SLUČAJ KOKAINA MEĐU BANANAMA Podignuta optužnica protiv pet osoba zbog krijumčarenja u Luci Ploče

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović / DD
Nakon gotovo godinu dana, podignuta je optužnica protiv petero okrivljenika za koje se sumnja kako su krijumčarili drogu i prodavali je na tržištima Hrvatske i Italije. Radi se o poznatom slučaju krijumčarenja kokaina koji je u luku Ploče stigao skriven među bananama. 

USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Splitu podigao optužnicu protiv četvero hrvatskih državljana (1962., 1977., 1966., 1970.) i talijanskog državljanina (1971.) zbog počinjenja kaznenih djela zločinačkog udruženja i neovlaštene proizvodnje i prometa drogama u sastavu zločinačkog udruženja.

Optužnicom se prvookrivljenom stavlja na teret da je, u razdoblju od mjeseca 2019. pa do kraja 2020. godine na području Dubrovačko-neretvanske županije, Ekvadora i Italije, zajedno sa još najmanje jednom za sada neutvrđenom osobom, u cilju ostvarenja nepripadne materijalne koristi povezao u zajedničko djelovanje ostale okrivljenike. Kako stoji u optužnici, oni su imali točno određena zaduženja i uloge u kontinuiranoj nabavi, prijevozu, prijenosu i prodaji velikih količina kokaina na ilegalnom tržištu Hrvatske i Italije. 

Prema opružnici, nakon što je u Ekvadoru osoba neutvrđenog identiteta sakrila drogu u kontejner s bananama i otpremila ju brodom do krajnjeg odredišta u luci Ploče, u okviru podjele zaduženja petookrivljeni je, kao carinski službenik u Područnom carinskom uredu Split, Carinskom uredu Ploče, po uputi prvookrivljenog osigurao siguran i neometan provoz kontejnera kroz Luku Ploče do dogovorenog odredišta.

Kako se navodi u optužnici, to je napravio nakon što je kontejner u kojem je dopremljena droga iskrcan s teretnog broda, te je o kretanju kontejnera obavještavao prvookrivljenog. Potom je prvookrivljeni, zajedno s drugookrivljenikom, na parkiralištu kraj osnovne škole izvadio kokain iz kontejnera te ga pretovario u vozilo drugookrivljenog, nakon čega je ovaj drogu uskladištio u stanu u Metkoviću.

Nadalje, navodi se kako je po nalogu prvookrivljenog, trećeokrivljena osoba putem mobilnog uređaja upućivala drugookrivljenika radi pravovremene i točne predaje četvrtookrivljeniku dogovorene količine kokaina. Tako su u najmanje šest navrata isporučili kupcima najmanje 102 kilograma kokaina, po cijeni od najmanje 25.000 eura po kilogramu. Pri tome je četverookrivljeni u najmanje dva navrata preuzeo kokain u količini od najmanje 42.064,3 grama, od čega je jednom uspio 21 kilogram kokaina prevesti u posebno prerađenom prostoru vozila do zasad nepoznatih kupaca u Italiji, dok su 26. lipnja 2020. na području Baćina policijski i carinski službenici u istom vozilu pronašli i oduzeli 21.064,3 grama kokaina, zbog čega je četvrtookrivljeni osuđen pravomoćnom presudom Općinskog suda u Metkoviću. Tako nabavljenim i prodanim kokainom zaradili su najmanje 2.025.000,00 eura, dok je četvrtookrivljeni prodajom 21 kilograma te droge zaradio najmanje 525.000,00 eura. Ovisno o doprinosu svakog od pripadnika udruženja kojeg je okupio, prvookrivljeni je petookrivljenom predao 40.000,00 eura, a drugom okrivljeniku 10.000,00 eura.

USKOK je u optužnici predložio produljenje istražnog zatvora protiv troje okrivljenika.

Popularni Članci