'

POKUŠAJ UBOJSTVA NA PILAMA Visoki kazneni sud odlučio: uvjetna nije opravdana, počinitelj mora pune tri godine provesti u zatvoru

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Nikša Klečak
Petar Mihaljevića u kolovozu 2022. godine s mosta na Pilama bacio je tada 22-godišnji Blago Papac. Proglašen je krivim za ubojstvo u pokušaju, a prvotno je dobio kaznu od tri godine, od čega je uvjetni dio kazne bio jedna godina i šest mjeseci. 

Državni odvjetnik podnio je žalbu na tu presudu zbog povrede kaznenog zakona s prijedlogom da "Visoki kazneni sud Republike Hrvatske uvaži žalbu i preinači prvostupanjsku presudu na način da okrivljenom Blagu Papcu izreče kaznu zatvora u trajanju od tri godine".

To je i prihvaćeno jer je ustanovljeno da je sud prekoračio ovlasti koje ima glede odluke o kazni. Naime, djelomična uvjetna osuda se može primijeniti prema počinitelju kaznenog djela ako ga je sud osudio na kaznu zatvora u trajanju većem od jedne godine, a manjem od tri godine. 

Kako je  Županijski sud u Dubrovniku optuženiku izrekao kaznu zatvora koja nije manja od tri godine zatvora,  prema optuženiku nije mogao primijeniti djelomičnu uvjetnu osudu, pa je na taj način prekoračio ovlast koju ima po zakonu, kršeći zakon u korist optuženika, zaključak je Visokog kaznenog suda Republike Hrvatske. 

Podsjetimo, Mihaljević je te noći u kolovozu zadobio višestruke ozljede glave i tijela. U svojim medijskim istupima rekao je da je svemu prethodila prepirka jer on kao konobar nije imao leda, a komentirao je i presudu.  

"Ta me presuda dotukla, depresivan sam postao. Uništio mi je život. Zar jedan uništeni život tako malo vrijedi? To mi nije jasno nikako", kazao je tada Mihaljević

Popularni Članci