Maru Franiću Zlatna kaciga

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Haks.hr
Najuspješnijim sudionicima Prvenstva Republike Hrvatske u auto utrkama na kružnim stazama i autocrossu uručena priznanja za sezonu 2021.godine.

 Dubrovački automobilist, jedan od doajena hrvatskog auto sporta Maro Franić, vozač Autokluba Dubrovnik Racing, dobitnik je najvišeg priznanja Zlatne kacige Hrvatskog auto i karting saveza. Na prigodnoj je svečanosti u organizaciji HAKS-a i Odbora za autosportove, održanoj u novouređenoj dvorani Press centra Automotodroma Grobnik, u prisustvu Dragana Serdena,predsjednika OAS-a HAKS-a, ovo visoko priznanje koje je rezultat tri uzastopna naslova državnog prvaka za 2019., 2020. i 2021.godinu na kružnim stazama Franiću uručio zamjenik predsjednika Igor Tomljanović, izaslanik predsjednika HAKS-a.

- Ponosan sam i sretan što se ovaj ciklus mojih nastupa na kružnim stazama okončao ovako zlatnim priznanjem. Nije bilo lako, tim više jer je upravo ovih posljednjih godina živnuo interes i kvaliteta vozača na krugu, vozili smo vrhunske utrke na znanim europskim stazama, što predstavlja i novo iskustvo, ali i potvrdu da se automobilizam na kružnim stazama razvija u dobrom smjeru. Zahvaljujem nacionalnom savezu, zahvaljujem matičnom klubu, kao i svima koji su mi na bilo koji način, bili i sada su, vjerna podrška i pomoć, jer bez njih ovog uspjeha ne bi bilo – kazao je za Haks.hr Maro Franić po primitku Zlatne kacige, donosi 

Prvenstvo Republike Hrvatske tijekom sezone 2021. odvijalo se kroz pet natjecanja, s po dvije utrke. Uz dva domaća natjecanja na Automotodromu Grobnik, hrvatski su automobilisti nastupili i na znanim F1 i moto GP stazama Hungaroring u Mađarskoj, Slovakiaring u Slovačkoj i Brno u Češkoj. Po svakom natjecanju nastupilo je 35 do 40 vozačica i vozača iz 20-tak klubova, što je vidan napredak u odnosu na godine za nama, ali je neusporedivo ojačala konkurencija vozača i kvaliteta voznog parka.

Državnim prvacima za 2021.godinu, u šest su grupa proglašeni: Grupa 1 do 1400 ccm Sandro Babić (AK Saint Christopher Racing Team Gospić), Grupa 2 do 1600 ccm Lovro Badurina (Karting klub Rijeka), Grupa 3 do 2000 ccm Maro Franić (AK Dubrovnik Racing), Grupa 4 preko 2000 ccm Zoran Kotromanović (AK Dubrovnik Racing), Grupa 5 GT3/GT4 Grega Šimunovič (AK Sanint Christopher Racing Team), te u Grupi 6 TCR Žarko Knego (AK Dubrovnik Racing).

Pobjednička postolja u šest raspisanih grupa automobila za druga i treća mjesta, po zaključenju sezone ostvojili su: Nino Jeličić (Sanit Ch.RT) i Robert Antunović (AK Trogir) u grupi 1, Grega Šimunovič (Saint Ch.RT) i Milan Tatalović (Dubrovnik Racing) u grupi 2, Valter Nežić i Nikolas Feher (AK Buzet Autosport) u grupi 3, Ivan Sentić (Ragusa Racing) i Veljko Bubičić (Dubrovnik Racing) u grupi 4, te Zoran Kotromanović (Dubrovnik Racing) u grupi 6.

Posebna priznanja dodijeljena su u tri kategorije: juniori, seniori i vozačice. Tako su među juniorima Grupe 1 najbolji Nikola Vatović i Luka Blažević, obojica iz AK Ragusa Racing, u Grupi 2 Erika Marija Kušić (AK Klek Ogulin), a u Grupi 3 Stefani Mogorović (AK Istra racing team Pazin). Kušić i Mogorović ujedno su najuspješnije vozačice svojih grupa, dok je konkurencija među seniorima bila nešto žešća. U Grupi 1 pobjednik sezone je Mirko Pendo (Dubrovnik Racing), u Grupi 2 Vladimir Jaklin (AKK DS Racing Prelog) ispred Dragana Velaševića (Ragusa Racing) i Tomislava Novosela (DS Racing), u Grupi 3 Maro Franić bio je uspješniji od Valtera Nežića i Igora Tomljanovića (AMKK Cobra Virovitica). U Osijek Zoranu Kotromanoviću odlaze dva pobjednička pehara za grupe 4 i 6, a u Grupi 4 bio je uspješniji od  Renza Jurića (Saint Ch.RT) i Tončija Nazora (AK Oneum Omiš).

Nizu dosadašnjih naslova ekipnih prvaka RH na kružnim stazama još su jednu, onu zasluženu za rezultate sezone 2021. dodali u svoje vitrine članovi Autokluba Dubrovnik Racing, koji su među 20 klupskih ekipa u vrhu bodovne tablice bili uspješniji od gospićkog AK Saint Christopher Racing Tima i AK Ragusa Racing iz Mokošice.

Pobjednici sezone 2021. po klasama: Klasa 1 Nino Jeličić, 2 Sandro Babić, 3 Robert Antunović, 4 Milan Tatalović, 5 Dragan Velašević, 6 Lovro Badurina, 7 Nikolas Feher, 8 Nikola Radnjić (AK Dubrovnik Racing), 9 Maro Franić, 10 Denis Šroler (AK Delta Sport Zagreb), 11 Renzo Jurić, 12 Zoran Kotromanović, 14 Grega Šimunovič i 15 Žarko Knego.

Priznanje za najuspješnijeg organizatora utrke za ASK Kastavac primio je predsjednik kluba Goran Saftić.

Popularni Članci