test

KOJA ZIMSKA ČAROLIJA U SUSJEDSTVU! Najveća glazbena imena nastupaju u Crnoj Gori, tu su i moderna skijališta, tradicionalna hrana i pregršt manifestacija!

Autor: Ivona Butjer Mratinović
Nacionalna turistička organizacija Crne Gore danas je u hotelu Rixos Premium Dubrovnik predstavila turističku ponudu susjedne nam zemlje za novogodišnje praznike i zimsku sezonu 2023./2024. Predstavnici Nacionalne turističke organizacije, kao i lokalnih podružnica, uz društvo Skijališta Crne Gore predstavili su atraktivan i bogat program.

Savjetnik u kabinetu NTO Crne Gore Amel Dedeić kazao je uvodno kako Crna Gora ulaže iznimne napore kad su u pitanju njena turistička ponuda i destinacijski imidž, a pokazatelj uspjeha su turistički podaci koji govore u prilog odličnoj posjećenosti, kao i brojna prizanja koje je ta zemlja dobila iz inozemstva. Kazao je i kako se Crna Gora u posljednjih nešto više od godine dana nalazi u top 10 destinacija, prema istraživanju Europske komisije za putovanje.

Dedeić je izjavio kako ogroman interes postoji i s hrvatskog tržišta, s obzirom na to kako bilježe sjajne rezultate u dolascima i noćenjima gostiju iz Hrvatske.

„Zaključno s prvih devet mjeseci ove godine, imali smo oko 23 500 turista iz Hrvatske s oko 64 tisuće ostvarenih noćenja, što je za 26 posto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine“, izjavio je Dedeić napomenuvši kako je riječ o tržištu koje je za Crnu Goru od iznimnog značaja, što su itekako imali na umu kod kreiranja ponude i programa. Pozvao je Dubrovčane da i ove godine dođu i uživaju u njihovoj zimskoj čaroliji.

CRNOGORSKA SKIJALIŠTA SU ŠVICARSKA OVOG KRAJA

Tanja Vukić iz kompanije Skijališta Crne Gore predstavila je Ski Resort Kolašin 1450 i Ski resort centar Kolašin 1600 koji raspolažu s uređenim skijaškim stazama koje se održavaju po najsuvremenijim standardima. Kazala je kako je Kolašin s glavnim gradom, Podgoricom, povezan autoputom. Planina ima prekrasna jezera, Nacionalni park Biogradska Gora, restorane i skijališta s ponudom i kvalitetom na visokoj razini. Što se tiče infrastrukture Ski centra Kolašin, tu se nalaze dvije moderne žičare, dva platoa za skijaše s po 10,5 kilometara staza, ski poligon za početnike s trakom duljine 90 metara, dvije tuning staze, dva parking prostora, a nude modernu ski opremu. Ukupno raspolažu sa 17 skijaških staza duljine 21 kilometar. Tu je i restoran Troglava kapaciteta 400 mjesta koji nudi tradicionalna crnogorska jela spremljena na autentičan način. U izgradnji su i dva ski lifta, a u budućnosti se planira bob na šinama te omogućavanje noćnog skijanja.

„Kolašin je postao pravo hit skijalište i Švicarska naše regije. Ovim putem vas pozivam da dođete i sami se u to uvjerite“, izjavila je Vukić.

ŽABLJAK KOJI LJEPOTOM ODUZIMA DAH

Direktor Lokalne turističke organizacije Žabljak Stojan Abazović je kazao kako su gosti iz Dubrovnika zapravo godinama bili okosnica turizma tog područja, a nekoć su na relaciji Žabljak-Dubrovnik postojali i charter letovi. I danas Dubrovčani rado posjećuju Nacionalni park Durmitor, zaštićen UNESCO-om. Durmitorski prsten dugačak je 84 kilometra i čini savršenu priliku za pješačenje i hiking. Brojni poznati magazini i časopisi uvrstili su Durmitor kao mjesto koja obvezno treba posjetiti.

