Slavonski čobanac
Slavonski čobanac se priprema u posebnim kotlićima, na prirodnoj vatri, te se zbog toga najčešće radi ispred kuće ili u prirodi.
Sastojci:
80 dag janjetine
2 ljute papričice
1 dl ulja
1 žličica mljevene paprike
1 žlica brašna
20 dag rajčice
30 dag krumpira
1 dl bijelog vina
1 lovorov lista
sol i papar
Opis:
Na zagrijanom ulju popržiti sitno narezani luk dok požuti. Posoliti i popapriti.
Meso narezati na kockice i dodati u kotlić. Dobro popržiti, dodati lovorov list, sitno narezane ljute papričice i preliti toplom vodom.
Kuhati pola sata, zatim dodati brašno rastopljeno u vodi, mljevenu papriku, oguljenu i narezanu rajčicu i papar. Dodati vodu ako je potrebno i kuhati 20 minuta.
Krumpir narezati na kockice i dodati u kotlić. Preliti bijelim vinom i nakon 15 minuta skinuti s vatre. Prije posluživanja može se po želji umiješati kiselo vrhnje.
Izvor: gastronaut.hr