Pinca na starinski način

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Donosimo vam recept za najomiljeniju uskršnju poslasticu - pincu!

Sastojci:

500 g glatkog brašna
500 g oštrog brašna
1 žlicica soli
100 g masti
100 g maslaca
50 ml ulja
80 g svježeg kvasca
100 ml toplog mlijeka
4 jaja
6 žumanjaka
250 g šećera
2 vanilije
1 limun-korica
1 naranča-sok i korica
2 žlice ruma
2 žlice maraskina
5-6 kapi ružine vodice
umućeni bjelanjak
šećer u prahu

Priprema:

Ugrijati pećnicu na 50 Celzijevih stupnjeva i zagrijati brašno i sol. Maslo, mast i ulje zagrijati na laganoj vatri dok se ne otopi. Ugrijati i mlijeko pa dodati malo šećera, namrviti kvasac, dodati u mlijeko, sve pomiješati i grijati na laganoj vatri te čekati da se stvori lagana pjenica.

Jaja , žumanjke , šećer , vaniliju , korice , rum , maraskino i ružinu vodicu dobro umutiti mikserom u finu pjenicu .

U brašnu uraditi udubljenje pa uliti nadošli kvasac, smjesu s jajima i prohlađenu masnoću te umjesiti fino i glatko tijesto.

Od uzraslog tijesta (koje je potrebno ostaviti 2 do 3 sata da se diže) formirati pince. Oblikovano tijesto pustiti da odmara još jedan sat.

Uzrasle pince zerezati na vrhu na tri dijela te peći 40 minuta na 150 Celzijevih stupnjeva. Pečene vrele pince premazati tučenim bjelanjkom i obilato posuti šećerom u prahu.

Izvor: coolinarika.com

Popularni Članci