SPORTSKA INFRASTRUKTURA Dubrovnik u budućnost imat će obnovljen stadion, terene za tenis, staze za atletiku...

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Gradonačelnik Grada Dubrovnika Andro Vlahušić uputio je danas dopis na temu sportske infrastrukture članovima novoosnovanog Povjerenstva za utvrđivanje prioritetnih projekata i izgradnju športske infrastrukture na području Grada Dubrovnika. Isti dopis upućen je i Dubrovačkom savezu športova, ravnatelju i Upravnom vijeću Javne ustanove Športski objekti Dubrovnik, kao i predsjedniku Gradskog vijeća Matu Frankoviću i svim klubovima vijećnika u Gradskom vijeću.

„Osim samog gradskog bazena u Gružu rekonstruiranog 2005., koji je jedan od najmodernijih sportskih objekata za vodene sportove u Europi, stanje sportske infrastrukture u našem gradu nije na zadovoljavajućoj razini. Nedostaju nam adekvatni sportski objekti kako bi se dubrovački sport razvijao punim potencijalom i kako bi naša djeca imala sve mogućnosti za maksimalne rezultate, bez obzira kojim sportom se bavili. Kroz Dubrovački savez športova i Javnu ustanovu "Športski objekti Dubrovnik" Grad Dubrovnik spreman je osigurati značajna sredstva za kapitalne infrastrukturne projekte i nove sportske programe i sadržaje.“, navodi se u dopisu, u čijem prilogu gradonačelnik dostavlja koncept rekonstrukcije postojećih objekata.

DOPIS PRENOSIMO U CIJELOSTI: 

Sportska infrastruktura

1. GRADSKI BAZEN

Projekt rekonstrukcije bivšeg hotela Stadion u čijem se kompleksu nalazi i gradski bazen je napravljen i ishođena je lokacijska dozvola, ostalo još konačno usuglasiti raspodjele prostora između VK Juga i PK Juga, JU Športski objekti Dubrovnik te ostatka prostora namijenjenog za komercijalne sadržaje. Čim usuglasimo detalje, Gradsko vijeće će raspisati natječaj za koncesionara za hotelsko/hostelske usluge sa ugostiteljstvom na cca 20 godina. Prihod od koncesije i smanjenje troškova održavanja približit će se uštedi od cca 2 do 3 milijuna kuna godišnje.

Realizacijom projekta dobit ćemo rekonstruiran kompleks s gradskim bazenom i hotelom, uređen trg i prihod od oko 2 milijuna kuna na godišnjoj razini. Na dnevni red sjednice Gradskog vijeća u prosincu moguće je staviti natječaj za koncesiju, koji će raspisati JU Športski objekti Dubrovnik i Grad Dubrovnik. Za izradu potrebnih materijala može se angažirati vanjskog suradnika, odnosno odvjetnički ured.

2. TENIS IGRALIŠTA – LAPAD I GOSPINO POLJE

U Lapadu na tenis terenima je potrebno urediti svlačionice ispod tribina sa fitness centrom i postaviti kvalitetne sjedalice na tribine. Dva terena se natkrivaju kako bi funkcionirali na način da se zimi koristi kao dvorana, a ljeti natkriveni otvoreni krov.

U Gospinom polju treba natkriti dva terena, kako bi funkcionirali po istom navedenom modelu. Na oba terena postavlja se beton, podloga za New York, zbog Grand slama u jesen i pripreme tenisača. Istovremeno je i odlična podloga za sve vrste sportova u dvorani.

Sadašnje košarkaško igralište kod sportske dvorane također je potrebno natkriti i proširiti po istom modelu: zimi dvorana, ljeti otvoreni natkriveni krov. Za podlogu treba postaviti beton sa sintetičkom podlogom.

Natječaje ćemo raspisati čim dobijemo prijedloge. Natječaj ide po modelu „ključ u ruke“, a obuhvatit će projektiranje i izvedba za sva tri terena , odnosno tri dvorane. Tribine sa svlačionicama rade se zasebno.

Procjena troškova je cca 10 do 12 milijuna kuna ukupno. Novac ćemo uprihodovati od najma lokala na samim igralištima (sada je prihod na razini oko 600 kuna godišnje) , te najmom samih dvorana. Teniski klub i JU Športski objekti Dubrovnik moraju pripremiti dokumentaciju.

3. SPORTSKA DVORANA

U sportskoj dvorani sadržaji sportskih terena ostaju isti, jedna velika i tri male dvorane.

Od ostalih sadržaja, ostaje fitness koji je prikladan (moguća sitna ulaganja u opremu), sportska ambulanta potpuno obnovljena, sportska masaža kojoj treba naći adekvatni prostor, ugostiteljstvo koje se iznajmljuje na 5 do 10 godina, te svlačionice.

Predvorje se uređuje na način da se mala dvorana proširuje, a predvorje estetski dotjeruje.

Dvorana se energetski potpuno obnavlja kroz program energetske obnove. Treba napraviti koncept za najveći krov za solare u gradu, kako za toplu vodu, tako i za struju, i za fasadu. Sve plaća Fond za zaštitu okoliša i potrebno je aplicirati projekt.

U dvorani je potrebno izgraditi još svlačionica sukladno postojećim potrebama, za što ne treba nikakva posebna dozvola, a ima slobodnog prostora. Vrijednost investicije treba se izbalansirati uštedama na energetici i zaradom od najma prostora i same dvorane. Druga mogućnost je dati dvoranu u koncesiju privatniku da se brine o njoj tehnički i komercijalno, a sportski sadržaji ostaju klubovima potpuno besplatno.

