HDZ PREBACIO U GRAĐEVINSKO Otkrivamo od koga i po kojoj cijeni je general Zagorec kupovao pašnjake po Zlatnom potoku

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Vedran Pervan
General Vladimir Zagorec preko tvrtke Dubrovačke vile kupovao je pašnjake na Pločama, a čim je završila kupoprodaja, te su parcele postale građevinsko zemljište.

Iako je dubrovačkoj javnosti poznata činjenica kako je tvrtka Dubrovačke vile d.o.o., koja se povezuje s bivšim generalom Vladimirom Zagorcem, kupovala atraktivna zemljišta na Pločama, točnije poviše Zlatnog potoka, nikad nitko nije obuhvatno pisao o tim transakcijama i zakulisnim igrama, pa smo stoga odlučili istražiti detalje, jer je to područje jedno od rijetkih preostalih neizgrađenih zona na užem području grada. Samim tim, postavlja se pitanje što će s njim biti u budućnosti.

Zagorec na papiru nikad nije bio vlasnik Dubrovačkih vila, već ga se s tom tvrtkom povezivalo preko tvrtki osnivača iz Lihtenštajna - Wintage Groupa, Heritage Investa i Sambuca Establishmenta - u kojima je isturena osoba bio tamošnji odvjetnik Gerold Hoop.

Tijekom 2005. godine preko svojih poznanstava u Hypo banci, gdje su ga tretirali kao VIP klijenta, Zagorec skupa s partnerima uzima desetke milijuna eura kredita s kojima kupuje, ne samo atraktivne parcele po Dubrovniku, nego i po drugim lokacijama na obali. Zemljišta koja je tvrtka Dubrovačke vile kupovala u Dubrovniku protežu se tisućama kvadrata, od Viktorije, gdje se okreće Libertasov autobus, pa sve do magistrale. Ako ni sada ne možete zamisliti o kojem je području riječ, pokušajte ovako – to je ono čitavo neizgrađeno područje poviše Zlatnog potoka, od i oko ceste koja vodi do Vidikovca, pa sve do same magistrale, a sve parcele kupila je tvrtka Dubrovačke vile.

Pašnjaci  za cijenu građevinskog

Zanimljivo je vidjeti od koga je i po kojoj cijeni tvrtka Dubrovačke vile kupovala, pazite sad ovo - pašnjake. Da, u vrijeme kupoprodaje, u dubrovačkom GUP-u, parcele nisu bile građevinske.

Prvi kupoprodajni ugovor tvrtka Dubrovačke vile sklapa s Josipom Wagnerom. Za 3,8 milijuna eura Dubrovačke vile od Wagnera kupuje dvije parcele veličine 4786 i 4895 kvadrata negrađevinskog zemljišta. Kupoprodajni ugovor se dogovara i potpisuje, što je jako važno, 27. rujna 2005. godine. U ime tvrtke Dubrovačke vile, ugovor potpisuje njen direktor Roman Binder.

Slijedi nova kupoprodaja od četiri suvlasnika – Pauline Čučković, Damira Šarića, Nikše Šarića i Ljubice Kolobarić. Dubrovačke vile od navedenih suvlasnika kupuje dva pašnjaka sveukupne veličine oko deset tisuća metara kvadratnih za oko 5 milijuna eura. Kupoprodajni ugovor potpisuje se 28. studenog 2005. godine.

Na redu je i sljedeća transakcija - ovog puta s Duškom Bruerom. Dubrovačke vile od Bruera kupuju više od 6 tisuća kvadrata zemljišta za 3,1 milijun eura. Važno je zapamtiti datume – ovaj kupoprodajni ugovor potpisuje se 1. prosinca 2005. godine.

Datumi sklapanja kupoprodajnih ugovora, uz spomenuti broj kvadrata i visinu cijene, izrazito su važni zbog spornog članka iz kupoprodajnih ugovora, a koje Dubrovački dnevnik ima u svom posjedu. U člancima kupoprodajnih ugovora, koji opisuju rok i način plaćanja, stoji da će tvrtka Dubrovačke vile prodavateljima u roku 15 dana od potpisivanja ugovora platiti kaparu (odnosno mali dio), dok će puni iznos – pazite sad ovo – „isplatiti po predočenju izvatka iz Generalnog urbanističkog plana Grada Dubrovnika iz kojeg će biti vidljivo da su predmetne nekretnine namijenjene kao građevinsko zemljište“.

