PELJEŠKI VINSKI PUTI: Svi na Pelješac u carstvo vina
Udruga Plavac mali i Pelješki vinski puti već duži niz godina promoviraju vinsko turistički proizvod Pelješca koji se do nedavno nudio individualno, od pružanja usluga u pelješkim konobama, vinskim podrumima te samostalnih obilazaka krajolika Pelješca. Agencije koje prodaju vinsko-turističke aranžmane traže cjelovit proizvod u kojem je uključena kompletna ponuda ciljanog područja.
Pelješac obuhvaća brojna popularna odredišta za jednodnevne ili višednevne izlete koja se mogu posjetiti. Idealan je za vinsku i gastronomsku šetnju vinskim podrumima, seljačkim domaćinstvima, te predstavlja jedno bogastvo netaknute prirode koje možete obići šetnjom po Napoleonovoj cesti, pješačkim i biciklističkim stazama ili za one koji su željni adrenalina malo teži uspon na brdo Rota i Sv. Ilija iznad Orebića. Gdje god da Vas put donese, sa bilo koje strane Pelješca doživjet ćete nezaboravni gastro doživljaj u pelješkim restoranima, konobama i obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima uz tipičnu dalmatinsku večeru i klapsko pjevanje.
Jedan od najpoznatijih peljeških proizvoda su zasigurno Pelješki vinski puti koji obuhvaćaju itinerer dug više od 40 kilometara sa preko dvadesetak vinarija i vinskih podruma u kojima se mogu kušati najbolja hrvatska vina proizvedena od sorte grožđa Plavac mali: Plavac, Postup, Dingač.
Vinsko - turistički paket
Vinsko turistički paket sadržva ponudu u kojoj je uključen obilazak vinskih podruma, šetnje pješačkim stazama, planinarenje, tematske večere, posjet muzeja, solane, franjevačkih samostana, vožnje turističkim vlakom, smještaja... Kompletna ponuda bit će nuđena u paketu po jedinstvenoj cijeni. Aranžman je moguće realizirati od jednodnevnog izleta do tri ili pet dana.
Aktivnosti
1. aktivnost:
- obilazak stonskih zidina i solane
- šetnja Napoleonovom cestom
- KUD Ponikve, Bijeli maškari Putnikovići - stari običaji na Guvnu
- seljačka marenda, kuhanje vinskog gulaša ili nekog tradicijskog pelješkog jela...
- degustacija vina
- tipična dalmatinska večera uz klapu
2. aktivnost:
- maraton - biciklizam, trčanje...
- prva skupina - šetnja pješačkom stazom Dingač - Postup
- druga skupina - šetnja pješačkom stazom Kuna - Janjina - Drače, Putnikovići - Drače
- treća skupina - uspon na brdo Rota ili na brdo Sv. Ilija
- obilazak pomorskog muzeja, franjevačkog samostana
3. aktivnost:
- cjelodnevni obilazak vinskih podruma
- vožnja turističkim vlakom po vinskim podrumima
- sudjelovanje u utrci tovara
- ručak uz tipično jelo, klapu na seoskom domaćinstvu
- vožnja turističkim vlakom po vinskim podrumima
- večera uz klapsku pjesmu
Popis vinara - OPG-a
1. Vinarija Željko Ledinić - Ponikve
2. Vinarija Marlais - Ponikve
3. Vinarija Andrović - Ponikve
4. Vinarija Miše Ledinić - Ponikve
5. PZ Putnikovići - Putnikovići
6. Vinarija Dubrava - Dubrava
7. Pelješki vrhovi PZ Janjina - Drače
8. Vinarija Grgurević - Drače
9. Vinarija Bezek - Janjina
10.Vinarija Madirazza - Potomje
11.Vinarija Miličić - Potomje
12.Vinarija Matuško - Potomje
13.Vinarija Boris Violić - Potomje
14.PZ Dingač - Potomje
15.Vinarija Žužul - Potomje
16.Vinarija Jurica Violić -Potomje
17.Vinarija Bartulović - Prizdrina
18.OPG Antunović - Kuna
19/20.PZ Postup/PZ Kuna 1989 - Donja Banda
Cilj
-Ukonponirati cjelokupnu ponudu:
- video materijal
- prospekti
- web
- vinsko-turistička karta cjelokupne ponude
- organizirati prezentaciju: Mostar, Sarajevo, Tuzla, Split, Zagreb, Ljubljana...
- kontaktirati agencije
- priključiti vinsku prezentaciju - ponudu kroz marketing
Dubrovnik FestiWine
- Uspostaviti suradnju sa Dubrovačko-neretvanskom županijom i TZŽ-e kao partnerima
- napraviti cjelogodišnji kalendar peljeških događanja
Zaključak
- Uspostavljena je suradnja sa HGK Županijskom komorom Dubrovnik, Obrtničkom komorom Dubrovačko - neretvanske županije, TZO i Općinama Pelješaca kao partnerima.
- Aktivno učešće vinara i vlasnika OPG-a.
- Dobra ideja vinara za jedinstveni i novi vinsko - turistički paket za ciljanu skupinu turista.
- Proljeće, 1. svibanj idealno vrijeme kad se većina odlučuje na vikend.
- Datum održavanja: 1.5.2016.