POTVRĐENA OPTUŽNICA ZA SMRT MALOG GABRIJELA Majka: Njega ništa ne može vratiti, ali...

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: privatni album
Nakon više od tri i pol godine od smrti malenog Gabrijela Bebića potvrđena je optužnica protiv medicinske sestre i tri liječnice za koje se sumnjiči da su krive za smrt dječaka.

Sve se dogodilo u prosincu 2018. godine kada je Gabrijel došao u Dom zdravlja Metković i tad je imao problema s kašljem. Dva dana prije svoje smrti, 9. prosinca dvaput su ga s Hitne u Metkoviću poslali kući, a u splitsku je bolnicu potom dovezen helikopterom u teškom stanju sepse i zatajenja organa.

Tada su liječnici iz Splita rekli kako je bila riječ o opasnoj kombinaciji virusa gripe i bakterije te da bi netko tko se razboli poput Gabrijela mogao umrijeti. Ipak, postavljalo se pitanje da Gabrijela nisu poslali kući bi li mogao dobiti pomoć na vrijeme.

Sada je prošlo godinu i tri mjeseca od podizanja optužnice protiv zdravstvenih djelatnica, a danas je na Općinskom sudu u Metkoviću i potvrđena.

"Općinsko državno odvjetništvo u Metkoviću nakon provedene istrage, u veljači 2021. podiglo je optužnicu protiv četiri djelatnice zdravstvenih ustanova u Metkoviću zbog počinjenja kaznenog djela protiv zdravlja ljudi nesavjesnim liječenjem iz članka 181. stavka 1. u svezi stavka 4. i stavka 8. Kaznenog zakona", stoji u priopćenju.

Jedna od njih je u to vrijeme radila kao medicinska sestra u Domu zdravlja Metković dok su preostale tri zaposlenice Hitne u Metkoviću.

Gabrijelova majka, Ivana Bebić za RTL.hr komentirala je kako se osjeća sada kada je potvrđena optužnica.

"Osjećam se teško, Gabrijela ništa ne može vratiti, a ovo radim za svu djecu Metkovića, da se nikome ništa više ne desi", komentirala je Bebić.

Prema stavku 4. ako je kaznenim djelom navedenim u stavku 1. ovoga članka prouzročena smrt jedne ili više osoba, počinitelj će se kazniti kaznom zatvora od tri do dvanaest godina. Dok stavak 8. kaže da u slučaju ako je kazneno djelo iz stavka 4. ovoga članka počinjeno iz nehaja, počinitelj će se kazniti kaznom zatvora od jedne do osam godina.

Majka smatra da kazna za njih ne postoji, već da će ih "Bog najviše kazniti u životu."

Evo za što ih se sve tereti:

"Prvookrivljenica (1988.) je 9. prosinca 2018. i drugookrivljenica (1989.) 10. prosinca 2018., su kao dežurne liječnice Zavoda za hitnu medicinu Dubrovačko-neretvanske županije (Ispostava Metković),a tereti ih se da su propustile adekvatno pregledati dijete i utvrditi ozbiljnost zdravstvenog stanja i životnu ugroženost djeteta te primijeniti terapiju djelotvornim lijekovima i poduzeti daljnje radnje za hitno medicinsko zbrinjavanje djeteta u Klinički bolnički centar Split na daljnje pretrage i hospitalizaciju.

Tereti ih se da su dijete vratile na kućno liječenje, a u tim okolnostima četvrtookrivljenica (1972.) je 10. prosinca 2018., tereti ju se, odbila pregledati dijete i oca djeteta uputila da dijete odvede kod pedijatra te istog dana, nakon postavljene dijagnoze i prepoznavanja životne ugroženosti, prilikom medicinskog zbrinjavanja djeteta propustila ordinirati odgovarajući lijek.

Trećeokrivljenici (1984.) kao medicinskoj sestri pedijatrijske ordinacije se stavlja na teret da nije provela standardizirani postupak procjene stanja djeteta dovedenog u čekaonicu i prepoznala teško zdravstveno stanje djeteta i da je već životno ugrožen, niti obavijestila liječnika, pa je zbog toga, kao i zbog prethodnog neodgovarajućeg postupanja okrivljenih dežurnih liječnica zavoda za hitnu medicinu došlo do daljnjeg pogoršanja zdravstvenog stanja djeteta. Dijete je, unatoč naknadnom prijevozu i hospitalizaciji u Kliničkom bolničkom centru Split i tamo poduzetom intenzivnom liječenju, uslijed obostrane virusne i bakterijske upale pluća, multifokalne nekroze plućnog tkiva, obostrane upale porebrice, ždrijela, sepse, respiratornog distresnog simptoma, respiratorne insufiencije i septičkog šoka, preminulo 11. prosinca 2018", stoji u priopćenju koje je objavljeno 19. veljače prošle godine.

Od 11. prosinca, svaki dan je i dalje težak za obitelj Bebić. Gabrijel je napustio svoju sestru Gabrijelu i brata Mihaela. I njima je teško.

"Gabrijela je teško oboljela od stresa i od toga kako joj brata više nema, a tako je i s malim Mihaelom, oboje imaju posljedice od traume zbog bratove smrti."

Popularni Članci