Tu su jezera koja ostavljaju bez daha, kanjon rijeke Tare, a na Durmitoru se nalazi i ski centar – Savin Kuk. Cijene ski passova su ove godine iznimno atraktivne. Tako dnevni ski pass košta 15 eura, dok poludnevni, dječji i za noćno skijanje iznosi devet eura.Radi se i na atraktivnom sadržaju koji stavlja naglasak na aktivni odmor. Svaki vikend će se tijekom zimske turističke sezone nuditi promocije i paketi koje će LTO Žabljak oglasiti na svojim stranicama. Na otvaranju sezone svi zainteresirani će moći iskoristiti besplatni ski pass, a priprema se i novogodišnji sajam te će se tijekom siječnja organizirati atraktivni festivali s naglaskom na domaću gastro ponudu, zabavu i aktivni odmor. Prisutni će moći i jahati konje.

NIKŠIĆ NUDI PUNO, A SVE JE BLIZU

Direktor TO Nikšić Mitar Barač predstavljajući ponudu tog kraja skrenuo je pozornost na skijaški centar Vučje koje se nalazi na 20 kilometara od centra grada. Kaže kako je u 70-ima i 80-ima bio vrlo često odredište Dubrovčana koji su ga vikendom masovno posjećivali. „To je trend koji se posljednjih godina polako, ali sigurno počeo vraćati i uvjeren sam kako ćemo se družiti narednih godina“, izjavio je dodavši kako je Vučje zapravo najbliže skijalište Dubrovniku.

„Vučje danas ima stazu od 1500 metara sa žičarom 200 skijaša sat, malom rekreativnom stazom za djecu od 150 metara, tu je hotel s restoranom koji nudi domaće specijalitete, kao i ski servis gdje se može unajmiti oprema nekih od najpoznatijih svjetskih brendova“, izjavio je dodavši kako je glavna prednost svakako i to što je sve dostupno na relativno malom prostoru, zbog čega vam na samom Vučju automobil ni ne treba. Tu su i prekrasne staze za hiking i pješačenje, a moguće je, uz školu skijanja, sudjelovati i u školi jahanja, kao i u promatranju zvijezda.

U Nikšiću će se održati i tradicionalni novogodišnji sajam na Trgu slobode koji svake godine počinje 20. prosinca te traje do 10. siječnja i ima raznovrsnu ponudu, uz nastupe domaćih bendova. Marko Louis će nastupiti 6. siječnja.

'NOVOGODIŠNJA PRIČA' JE PREKRASAN ADVENT NA CETINJU S GLAZBENIM ZVIJEZDAMA

Marko Vujanović ispred LTO Cetinje je predstavio svu vrijednost tog grada, pa je spomenuo vrijedne muzeje, bogatu kulturnu i povijesnu baštinu, ali i činjenicu kako na svom području ima dva nacionalna parka - Lovćen i Skradarsko jezero. Cetinje je prekrasna kombinacija primorja i planine, zbog čega njihova sezona traje prilično dugo, osam mjeseci, ali je i grad s najviše padalina u Europi.

„Mislim kako smo jedan od rijetkih gradova koji nosi epitet prijestolnice, a da nije glavni grad. To je specifičnost jer smo nekad bili glavni grad te sjedište crnogorske kulture, povijesti i duhovnosti. Uz to, Cetinje je grad umjetnika, grad stvaratelja...“, izjavio je.

Što se tiče ponude tijekom blagdana, vrijedi istaknuti manifestaciju "Novogodišnja priča", koja se održava od 9. prosinca do 8. siječnja. Na Dvorskom trgu na Cetinju će u tih mjesec dana biti postavljeno 15 kućica za služenje hrane i pića, a ovaj centar druženja i zabave, bit će upotpunjen besplatnim klizalištem za najmlađe i bogatim kulturno-zabavnim programom, na kojem će nastupiti najbolji regionalni izvođači kao što su Nataša Bekvalac, Tropico band, Dženan Lončarević, Peđa Jovanović, Petar Grašo, Indira Vladić, Hari Mata Hari, dok će vikendom i neradnim danima biti upriličen dječji program.