Postali građevinske zone za 12 dana

Drugim riječima rečeno, u trenutku kupoprodaje, parcele nisu bile građevinske pa se u ugovoru potpisuje da puna cijena neće biti plaćena sve dok se zemljišta ne pretvore u građevinska. U slučaju da se to ne dogodi, ugovor će automatski biti raskinut.

Sada dolazimo do lude, ključne situacije, jer na sporni članak kupoprodajnog ugovora uopće nije trebalo dugo čekati. Samo, nevjerojatno, ali istinito, 12 dana, nakon što su Dubrovačke vile sklopile ugovor s Bruerom, Gradsko vijeće Grada Dubrovnika na čelu s njegovim predsjednikom Zoranom Cikatićem, te jasno, tadašnjom gradonačelnicom Dubravkom Šuicom, izglasava Odluku o donošenju GUP-a Grada Dubrovnika, u kojem sporne čestice, koje je kupovala tvrtka Dubrovačke vile, preko noći postaju građevinske. Iz Grada Dubrovnika dobili smo potvrdu da su sporna zemljišta promijenjena upravo te 2005. godine.

-Za čestice zemlje 1758/2, 1787, 1759/5, 1759/6, 1789/2, 1758/3, 1759/7 sve k.o. Dubrovnik, prenamjena zemljišta izvršena je prema GUP-u iz 2005.god. koji je donijelo Gradsko Vijeće uz sve potrebne suglasnosti. Prema GUP-u iz 2005. (Službeni glasnik Grada Dubrovnika br. 10/05) Izmjenama i dopunama GUP-a iz 2007. (Službeni glasnik Grada Dubrovnika br.10/07) te Izmjenama i dopunama GUP-a iz 2014. (Službeni glasnik Grada Dubrovnika), navedene čest. zem. nalaze se u građevinskom području.  Predviđena je izrada DPU-a 2.4. –Put od Bosanke i u GUP-u 2013. (2.4.2 DPU Ploče II.) Namjena M15- Vile u zelenilu  – odgovor je koji smo primili od Grada Dubrovnika.

'Kontrola je dolazila s vrha, vjerojatno od Sanadera'

Nakon što je Gradsko vijeće omogućilo da tvrtka Dubrovačke vile na ogromnom području gradi vile u zelenilu, prodavateljima zemljišta isplaćena je puna cijena za gore navedene iznose, što je za Dubrovački dnevnik potvrdio jedan od njih, koji je želio ostati anoniman.

-Jest, istina je, dobili smo novce kako je dogovoreno, i bili su vrlo korektni – kaže jedan prodavatelj, koji na naše pitanje je li se iznenadio što su mu za pašnjake ponudili cijenu kao da je riječ o građevinskom području, odgovara sa smješkom.

-Najvjerojatnije je HDZ kontrolirao cijeli ovaj projekt, vjerojatno još gore iz vrha, od premijera Iva Sanadera. Što se tiče cijene, bilo je to vrijeme ludovanja nekretnina po Dubrovniku. Mi prodavatelji smo tražili visoke cijene, oni su pristali i to je uglavnom to – zaključuje.

Kazao nam je, kako je tadašnji Zagorčev poslovni suradnik, poduzetnik Dragan Jurilj – koji je u to vrijeme s njima pregovarao oko cijena - pokazivao maketu budućih vila oko Viktorije. Kaže kako su bile luksuzne i da su dobro izgledale.

Zanimljivo da je firma Dubrovačke vile dobila svoj naziv puno prije nego se u GUP-u uopće spominjala namjena za navedene parcele, odnosno da će se na njima graditi vile u zelenilu. Kao da je dogovor Dubrovačkih vila s HDZ-om od samih početaka bio vođen tajnim planom. Ne zaboravimo da je i tadašnji premijer Ivo Sanader imao odlične veze s Hypo bankom, baš kao i general Zagorec.

Maro Marušić