Japanski go par iz Hrvatske osvojio peto mjesto

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Hrvatski go savez je u dubrovačkom Akademisu "Academia" od 19.-21. travnja 2024. organizirao 25. Europsko prvenstvo u parskom gou. Nastupilo je 20 parova iz 11 zemalja.

Nakon 5 odigranih kola pobijedio je par iz Francuske: Milena Bocle, majstorica 3. dana, i Florent Labouret, majstor 5. dana. Francuzi su postigli 4 pobjede, a jedini poraz doživjeli su u 1. kolu, kada je švedski par bio bolji točno za pola boda.

Drugo mjesto osvojio je par iz Rumunjske: Laura Avram, majstorica 3. dana, i Denis Dobranis, majstor 5. dana, također s 4 boda.

Treći su bili Česi, četvrti Šveđani, a peti je bio par iz Hrvatske: Mirta Medak, majstorica 3. dana, i Stjepan Medak, majstor 4. dana. Od ostalih rezultata treba istaknuti da su učenici Tonka Žderić i Teo Sladetić s 2 pobjede osvojili 12. mjesto, dok su ugodno iznenadili Petra Wilder i Zvonko Bednjanec, koji su s 3 pobjede osvojili 15. mjesto.

Go (japanski: igo) je misaoni sport koji se po nepromijenjenim jednostavnim pravilima igra već 4.000 godina. Popularizaciji goa u svijetu pridonijelo je Japansko udruženje profesionalnih igrača Nihon ki-in, koje upravo ove godine obilježava 100. obljetnicu. Japanci su prije 35 godina i izumili parski go, poseban oblik natjecanja u kojem sa svake strane go ploče naizmjence, bez dogovaranja, poteze odigravaju igračica i igrač. Parski go je značajno pridonio uključivanju igračica u svijet goa. Svake se godine u prosincu održava Svjetsko amatersko prvenstvo u parskom gou, na koje Japansko udruženje za parski go poziva i 10 parova iz Europe. Pozivnica se dobiva na temelju osvojenih bodova na europskim prvenstvima u parskom gou. Hrvatska je na to elitno natjecanje bila pozvana četiri puta. Ovogodišnje 5. mjesto je najbolji rezultat kojeg je jedan par iz Hrvatske postigao na europskim prvenstvima u parskom gou.

Popularni Članci