TUZI JE SKRIVENI DRAGULJ

Leonora Dedivanović, direktorica LTO Tuzi predstavila je ponudu općine koja samostalno egzistira četiri godine, a nalazi se blizu granice s Albanijom. Kao jedna od rimskih ruta, ima bogato kulturno ilirsko i rimsko nasljeđe, franjevačkog reda, pa i osmanske kulture.

„Tuzi je skriveni dragulj koji puno nudi, zajedno s Podgoricom dijelimo veliki broj planinskih staza, veoma je atraktivno jer je dugo bilo u sjeni većih gradova“, izjavila je.

Što se tiče zimske turističke ponude, organizirat će Novogodišnji sajam koji počinje 20. prosinca i traje do 2. siječnja, uz kućice i lokalne proizvode. Prethodi mu Advent fest gdje lokalni proizvođači mogu predstaviti svoje adventske vijence i svijeće. Kruna sezone je tradicionalni karneval, a glavna karnevalska noć održat će se 13. veljače.

TIVAT ORGANIZIRA DOČEK UZ HARISA DŽINOVIĆA I ACA PEJOVIĆA

Početkom prosinca kreće i novogodišnji program u Tivtu, a koncerti već od 16. prosinca i trajat će do 15. siječnja. Konceptom je predviđeno da posjetitelji svakog vikenda uživaju u glazbi lokalnih bendova i izvođača, a 31. prosinca i 1. siječnja rezervirani su za provod uz Harisa Džinovića i Aca Pejovića. Kroz cijelo to razdoblje, prisutni će moći uživati u ponudi blagdanskih kućica. Svake subote i nedjelje će nastupiti lokalni izvođači. Organizirat će i dječju novu godinu, kao i programe za djecu 23. prosinca i 8. siječnja.

Ponudu je predstavila direktorica LTO Tivat Nina Lakićević koja je podsjetila kako je ove godine Nomad Capitalist Tivat proglasio najboljim malim gradom u Europi za život. Kaže kako su uloženi značajni napori kako bi Tivat postao cjelogodišnja turistička sezona, a što je moguće ostvariti uz kvalitetnu ponudu i zanimljiv sadržaj.

„Kad govorimo o ljetnom razdoblju, podsjetila bih kako Tivat godinama organizira međunarodni karneval koji dobiva sve više na značaju. Kao grad kulture smo puno odradili po pitanju festivala Purgatorije. To je festival koji traje dva mjeseca, u okviru kojeg imamo različite vrste kazališnih predstava, mjuzikala, koncerata, stand up komedija... Također, ove godine će se po prvi put organizirati festival Biser Jadrana koji će trajati dva dana i na kojem će se prezentirati domaći i regionalni izvođači“, izjavila je Lakićević dodavši kako je odrađena promocija poluotoka Luštica, u suradnji s LTO Herceg Novi, a s naglaskom na aktivni turizam. Kazala je kako će se održati trodnevni Bokeški mataron na koji se prijavilo preko 2100 natjecatelja te Trka zadovoljstva gdje će sudjelovati 1800 natjecatelja, a obje će se utrke održati u prosincu.

U KOTORU NASTUPAJU MEGAZVIJEZDE

Slađa Bjelobrković iz LTO Kotor predstavila je program tog grada, a svakako je najzanimljiviji novogodišnji doček. Najluđa noć se dočekuje na Trgu od oružja uz koncert najveće regionalne pop dive Severine, a naredne večeri nastupit će jedna od najvećih zvijezda s ovih prostora  - Dino Merlin. Osim njih, u Kotoru će tijekom trajanja blagdanskog programa nastupiti i Neno Belan & Fiumens, Goca Tržan, Tijana Dapčević, Yu grupa, Adi Šoše i drugi.

Kotorani tako nude sadržajan zabavni program Kotorske zimske feste (Kotor Winter Fest), višemjesečnu manifestaciju od 1. prosinca do 3. veljače, a u tih 65 dana bit će 22 izvođača.