Ulaganja planirati na razini 5 milijuna kuna , koja se moraju odmah vratiti uštedama.

4. VELIKI BETONSKI TEREN U GOSPINU POLJU

Izvrstan teren pogodan za dva malonogometna terena s reflektorima i opremom u Gospinom polju najčešće zjapi prazan.

Prijedlog  je sljedeći:

Teren dati u koncesiju na deset godina, pod uvjetom postavljanja sjedalica, omogućavanja vanjskog ugostiteljskog objekta, može i kiosk od 12 kvadratnih metara s terasom. Svlačionice se nalaze u sportskoj dvorani, u kojoj se koriste i drugi unutrašnji sadržaji. Zarada od koncesije ide u prihode namijenjene plaćanju troškova dvorane.

Za gore četiri navedena objekta nema grad nikakvih dodatnih ulaganja iz proračuna. Naprotiv, da se sve navedeno izgradi i stavi u uporabu, JU Sportski objekti Dubrovnik smanjila bi potrebu za subvencijom, tj. potporom grada za najmanje dva milijuna kuna godišnje.

5. NOGOMET I ATLETIKA

Stadion u Lapadu

Nakon što smo odustali od izgradnje stadiona sa shopping centrom i garažom zbog preizgrađenosti, pristupiti uređenju nogometnog stadiona sa 5000 mjesta, bez podzemnih etaža, komercijalne i parkirne namjene.

Koncept je sljedeći:

- Teren ostaviti na postojećoj razini, ukinuti poluatletsku stazu.

- Oko samoga igrališta postaviti tribine bez ograda po engleskom modelu, na istočnoj, južnoj i zapadnoj strani stadiona. Na zapadnoj cca 2500 stolica, a južnoj i istočnoj po 1250 stolica.

- Natkriti samo južnu tribinu ispod koje dolazi komercijalni sadržaj, te eventualno cijelu ili dio zapadne tribine. Potrebno je razmotriti pitanje natkrivenih ili otvorenih tribina. Zbog sunca nije nužno natkrivati sjedalice , jer se utakmice igraju u popodnevnim i večernjim satima. Optimalno bi bilo natkriti maksimalno 12 – 15 redova na zapadnoj tribini da po gledateljima ne pada kiša.

- Zato je potrebno imati natkrivenu južnu tribinu sa 1000 mjesta, te dio zapadne, cca 1500 mjesta, kako bi se takav krov uklopio estetski u okoliš. Istočna tribina treba biti otvorena, jer krov ničemu ne služi , maksimalno deset redova, na kojima je stalno sunce kakav god napravili, a kada pada kiša na njoj neće biti nijednog gledatelja, jer imati više od 2500 gledatelja po kiši nije izgledan scenarij. Sjeverni dio stadiona nema gledatelja, nego se iza prostora gola radi pozornica, tribina sa pratećim sadržajima.

Tako koncipiran stadion može se raditi po fazama i na taj način financirati. Najskuplji dio, južna tribina sa krovom, na južnoj i zapadnoj strani sa i komercijalnim sadržajima treba biti u cijelosti financijski neutralan i taj prostor treba dati koncesionaru na upravljanje na razdoblje od 20 godina. Ostalo ne košta više od 10 milijuna kuna.

GOSPINO POLJE

Na gornji teren potrebno je postaviti umjetnu  travu i urediti tribine između dva igrališta. Uz to, postaviti i rasvjeta za igranje, prikladnu za treniranje i revijalne utakmice. Za svlačionice i dodatne potrebe, moguće je staviti nekoliko montažnih objekata.

Oko cijeloga Gospina polja, sportskih sadržaja, postavi se tartan staza cca 1 km, širine 2 do 3 metra pogodna za sve sportaše ali i rekreativce. Okvirni iznos ove investicije je 5 milijuna kuna.

Glavica Babina kuka

Ljubomir Medaković i Atletski klub Dubrovnik napravili su idejno rješenje projekta  atletskog stadiona na glavici Babina kuka, s nogometnim terenom u sredini, tribinama i parkingom. Vrijednost investicije je cca 15 milijuna kuna, a prethodno je potrebno završiti pregovore sa DUUDI-jem oko zemljišta.

Ovako koncipiranim projektom dobili bi:

1. Kvalitetni stadion u Lapadu sa kapacitetom od 5000 gledatelja, od čega polovica

natkrivena.

2. Atletski stadion sa nogometnim zemljanim igralištem na glavici Babina kuka.

3. Dva nogometna stadiona za trening i revijalne utakmice u Gospinu polju.

4. Tri natkrivene dvorane, pogodne ne samo za tenis i ostale sportove nego i za dodatne

komercijalne sadržaje.

5. Vrhunski uređeni bazen sa hotelom i reprezentativnim trgom u središtu grada. Sve bi koštalo manje od 50 milijuna kuna, koje Grad odmah stavlja na raspolaganje u proračunu za narednu godinu.

Koncepte je potrebno razraditi,  Grad Dubrovnik će za sve prijedloge projekata osigurati financijska sredstva, nakon čega preostaje krenuti u realizaciju.

Dubrovnik, 14. Listopada 2015

Gradonačelnik, Andro Vlahušić

Popularni Članci