tegoba poput nadutosti ili zatvora. "Uključivanje kiselih kukumara u prehranu može ublažiti simptome jer sadrže i probiotike i vlakna", kaže dr. Chutkan.
Dr. Rossi dodaje da fermentirana hrana može smanjiti upalu u tijelu, a raznolikost dobrih bakterija u crijevima raste s povećanim unosom ovakvih namirnica. "Što su ljudi jeli više fermentirane hrane, to je veći broj mikroba cvjetao u njihovim crijevima", objašnjava dr. Chutkan.
Ipak, obje stručnjakinje napominju da treba paziti na količinu jer kiseli kukumari sadrže puno soli, što može štetiti zdravlju srca.
Preporučena porcija iznosi oko 70 do 80 grama, a dr. Chutkan dodaje da sadrži između 12 i 14 milijardi korisnih bakterija - više nego mnogi dodaci prehrani. Zaključak je jasan: kiseli kukumari mogu biti odlična podrška crijevima, ali najbolje ih je konzumirati umjereno.