LEGENDE IZ BIJELOG DUGMETA U HERCEG NOVOM

Miloš Kovačević ispred LTO Herceg Novi podsjetio je kako je taj grad lani proglašen kao šesti najljepši primorski grad na svijetu, a potom predstavio ključne događaje ove zime.

Novogodišnji program na otvorenom „Kako je dobro vidjeti vas opet“ je poziv upućen mještanima i gostima da budu na dočeku Nove 2024. godine u Herceg Novom uz program za sve generacije i glazbene ukuse, koji će trajati od 30. prosinca do 2. siječnja. Tijekom praznika u Herceg Novom će nastupiti  Goran Bregović i Bijelo dugme – Alen, Tifa i Orkestar za svadbe i sprovode, koji bezvremenskim hitovima i dobrom energijom garantira odličnu atmosferu i zabavu. Njihovom nastupu prethodit će koncert regionalno popularnog pop-rock sastava Ničim izazavan. Sljedeće večeri, 1. siječnja 2024. godine, Novljane i goste očekuje dvostruki glazbeni program - koncert Miroslava Ilića uz orkestar Miša Mijatovića, a prije toga i najveći hitovi Novih fosila.

Bit će organizirani i sajmovi božićne trpeze gdje će lokalni proizvođači moći predstaviti svoje proizvode. Tu su i brojna događanja za djecu, kao i klizalište.

Kovačević je podsjetio kako će se u Herceg Novom održati i 55. izdanje ‘Praznika mimoze’ uz bogat program. Na otvaranju će pjevati Halid Bešlić, za berbu mimoze Indira Levak, a za zatvaranje Prljavo Kazalište.

Što se tiče luksuznog resorta Portonovi, blagdanska sezona počinje 2. prosinca svečanim paljenjem dekoracije i lampica jelke na Marina trgu, a Blagdanski sajam bit će otvoren od 23. prosinca do 7. siječnja na istom trgu. Neke od zvijezda koje će nastupiti su: Ansambl Toć, Fantom, Elemental, Marijana Zlopaša, Ida Prester i Lollobrigida, Mostar Sevdah Reunion, MKDSL, klapa Kaše, Trio Gušt, Tijana Bogićević, Band Girls Boys and Toys. Ulaz na sve koncerte je besplatan.

U BUDVI CETINSKI, JOKSIMOVIĆ, ŠERIFOVIĆ…

Tradicionalno, Budva je jedna od regionalno najatraktivnijih destinacija za doček Nove godine, pa će vas i ove godine na trgu ispred Starog grada, dočekati bogat zabavni program. Na manifestaciji „Budi u Budvi“ – svakog vikenda tijekom prosinca će biti organiziran program za djecu na trgu ispred Starog grada koji će podrazumijevati: kreativne radionice, priredbe vrtića, nastupe folklornih društava i plesnih klubova, facepainting i razne animacije.

„Riviera Street Food“, festival brze, ulične hrane počet će 1. prosinca. Na štandovima će se nuditi kuhano vino, rakija, pivo, ali i primorske poslastice, suveniri i rukotvorine. Prateći glazbeni program festivala bit će organiziran svakog dana sve do 14. siječnja.  

Koncerti će početi 30. prosinca i trajat će sve do 2. siječnja, a u sklopu programa će nastupati: Dejan Petrović Big Band, Toni Cetinski, Željko Joksimović, Marija Šerifović, Van Gogh i mnogi drugi. Pored večernjih koncerata, predviđen je i bogat dnevni program, tradicionalni koncert klasične glazbe 1. siječnja, kao i program za djecu.

Bar će i ove godine biti zanimljiva destinacija, s obzirom da je pripremila Novogodišnji happening, manifestaciju koja će trajati od 27. prosinca do 2. siječnja ispred Sportske dvorane Topolica. Kako bi opravdali epitet epicentra dobre zabave, za Novu godinu će nastupiti jedna od najvećih regionalnih zvijezda Lepa Brena, ali i brojni lokalni izvođači, kao i zvijezde iz regije: Nataša Bekvalac, Lexington, Lapsus bend, Angelina, Bojan Marović.

Popularni Članci